Επιδρομές αστυνομικών στις φαβέλες: 800 θάνατοι στο Ρίο ντε Τζανέιρο



 Γράφει η Υπάτία Κοκκινάκη

Περίπου 800 άτομα σκοτώθηκαν από την αστυνομία στη βραζιλιάνικη πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς οι επιδρομές των αστυνομικών αρχών εξακολουθούν να είναι μέρος της τρομακτικής καθημερινότητας των οικογενειών στις φαβέλες – παρά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας για να σταματήσουν οι επιδρομές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

 Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2020 και Μαρτίου 2021, 797 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιτεία του Ρίο, το 85% στην πόλη του Ρίο και στις γύρω μητροπολιτικές περιοχές.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει τις αστυνομικές επιδρομές στις βραζιλιάνικες φαβέλες τον Ιούνιο του 2020, εν μέσω δημόσιας κατακραυγής μετά το θάνατο του 14χρονου João Pedro Matos Pinto, ο οποίος πυροβολήθηκε στην πλάτη κατά τη διάρκεια αστυνομικής εισβολής.

Μία έφοδος της αστυνομίας την ημέρα…

Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, οι επιδρομές της αστυνομίας μειώθηκαν κατά 64% σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με έκθεση της Geni, μιας ερευνητικής ομάδας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Fluminense (UFF).

Ωστόσο, οι έφοδοι της αστυνομίας συνεχίστηκαν τον Οκτώβριο, ένα μήνα αφού ανέλαβε την εξουσία ο αναπληρωτής κυβερνήτης, Cláudio Castro και διπλασιάστηκαν γρήγορα τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Τους επόμενους εννέα μήνες, οι κοινότητες του Greater Rio είδαν κατά μέσο όρο σχεδόν μία έφοδο της αστυνομίας κάθε μέρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε την συνέχεια στο topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.