"Γνωστή τηλεπερσόνα και μάνατζερ". Όχι ο Μητσοτάκης. Ο άλλος



 Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Υπάρχουν φυλές του Αμαζονίου και της Ωκεανίας που δεν έχουν καμία επαφή με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ακόμα και αυτές θα ήταν αδύνατο να ανεχτούν μια κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό - καρικατούρα που το μόνο που τον κρατάει στην εξουσία είναι η επικοινωνιακή και μιντιακή, «μηχανική υποστήριξη». Με Γεωργιάδηδες (και το Νίκο και τον Άδωνη), «γνωστούς ηθοποιούς - σκηνοθέτες», «γνωστές τηλεπερσόνες - μάνατζερ», καθημερινά περιστατικά βάρβαρης καταστολής, δεκάδες σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ένα Εθνικό Σύστημα Υγεία που καταρρέει και πάνω από 8000 νεκρούς. 

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών όμως, με αποκορύφωμα τις σημερινές (04/04) αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στο Documento (όχι δε διαβάσατε λάθος), είναι τόσο γκροτέσκα και ντροπιαστικά, που κάνουν ακόμα και την περίοδο Σαμαρά να φαντάζει υπόδειγμα σεπτής διακυβέρνησης.  

Σύμφωνα με το υποδειγματικό ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της εφημερίδας Documento, «γνωστή τηλεπερσόνα και μάνατζερ», όχι μόνο εκμεταλλεύτηκε -μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος εταιρειών και συνεργατών- το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” (σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος λαμβάνει από την επιχείρηση μειωμένες απολαβές και το κράτος καλύπτει το 60% της απώλειας του εισοδήματος), αλλά, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Βρούτση, έκανε και εισβολή με μπράβους στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας να πληρωθεί και απειλώντας τον υπουργό πως θα απομακρυνθεί από τη θέση του. 

Όπως λοιπόν δηλώνει στο Documento, o πρώην υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο, ανακάλυψε -χωρίς να τον κατονομάζει- πως η «γνωστή τηλεπερσόνα και μάνατζερ» (πλέον και εκδότης εφημερίδας που εκθειάζει τον πρωθυπουργό) και κάποιοι συνεργάτες του, δήλωναν, εν μέσω πανδημίας, μισθούς (που αυξάνονταν ιλιγγιωδώς κάθε μήνα) φτάνοντας έως και το ποσό των 80.000 ευρώ, ώστε να εξασφαλίσουν την πληρωμή του 60% του μισθού από το Δημόσιο μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».  

Όταν, μετά από λάθος λογιστή μιας από τις εταιρείες, ο Γιάννης Βρούτσης το αντιλήφθηκε, επιχείρησε να σταματήσει την «κομπίνα» και τότε η «γνωστή τηλεπερσόνα και μάνατζερ» εισέβαλε στο υπουργείο με μπράβους, απειλώντας εργαζόμενους, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό, τον οποίο και απείλησε με καρατόμηση. 

Λίγο καιρό αργότερα, ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ είχε ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση πως θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με πλαφόν κάλυψης πληρωμών, ώστε να μην εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, το προγράμματα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, αποπέμφθηκε από το υπουργείο, στον πρόσφατο ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε στο Documento: 

«Είμαι έξω φρενών με αυτό τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ήρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάμε για παρακμή». Περιγράφει ο Γιάννης Βρούτσης στο Documento και συνεχίζει: «Είναι αδύνατον ένας υπουργός Εργασίας να γνωρίζει ποιος πληρώνεται και τι πληρώνεται μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Από ένα λάθος ενός λογιστή ήρθε σε μένα κάποιος που φώναζε -δεν μπορώ να πω ονόματα- με θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε. Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριμένο κύριο διαπίστωσα ότι έπαιρνε μισθούς 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ. Τα ίδια χρήματα έπαιρναν και άτομα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιμότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον μισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Πράγμα νόμιμο, όμως ανήθικο. Όταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν τρελάθηκαν». 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν αυτή η υπόθεση ενδέχεται να οδήγησε στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εργασίας, στον πρόσφατο ανασχηματισμό (όπου και αντικαταστάθηκε από τον «έμπειρο» Κωστή Χατζηδάκη), ο Γιάννης Βρούτσης, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα, απάντησε με νόημα: «Ούτε καν μπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέμα πάντως με εξόργισε και μου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος, Με διέσυραν στα κανάλια κάθε μέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να με βρίζουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση, τον ανίκανο, τον αναποτελεσματικό (εννοεί προφανώς το κανάλι και την «αποκαλυπτική» εκπομπή του “γνωστου τηλεαρουσιαστή - μάνατζερ). Μοιραία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ ποτέ δεν πήγα σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του μπλόκαρα τα λεφτά με είχε κρεμάσει στα μανταλάκια. Έλεγε δημόσια ότι θα φύγω από υπουργός».  

