Η χρονιά του τρόμου



 Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Φιάσκο στην πανδημία και στην προμήθεια εμβολίων δυναμιτίζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό

Σε annus horribilis για την κυβέρνηση εξελίσσεται το 2021. Παρά την αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα έλυναν το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας της Covid-19 και θα επέτρεπαν μια έστω και περιορισμένη επιστροφή στην κανονικότητα, τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικά σε όλους τους τομείς.

Αν το Μαξίμου περίμενε μετά τον… επικοινωνιακό χειμώνα του Φεβρουαρίου να ζήσει την άνοιξη του Μαρτίου, μάλλον λογάριαζε χωρίς την πανδημία. Για μία ακόμα εβδομάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει στριμωγμένη από την πραγματικότητα, απ’ την οποία πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί με την επίκληση του συναισθήματος των πολιτών, ούτε με το κούνημα του δαχτύλου.

Πόσο μάλλον όταν τα νέα που έρχονται από τη διεθνή αγορά εμβολίων βυθίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό – και όχι μόνο – για την επίτευξη του στόχου εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον διακαή πόθο της κυβέρνησης περί ανοίγματος του τουρισμού και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Μετά και την AstraZeneca και τις καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων της μία ακόμα εταιρεία, η Johnson&Johnson, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αντιμετωπίζει ζητήματα εφοδιασμού, τα οποία θα δυσκολέψουν την παράδοση των συμφωνημένων δόσεων του εμβολίου της για το Β’ τρίμηνο.

Έτσι, μετά το φιάσκο της Ικαρίας, την καταστροφική διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη και την πλήρη αποτυχία αντιμετώπισης της κακοκαιρίας «Μήδεια», τώρα πια η κυβέρνηση, που με αγωνία βλέπει το πρόγραμμα εμβολιασμού να μπατάρει, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, τα οποία έδειξαν την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Νέας Σμύρνης το πιο αποκρουστικό πρόσωπό τους.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης ξεκίνησαν από ελέγχους για τον κυριακάτικο συνωστισμό, εκτυλίχθηκαν σε κακοποίηση πολίτη από αστυνομικούς και απειλές και προσπάθησαν να συγκαλυφθούν με μια ανακοίνωση από τη ΓΑΔΑ για επίθεση από 30 άτομα και για τραυματίες αστυνομικούς, και εν τέλει να δικαιολογηθούν με ένα non paper που μοιράστηκε σε βουλευτές σχετικά με το… ποιόν του νεαρού που φαίνεται σε βίντεο να ξυλοκοπείται με σιδερένιο κλομπ.

Στο παρελθόν καταγγελίες για αστυνομική βία σε διαδηλώσεις, για παράδειγμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου ή της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, μπορούσαν να τύχουν πιο εύκολης διαχείρισης, στο πλαίσιο της ρητορικής της κυβέρνησης περί καταπολέμησης της ανομίας και των… αβάτων.

Στην περίπτωση όμως της Νέας Σμύρνης, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων, υπήρξε απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας σε πολίτες – κατοίκους μιας μεσοαστικής περιοχής, στην οποία η Ν.Δ. έχει έρεισμα, δεν μαζεύεται εύκολα και δεν επιτρέπει απλής επικοινωνιακής διαχείρισης. Που στην προκειμένη περίπτωση ακόμα και η όποια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης απέτυχε με πάταγο.

Πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι διαχείρισης της κρίσης (με τον πρωθυπουργό να καλεί τον Νίκο Αλιβιζάτο στο Μαξίμου μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του ότι ουσιαστικά δεν λειτούργησε η επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά την υπόθεση Ινδαρέ για τα περιστατικά αστυνομικής βίας), τα πράγματα μοιάζουν να ζορίζουν πολύ για την κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο δεν βρέθηκαν οι… μπάχαλοι, αλλά οικογένειες με παιδιά που έκαναν μια βόλτα στη γειτονιά τους, ένα από τα λίγα «προνόμια» που έχουν απομείνει ελέω λοκντάουν. Στο στόχαστρο βρέθηκαν, κυρίως, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., γι’ αυτό και υπήρξε μια προσπάθεια αντιστροφής κλίματος, ότι ουσιαστικά φταίνε οι άλλοι, με την Αριστοτελία Πελώνη να εισάγει ήδη τον νέο όρο με τον οποίο επιχειρείται αλλαγή της ατζέντας, τους «νεο-αγανακτισμένους» στις πλατείες, τους οποίους θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρακτική που χρησιμοποιείται, δηλαδή, μοιάζει να είναι αυτή του «πετάω την μπάλα στην εξέδρα» μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος, ωστόσο το… δυστύχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι τόσο το ότι υπάρχουν ντοκουμέντα που δεν μπορεί εύκολα να διαψεύσει – αν και προσπάθησε να τονιστεί ότι ο νεαρός που ξυλοκοπήθηκε προσπάθησε να πάρει το όπλο του αστυνομικού – αλλά ότι το περιστατικό «κούμπωσε» σε μια κοινωνία που βρίσκεται ήδη στα όριά της.

Καταστροφική διαχείριση

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και το Μαξίμου, διά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, παρ’ ότι έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό αποδοκίμασε τη συμπεριφορά των αστυνομικών. Ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και η πρώτη αντίδραση της αστυνομίας, η οποία έκανε λόγο για επίθεση σε βάρος οργάνων της τάξης. Επίθεση για την οποία, ωστόσο, δεν υπάρχει το παραμικρό οπτικό υλικό. Σε αντίθεση με τα ερασιτεχνικά βίντεο, που δείχνουν αστυνομικούς να κακοποιούν πολίτη.

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό» ήταν το σχόλιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα έτσι ώστε, όπως είπε, να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Αν όμως η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για ένα περιστατικό αστυνομικής βίας ήταν αμήχανη, η συνέχεια ήταν καταστροφική σε όλα τα επίπεδα. Καταρχάς, αποκαλύφθηκε ότι η επιτροπή διερεύνησης αστυνομικής βίας υπό τον ομότιμο καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, η ίδρυση της οποίας είχε διαφημιστεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει εδώ και έναν χρόνο πάψει να υφίσταται.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Αλιβιζάτος, ο οποίος, σε αιχμηρή ανακοίνωση, σημείωσε ότι «η επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ), δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Σε δεύτερο επίπεδο, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης, ο οποίος αποκάλυψε τα στοιχεία αλλά και την πολιτική τοποθέτηση του θύματος του ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν αποκαλύφθηκε ότι τα στοιχεία του θύματος είχαν σταλεί μέσω non paper της Ν.Δ. προς τα στελέχη του κόμματος προκειμένου να δοθεί «γραμμή» σχετικά με τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Επίθεση από Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πάρει επάνω του την κυβερνητική αντίδραση ενώπιον των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για στοχευμένη ένταση και για επιδίωξη της ίδιας της κυβέρνησης για όξυνση, αποφασίζοντας να απαντήσει την Παρασκευή στη Βουλή στην ερώτηση Τσίπρα για τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Δίνοντας μάλιστα τον τόνο που θα έχει η αντιπαράθεση στην ολομέλεια με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός, με γραπτή του δήλωση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η επίσημη πρόσκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας».

«Υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού. Και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο ΕΣΥ. Επιμένει, άραγε, ακόμη και τώρα ο κ. Τσίπρας, να “δέχεται το ρίσκο” για τη δημόσια υγεία; Τον καλώ δημόσια να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του» σημειώνει ο Μητσοτάκης.

