Στη μαύρη τρύπα της πανδημίας βουλιάζει η Μέρκελ



 Στα προ κορονοϊού ποσοστά επιστρέφει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Bild να δίνει στο κραταιό κόμμα της γερμανικής κεντροδεξιάς ένα ποσοστό της τάξης του 32%, πολύ κοντά στο ισχνό ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει οι Χριστιανοδημοκράτες στην τελευταία κοινοβουλευτική εκλογική αναμέτρηση.

Ο “μήνας του μέλιτος” της γερμανικής κυβέρνησης με την κοινή γνώμη μοιάζει να φτάνει στο τέλος του, καθώς πλέον το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα απέχει κατά πολύ από το 40% που συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις τον περασμένο Απρίλιο, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου η καγκελάριος Μέρκελ είχε την καθολική αποδοχή της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της, με ένα ποσοστό που ξεπερνούσε το 70%.

Ο μεγάλος φόβος για τους Χριστιανοδημοκράτες είναι το πανευρωπαϊκό φαινόμενο της κοινωνικής κόπωσης από τα συνεχή lockdown (που έχει ονομαστεί ως «η κόπωση της πανδημίας») εξελιχθεί σε δεύτερη αιτία εκλογικής “αιμορραγίας” της γερμανικής κεντροδεξιάς, όπως υπήρξε μερικά χρόνια πριν το μεταναστευτικό. Έχοντας πλέον στο τιμόνι τους τον παντελώς “‘άχρωμο” Άρμιν Λάσετ, που στερείται σίγουρα των πολιτικών ικανοτήτων της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται περαιτέρω απώλειες στα δεξιά τους.

Αυτό δείχνει η δυναμική του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία και των Φιλελεύθερων του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που από κοινού συγκεντρώνουν 20%. Και τα δύο κόμματα, αν και με διαφορετική επιχειρηματολογία, συμφωνούν με την ρήση του Συνδέσμου Μικρών Επιχειρήσεων πως το «lockdown έχει γίνει ο νεκροθάφτης ολόκληρων οικονομικών κλάδων». Να σημειώσουμε πως στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών υπάρχουν διαφωνίες με την γραμμή της Μέρκελ για την ολική πολιτική απομόνωση της Εναλλακτικής, με τους εσωκομματικούς επικριτές της καγκελαρίου να επιθυμούν γέφυρες με το ακροδεξιό κόμμα, όπως κάνουν ήδη οι Φιλελεύθεροι.

Δοκιμασία οι προσεχείς εκλογές

Η Εναλλακτική για την Γερμανία έχει στις τάξεις της ένα μεγάλο ποσοστό αρνητών της πανδημίας και του εμβολιασμού, που αναφέρονται σε «δικτατορία του κορονοϊού», ενώ οι Φιλελεύθεροι εστιάζουν στις οικονομικές συνέπειες από τα συνεχή lockdown, με το τελευταίο να παρατείνεται μέχρι τις 28 Μαρτίου, αν και η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μία σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, πάντα με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα κατέβει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων.

Με τους κυβερνητικούς εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών, τους Σοσιαλδημοκράτες, να μην εμφανίζουν την παραμικρή δυναμική ανόδου, περιοριζόμενοι στην καλύτερη περίπτωση σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%, οι προσεχείς περιφερειακές εκλογές στις 14 Μαρτίου, στην Ρηνανία και στο Μπάντεν-Βουέρτεμπεργκ, θα αποτελέσουν μία ακόμα δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά αποτυπωθούν και στην κάλπη.

Η γερμανική κυβέρνηση επικρίνεται επιπλέον για τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα έπειτα από την εμπλοκή τοπικών αξιωματούχων του σε αδιαφανείς υποθέσεις προμήθειας μασκών και υγειονομικού υλικού, σε σημείο που υποχρέωσαν το CDU να ανακοινώσει πως «εκείνοι που χρησιμοποιούν τα δεινά του λαού για να γεμίσουν τις τσέπες τους δεν έχουν θέση στο κόμμα».

Πλέον όλο και περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με κορυφαίο όλων το Σπίγκελ, ζητούν την παραίτηση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, χαρακτηρίζοντας «φάρσα» την διαδικασία των εμβολιασμών και την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης. Φυσικά μία ενδεχόμενη απομάκρυνση του Σπαν, που λίγο πριν ακούγονταν ως πιθανός διάδοχος της Μέρκελ και είχε κερδίσει πανεθνική συμπάθεια όταν είχε προπηλακιστεί από αρνητές της πανδημίας, δεν θα λύσει τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, με τις πληγές του να μένουν ακόμα ανοιχτές από την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ το 2015, για την οποία μάλλον έχει μετανιώσει, όσο και αν δεν το ομολογεί δημοσίως.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.