Μελέτη Ισραήλ σε Γκρουπ που Είχε Ήδη Νοσήσει Από Covid-19: Οι Εμβολιασμένοι Έχουν 8 Φορές Υψηλότερο Ποσοστό Επικράτησης στην Μετάλλαξης της Ν.Αφρικής



 Το άρθρο είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά εδώ.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Times of Israel) – Η μετάλλαξη Covid-19 που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική μπορεί να “παρακάμψει” την προστασία που παρέχει το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer / BioNTech, σύμφωνα με μια μελέτη δεδομένων από πραγματικό πληθυσμό του Ισραήλ.

Η μελέτη, που κυκλοφόρησε το Σάββατο, συνέκρινε περίπου 400 άτομα που είχαν βγει θετικά σε τεστ για Covid-19 στο παρελθόν. Τα μισά άτομα είχαν λάβει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου 14 ημέρες πριν ή περισσότερο, ενώ τα υπόλοιπα μισά του ίδιου αριθμού δεν είχαν εμβολιαστεί και είχαν περάσει τη νόσο.

Τα δύο γκρουπ, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, ταίριαζαν ηλικιακά και στο φύλο.

Η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, B.1.351, βρέθηκε να αντιπροσωπεύει περίπου το 1% όλων των μολύνσεων Covid-19 από όλους τους ανθρώπους που μελετήθηκαν, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και του μεγαλύτερου πάροχου υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, Clalit.

Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, το ποσοστό επικράτησης της μετάλλαξης ήταν οκτώ φορές υψηλότερο από εκείνο των μη εμβολιασμένων – 5,4% έναντι 0,7%.

Ο καθηγητής Adi Stern, επικεφαλής της έρευνας, είπε στους Times of Israel: «Με βάση τα πρότυπα του γενικού πληθυσμού, θα περιμέναμε μόνο μία περίπτωση της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, αλλά είδαμε οκτώ […] Προφανώς, αυτό το αποτέλεσμα δεν με έκανε ευτυχισμένο. ”

Αυτό υποδηλώνει ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής, σε σύγκριση με τον αρχικό κορονοϊό και επίσης σε σύγκριση με την Βρετανική μετάλλαξη (εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία) που έχει περιλάβει σχεδόν όλες τις περιπτώσεις Covid-19 στο Ισραήλ, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Βρήκαμε ένα δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στα άτομα που εμβολιάστηκαν με δεύτερη δόση, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εμβολιάστηκε. Αυτό σημαίνει ότι η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να διαπεράσει την προστασία του εμβολίου», δήλωσε ο Adi Stern του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι η μελέτη είχε μικρό μέγεθος δείγματος ατόμων που είχαν μολυνθεί με τη νότιο Αφρικανική μετάλλαξη λόγω της σπανιότητάς της στο Ισραήλ.

Επίσης είπαν ότι η έρευνα δεν είχε ως στόχο να συμπεράνει τη συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι οποιασδήποτε μετάλλαξης, καθώς εξέτασε μόνο άτομα που είχαν ήδη βγει θετικά στο παρελθόν για Covid-19.

Η Pfizer, που στην δική της μελέτη έδειχνε 100% αποτελεσματικότητα στην Ν.Αφρικής όπου η μετάλλαξη κυριαρχείαρνήθηκε να σχολιάσει τη μελέτη του Ισραήλ.

Διαβάστε την συνέχεια στο tgnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.