Άμπωτις και σεισμοί, φυρονεριά και ανθρώπινη υγεία

 


Γράφει η Όλγα Μαύρου

«Οι σεισμοί μπορεί να συνδέονται με την άμπωτη και την πλημμυρίδα, αλλά το τωρινό φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με σεισμούς και, όχι, δεν θα έχουμε σεισμό σε κάθε πανσέληνο», λέει στο SLpress ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας που θεωρεί ότι ενέχει μεγάλη υπερβολή το θέμα με την αμπώτιδα του τελευταίου δεκαημέρου.

Όμως ο κόσμος, μετά τη χρεοκοπία που μεταμόρφωσε τη ζωή, και μετά  με την πανδημία, κλεισμένος μέσα, με το ένα λοκντάουν μετά το άλλο, με οικονομικά προβλήματα, με “Μήδειες” και άλλους καταποντισμούς, με Ορούτς Ρέις και  τώρα με το σεισμό της Ελασσόνας, με τόσα που τον έχουν βρει, έχει ένα δίκιο να ταράζεται εύκολα και να προβληματίζεται. Έχει χαθεί και η εμπιστοσύνη στους ειδικούς για πολλούς και ποικίλους λόγους.

Και ενώ μερικοί θα έλεγαν τον Έλληνα “κουτοπόνηρο” ή “καχύποπτο” και λάτρη των fake news, η μαύρη αλήθεια είναι πως έχει τους λόγους του να αμφισβητεί όσα λένε καμιά φορά για καθησυχαστικούς ή και για άλλους λόγους οι ειδικοί –ας μην ξύσουμε πληγές με την αναγκαιότητα της μάσκας, τα μη χρήσιμα rapid test, τα εκατομμύρια εμβόλια, τις πτυσσόμενες ΜΕΘ, τις 1.300 κλίνες που γέμισαν κατά 90% με 450 ασθενείς, τους εντατικολόγους που διακτινίζονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο  κ.λπ.

Το νερό που αποσύρεται στην περίπτωση της Μεσογείου πάει σε σημεία πιο κοντά στον Ισημερινό, “φεύγοντας” από το στενό του Γιβραλτάρ και από το Σουέζ. Και μετά ξανάρχεται. Απλά η Μεσόγειος είναι λεκάνη και η διαδικασία τραβάει σε μάκρος. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρείται και στους ωκεανούς, μόνο που οι όγκοι νερού είναι τόσο μεγάλοι εκεί, που δεν γίνεται αισθητό.

Και πού πάει το νερό;

Κι εκεί πάντως ο ωκεανός “φουσκώνει” και “ξεφουσκώνει” και σε κάποια σημεία ουσιαστικά η θάλασσα γίνεται βαθύτερη γιατί απλά το νερό συγκεντρώνεται σε κάποιες ζώνες, στο ύψος του ισημερινού και αποσύρεται από βορειότερες ή νοτιότερες. Ένα τέτοιο “ανέβα-κατέβα” στη Χιλή καταδίκασε σε θάνατο τέσσερις φάλαινες που βρέθηκαν λόγω της φυρονεριάς παγιδευμένες στα ρηχά μαζί με όρκες. Και νίκησαν οι όρκες.

Παρόμοια φαινόμενα σαν αυτά που παρατηρήθηκαν σε πολλούς κόλπους της Ελλάδας, σημειώθηκαν πριν από δέκα μέρες στην Βενετία, και στην Ισπανία, αλλά και στη μακρινή Χιλή πριν από ένα μήνα, όπως προαναφέρεται. Οπότε αν και η συσχέτιση αμπώτιδας-παλίρροιας με σεισμικά φαινόμενα όντως διερευνάται επιστημονικά και όντως σημειώνονται περισσότεροι σεισμοί στη διάρκεια της πανσελήνου (ευθυγράμμιση Ηλίου, Σελήνης και Γης, που την είχαμε  στις 27 του Φλεβάρη), το τωρινό φαινόμενο είναι τόσο διάσπαρτο που δεν μπορεί  να προοιωνίζει ή και να προκαλεί σεισμό σε είκοσι απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές συγχρόνως.

«Στατιστική συσχέτιση υπάρχει, αλλά δεν θα τρελάνουμε τον κόσμο, αυτή η άμπωτη δεν έχει σχέση με σεισμό», λέει κατηγορηματικά στο SLpress ο κ. Χουλιάρας. Το φαινόμενο αποδίδεται εν μέρει στην πανσέληνο και στην ευθυγράμμιση (ήλιου, σελήνης με γη), αλλά κυρίως στο «υψηλό βαρομετρικό και στην καλοκαιρία  και στο ότι η ατμοσφαιρική πίεση από 1013 πήγε στα 1020 και 1025», λέει στο SLpress ο Δρ γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, υπεύθυνος τμήματος Γεωποικιλότητας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης. «Σε λίγες μέρες έχουμε και την ισημερία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η άμπωτη θα μου ρίξει την πίεση;

Στο φαινόμενο που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, η αστρονομική παλίρροια συμμετέχει πολύ λίγο, με ένα ποσοστό της τάξης των 10 εκατοστών. Τα υπόλοιπα 30-35 εκατοστά που “στέρεψαν” οφείλονται στα υψηλά βαρομετρικά συστήματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο πάνω από την ανατολική Μεσόγειο και πιέζουν τη στάθμη της θάλασσας.

Με την πλημμυρίδα και την αμπώτιδα έχουν συσχετισθεί και ζητήματα υγείας. Και όντως έρευνες δείχνουν ότι σημειώνονται για παράδειγμα περισσότερες επιληπτικές κρίσεις κατά την πανσέληνο λόγω ωσμωτικών αλλαγών στα ανθρώπινα κύτταρα. Όμως, για την υπέρταση παρά τον μύθο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Επίσης, δεν τεκμηριώνεται από έρευνες (αλλά το λένε όσοι έχουν ρευματικά) ότι όταν έχει πανσέληνο χειροτερεύουν οι πόνοι τους και το αποδίδουν στην αλλαγή των υγρών στο σώμα τους και κυρίως στις αρθρώσεις. Όμως πέρα από την πανσέληνο και τις παλίρροιες, όπως ξέρουν όσοι έχουν αρθριτικά, σημαίνοντα ρόλο παίζει και το βαρομετρικό και κάθε αλλαγή του καιρού, και βέβαια ο χρόνος, που ατυχώς δεν έχει διακυμάνσεις και προχωρά ακάθεκτος ευθεία μπροστά…

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.