«Ύστερα από έναν χρόνο δοκιμασίας η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις. Η Δημοκρατία, πράγματι, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Ούτε, όμως, και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Υπό αυτό το πρίσμα, η απάντηση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει στην ερώτηση Τσίπρα περί αστυνομικής βίας στη Βουλή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς η κυβέρνηση αναμένεται, διά στόματος πρωθυπουργού, να επιχειρήσει να δώσει πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση που προέκυψε με το περιστατικό της Νέας Σμύρνης αλλά και στο πώς θα διαχειριστεί από εδώ και πέρα το ζήτημα της δράσης της αστυνομίας υπό το βάρος των συνεχόμενων καταγγελιών.

Το τελευταίο χαρτί

Η πρακτική του «πετάω την μπάλα στην εξέδρα» που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση σε μια δεύτερη ανάγνωση είναι προέκταση της «στρατηγικής» διαχείρισης της πανδημίας: Κάνουμε το μίνιμουμ επενδύοντας στα εμβόλια και στα παρατεταμένα «έκτακτα μέτρα», ελπίζοντας όλο αυτό κάποια στιγμή να ξεφουσκώσει.

Η αλήθεια, όμως είναι σαρωτική: Η πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν μπορεί να λειτουργήσει ως φραγμός ώστε τα νοσοκομεία να σηκώσουν τον όγκο των νέων νοσηλειών, και το υπουργείο Υγείας τρέχει να εφαρμόσει έκτακτα σχέδια με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι αριθμοί σε κλίνες – προσωπικό στο ΕΣΥ είναι ίδιοι με το πρώτο κύμα της πανδημίας, αυτό των χειροκροτημάτων.

Ταυτόχρονα, όπως φάνηκε πριν από το Σαββατοκύριακο με διαρροές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., εντάθηκαν οι έλεγχοι για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, χωρίς να είναι σαφές πόσοι είναι οι έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους (που αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι μεγαλύτερες εστίες) και πώς ελέγχονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη Θεσσαλονίκη ο οδηγός που σταμάτησε το λεωφορείο, καθώς η πληρότητα ξεπερνούσε το 65%.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο χαρτί της σκληρής γραμμής προσπαθώντας να προλάβει τα χειρότερα (και έχοντας στα χέρια της και την καυτή… πατάτα του Κουφοντίνα), σε μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει τα όρια της κόπωσης και της οικονομικής δυσπραγίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο μέτωπο του κορωνοϊού, εντύπωση – όχι απαραιτήτως καλή – προκαλεί το νέο αφήγημα που η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει περί σταδιακού ανοίγματος της αγοράς μέχρι τα τέλη Μαρτίου, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Ενώ, την ίδια ώρα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για εφιαλτικά σενάρια ακόμα και 3.000 ημερησίων κρουσμάτων, όπως κατεγράφη χθες, και αποφεύγουν να κάνουν πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει πραγματική αποκλιμάκωση της παρούσας φάσης της πανδημίας.

Προκαταρκτική για Παππά

Εντύπωση προκαλεί δε ότι, εν μέσω θύελλας για την αστυνομική βία και αγωνίας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η Ν.Δ. αποφάσισε να ασχοληθεί, για άλλη μια φορά, με την υπόθεση Καλογρίτσα, καταθέτοντας αίτημα για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιου υπουργού για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών Νίκου Παππά.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. υποβάλλει προς τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, πρόταση υπογεγραμμένη από τριάντα βουλευτές, με σκοπό τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των εξής εγκλημάτων, που ο πρώην υπουργός φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

– Του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και

– Του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Τα αδικήματα αυτά στοιχειοθετούνται στην πρότασή μας, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας» ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, Ι. Μπουγάς.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως σε ό,τι αφορά «την υπόθεση Follie-Follie, κατά το σκέλος των ενδεχόμενων ευθυνών των πρώην υπουργών, κυρίων Φλαμπουράρη και Χαρίτση, αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στην άσκηση δίωξης κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, ως προς τις ευθύνες του πρώην βουλευτή κ. Μπαλαούρα και των μελών της τότε διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Η Βουλή θα αποφανθεί για την αίτηση ασυλίας του βουλευτή, κ. Αραχωβίτη».

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.