“Μια αληθινή ιστορία ψεύτικης τέχνης” – Fake ζωγραφική εξευτελίζει τεχνοκριτικούς



Γράφει ο Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

To fake έχει την τιμητική του τα τελευταία χρόνια. Αρχικά ήταν τα fake news, που γνώρισαν πεδία δόξης λαμπρά χάρη στη διείσδυση και εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και χάρη στη βαθύτερη εξάρτηση των ΜΜΕ από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Έπειτα, είδαμε ψεύτικα αφηγήματα για τις ζωές ανθρώπων να ανθούν με το αζημίωτο στο Instagram και άλλες πλατφόρμες.

Τους influencers αυτών των πλατφόρμων εξέθεσε, σε μεγάλο βαθμό, το ντοκυμαντέρ Fake Famous, που με όλα τα κενά και τα στραβά του, θύμισε τη δύναμη της πειθούς μέσω της εικόνας, της ελλιπούς πληροφόρησης και της υποβολής. Τώρα, ένα νέο ντοκυμαντέρ, ήδη διαθέσιμο στο Netflix, καταπιάνεται με τη fake τέχνη.

To “Made You Look: A True Story of Fake Art” (Σ’ έκανα να κοιτάξεις: Μια αληθινή ιστορία ψεύτικης τέχνης) αναμοχλεύει τα περάσματα της τέχνης, πηγαίνοντας πίσω στο 1995. Στη γκαλερί Knoedler, την αρχαιότερη στη Νέα Υόρκη, η οποία τότε αγόρασε έναν άγνωστο πίνακα του Μαρκ Ρόθκο, δηλαδή του Λετονού Μάρκους Ρόθκοβιτς (αφηρημένος εξπρεσιονισμός). Η διευθύντρια της γκαλερί, Ανν Φρίντμαν, πλήρωσε για τον πίνακα 750.000 δολάρια σε μια κυρία που υποτίθεται πως εκπροσωπούσε έναν πλούσιο, ανώνυμο συλλέκτη.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.