Καθεστωτική εκστρατεία “λατρείας” προς Ερντογάν σε Κατεχόμενα και Κουρδιστάν!



 Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Δεν πρόκειται για ξέσπασμα οπαδών του νεοσουλτάνου, που θέλουν να εκφράσουν την αγάπη και την εκτίμησή τους προς τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά για επίσημη πολιτική του καθεστώτος. Πρόκειται για πολιτική που εφαρμόζεται σε κατεχόμενες περιοχές και αφορά μια ξεπερασμένη συνταγή. Ο λόγος για πινακίδες που αναγράφουν σύνθημα “αγάπης” προς τον κυβερνήτη. Πρόκειται για πρακτικές που ακολούθησε ο Χίτλερ όπως κι άλλα προσωποπαγή απολυταρχικά, φασιστικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Αβρούπα” του Σενέρ Λεβέντ, στους δρόμους της κατεχόμενης Κύπρου έκαναν την εμφάνισή τους πινακίδες με την επιγραφή “Love Erdoğan”. Αναρτήθηκαν σε δρόμους σε πολλές περιοχές, σε στάσεις λεωφορείων, σε πανό που ανήκουν σε “δήμους”, σε τοίχους ιδιωτών και σε διαχωριστικά δρόμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε μια περίπτωση, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, πινακίδα φέρει την υπογραφή της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το σύνθημα είναι και στα ελληνικά!

Στα Κατεχόμενα υπήρξαν μεμονωμένες αντιδράσεις, οι οποίες, ωστόσο, στέλνουν μηνύματα. Το Αριστερό Κίνημα ανάρτησε πινακίδα με την φωτογραφία του Ερντογάν που γράφει “We do not love you”, ενώ τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) και Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) προτίμησαν να αναγράψουν σε πινακίδες “Love Cyprus”. Σημειώνεται συναφώς ότι χθες, τρία μέλη του Αριστερού Κινήματος συνελήφθησαν από την κατοχική αστυνομία για παραποίηση των πινακίδων.

“Λατρεία” και στο Κουρδιστάν

Το σύνθημα “λατρείας” έκανε την εμφάνισή του και στο κατεχόμενο Κουρδιστάν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Τ24, «έχουν κρεμάσει τεράστιες αφίσες σε τείχη στο Ντιγιάρμπακιρ. Τι γράφουν αυτές οι αφίσες; “EmjiErdoğanhezdikin” που σημαίνει “Εμείς αγαπάμε τον Ερντογάν”. Σε ποια γλώσσα; Στην Κουρδική!». Ο αρθρογράφος Γιαλτσίν Ντογάν της ιστοσελίδας σημειώνει πως την στιγμή κατά την οποία αγνοούν και έχουν εξαφανίσει την κουρδική γλώσσα, αναρτούν πανό “αγάπης” στον Ερντογάν στα κουρδικά. Ο αρθρογράφος επικρίνει το Υπουργείο Υγείας ότι εξέδωσε σε διάφορες γλώσσες ενημερωτικά φυλλάδια για την πανδημία, εκτός από την κουρδική.

Αυτή η εκστρατεία έχει προφανή στόχο. Η προβολή παντού του “πατερούλη” ισλαμοφασίστα είναι ένα παιχνίδι όχι άγνωστο για δικτατορικά καθεστώτα. Η “απέραντη λατρεία” επιβάλλεται διά ροπάλου, διά της βίας, με την έλλειψη δημοκρατίας. Αυτή η πρακτική δείχνει και τις προθέσεις του ίδιου του Ερντογάν, που θέλει να παραμείνει με νύχια και με δόντια στην εξουσία. Θέλει να παραμείνει με νύχια και με δόντια στις κατεχόμενες περιοχές. Βεβαίως, αυτά τα ξεσπάσματα “λατρείας” δείχνουν και ένα άγχος από πλευράς του, επειδή βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί σημαντικά.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.