Όπως και έγινε. 

Εντελώς τυχαία, την περίοδο μετά την απομάκρυνση Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας, η «γνωστή τηλεπερσόνα και μάνατζερ» αρχίζει να ασχολείται όλο και πιο ενεργά με την πολιτική, ανακοινώνοντας -επί λέξει- πως είναι «έτοιμο το υποψήφιο πολιτικό γραφείο», εκδίδοντας κυριακάτικη εφημερίδα που εκθειάζει φανατικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας δικηγόρο τον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, απολαμβάνοντας ισχυρή αστυνομική ασφάλεια και συνοδεία με πολυτελές υπηρεσιακό όχημα και χαρακτηρίζοντας όλους όσοι αντιδρούν στην αστυνομική βαρβαρότητα ως «νεο-αγανακτισμένους».

Στην υπόθεση υπάρχει πολύ πολιτικό «ψωμί».

Πόσοι, για παράδειγμα, πρόσεξαν την πρόσφατη ανάρτηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, στο twitter, δύο μόλις μέρες πριν τη δημοσίευση των δηλώσεων του Γιάννη Βρούτση στο Documento; 

Εντελώς τυχαία -ξανά- ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη (o οποίος μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και το pinkwashing μιας ακραία συντηρητικής κυβέρνησης), αναφέρεται στο σκάνδαλο με τα βάουτσερ κατάρτισης, γνωστό και ως «Σκοιλ Ελικικού», βάζοντας στο κάδρο της πολιτικής ευθύνης μόνο τον Γιάννη Βρούτση, σα να δρούσε ανεξέλεγκτα και χωρίς να δίνει λογαριασμό στο πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος που ελέγχει τα πάντα και δεν του ξεφεύγει τίποτα.  

«Πέρυσι είχαμε το “σκοιλ ελικικου”. Ποτέ ξανά. Ετοιμάζεται μεταρρύθμιση του πλαισίου. Οι καταρτιζόμενοι θα εξετάζονται μετά το τέλος των μαθημάτων. Και θα μελετάται αν έχουν βρει δουλειά μετά από μήνες», έγραψε ο Αλέξης Πατέλης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.  

Λες και το συγκεκριμένο σκάνδαλο (που εκθείαζε φυσικά ο Άδωνις Γεωργιάδης και «σερνόταν» επί μήνες) δεν ήταν έργο κυβέρνησης Μητσοτάκη, για το οποίο όχι μόνο δεν ζήτησαν ένα συγνώμη από τους επαγγελματίες που εξευτέλισαν, μοιράζοντας δημόσιο χρήμα σε ΙΕΚ, αλλά έχουν το θράσος να το αναφέρουν σήμερα λες και έγινε από άλλη κυβέρνηση. Την κυβέρνηση Βρούτση. 

Ως επίλογο, ο Γιάννης Βρούτσης, δεν είναι ένας απλός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που βγήκε να πει τον πόνο του στις εφημερίδες και τα κανάλια. Παραμένει στην κυβέρνηση, σε κομβικό ρόλο, αυτόν του βασικού Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.  

Ο Γιάννης Βρούτσης επέλεξε να κάνει αυτές τις αποκαλύψεις στο Documento του Κώστα Βαξεβάνη, που όχι μόνο έχει λοιδορηθεί, αλλά έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες, από άλλη «γνωστή τηλεπερσόνα και μάνατζερ», να σταματήσει η έκδοσή του.  

Και απ’ όλα όσα διαβάσατε παραπάνω... ίσως αυτή να είναι η είδηση.  

Όπως λέει και η Μπέτι Ντέιβις στην ταινία “Όλα για την Εύα”, «Δέστε τις ζώνες σας, θα είναι μια νύχτα γεμάτη αναταράξεις» 

ΥΓ. Ο ρόλος της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη, είναι ένα ολόκληρο αναπάντητο κεφάλαιο της υπόθεσης και θα έχι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια στιγμή πως η «γνωστή τηλεπερσόνα και μάνατζερ», εκεί που την κατηγορούσε ,έφτασε στο σημείο να πίνει νερό στ' όνομά της. 
 

από 20/20 mag, μέσω koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.