Υπεκφεύγει η κυβέρνηση για την υπόθεση Φουρθιώτη

 


Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

Μετά από σιωπή ημερών η κυβέρνηση τοποθετήθηκε σήμερα διά της εκπροσώπου της Αριστοτελίας Πελώνη –αν και με μισές όμως απαντήσεις– στο θέμα που έχει ανακύψει με την αντιμετώπιση του κ. Μενέλαου Φουρθιώτη. Στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών υποβλήθηκαν δύο ερωτήσεις: «Έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο Documento ότι η υπόθεση Φουρθιωτη του στοίχισε πολιτικά».

Επίσης, πως απαντά η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ που ρωτά «τι συνδέει τον κ. Φουρθιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου». Η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε ότι «το τελευταίο –περί του ότι του στοίχισε πολιτικά– είναι αυθαίρετη ερμηνεία». Για την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «Η κυβέρνηση ουδέποτε είχε ή έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με το συγκεκριμένο πρόσωπο».

Στην δεύτερη ερώτηση: «Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στις καταγγελίες του Γιάννη Βρούτση για τηλεοπτικό πρόσωπο που προσπαθούσε να αποσπάσει χρήματα από το πρόγραμμα Συν-Εργασία και μετά προχώρησε σε απειλές και επεισόδιο στο υπουργείο Εργασίας όταν αποκαλύφθηκε το κόλπο του», η κ. Πελώνη απάντησε ως εξής: «ο κ. Βρούτσης έχει κάνει ανάρτηση που αναφέρει πως αντιμετώπισε νομοθετικά το θέμα των επιχορηγήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΝΔ μετά τις δηλώσεις στο Documento υπήρξε επικοινωνία του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρώην υπουργό και ακολούθησε η διευκρινιστική του ανάρτηση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την ισχυρή αστυνομική προστασία που του είχε χορηγηθεί «καταχρηστικά» (σύμφωνα με την προηγούμενη τοποθέτηση της κ. Πελώνη) και η οποία του αφαιρέθηκε.

Συνέντευξη ή συνομιλία

Είναι επίσης σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκε γιατί ο κ. Βρούτσης που μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εργασίας, ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, μίλησε στο αντιπολιτευτικό Documento. Είναι το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που μιλάει στην συγκεκριμένη εφημερίδα. Γι’ αυτό και ενώ η ερώτηση στο μπρίφινγκ ήταν σαφής και αφορούσε «δηλώσεις» που έκανε ο κ. Βρούτσης, η κ. Πελώνη φρόντισε να πει ότι «ο κ. Βρούτσης δεν έδωσε συνέντευξη, αλλά απάντησε σε ερωτήσεις σε τηλεφωνική συνομιλία». Αυτό, όμως, δεν είναι αληθές καθώς η συνομιλία είναι καταγεγραμμένη με την σύμφωνη γνώμη του κ. Βρούτση. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο «εάν αυτά που λέει θέλει να είναι off the record», απάντησε ότι «όχι, θέλει να είναι επίσημες απαντήσεις του».

Το ερώτημα «τί συνδέει το Μαξίμου με τον κ. Φουρθιώτη και γιατί απολαμβάνει πολιτικής προστασίας», δεν το θέτει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το ερώτημα που απασχολεί τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ παρότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί το υποβαθμίσει με σχετικές συστάσεις τόσο προς τα στελέχη του κόμματος όσο και προς τα φιλικά μέσα ενημέρωσης που αποφεύγουν επιμελώς να το θίξουν, ωσάν να μην υπάρχει.

Αυτό είναι ακριβώς και το επίμαχο ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να εστιάζει στα ασήμαντα (εάν ο κ. Βρούτσης έδωσε συνέντευξη ή προέβη σε δηλώσεις τηλεφωνικά) και να κάνει πως δεν βλέπει τον “ελέφαντα που είναι στο δωμάτιο”. Ούτε, βέβαια, η απάντηση της εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση δεν είχε επικοινωνία με τον Φουρθιώτη λύνει το πρόβλημα.

Μπορεί η εκπρόσωπος να απαντήσει καθαρά για ποιο λόγο του είχε δοθεί τέτοια αστυνομική προστασία; Κι αν την απόφαση έλαβαν υπηρεσιακοί παράγοντες ποιοι είναι αυτοί και ποιες κυρώσεις υπέστησαν, δεδομένου ότι και ο αρμόδιος υπουργός θεώρησε την αστυνομική προστασία καταχρηστική και την κατάργησε. Αυτά προς το παρόν για την ορατή κορυφή του παγόβουνου…

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.