Τι σηματοδοτούν η ύβρις και οι απειλές Μπάιντεν στον Πούτιν

 


Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

Είναι δυνατόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αποκαλεί τον Ρώσο πρόεδρο δολοφόνο και να απειλεί, πως σύντομα θα υποστεί τις συνέπειες; Και η δήλωση αυτή, δεν έγινε εν θερμώ. Ήταν η απάντηση του Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση “παραγγελία”(;) από τον Τζωρτζ Στεφανόπουλο του ABC, ο οποίος έπαιρνε τη συνέντευξη.

Ποια όμως ήταν η κατηγορία για μια τόσο προκλητική για τα διπλωματικά ειωθότα δήλωση; Η ανάμειξη του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, είπαν. Η ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016, έχει παραγραφεί; Έχει παραγραφεί και η ανάμειξη της βρετανικης εταρείας Cambridge Analytica σε εκείνες τις εκλογές; Ποιές είναι οι αποδείξεις; Δεν παρουσιάστηκαν!

Τώρα όλοι μιλούν για την έναρξη ενός νέου γύρου Ψυχρού Πολέμου. Για επάνοδο των ΗΠΑ στην κλασική αμερικανική αρχιτεκτονική. Απομόνωση της Ρωσίας με την βοήθεια των Ευρωπαίων συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και μετά αντιμετώπιση της Κίνας. Και η Κίνα θα περιμένει τους Αμερικανούς για το πότε θα έρθει η δική της σειρά; Και γιατί η νέα αμερικανική ηγεσία, της οποίας η παγκόσμια ηγεμονία απειλείται πλέον από τον γίγαντα της Ασίας, στοχοποιεί πάλι τη Ρωσία; Η απάντηση είναι απλή: Το σύστημα για να δουλέψει χρειάζεται πάντα έναν εχθρό. Δεν έχει καμία σημασία που δεν υπάρχει πλέον το φόβητρο του κομμουνισμού. Η τεράστια βιομηχανία οπλικών συστημάτων χρειάζεται πάντα αντικείμενο.

Ποιες λοιπόν θα είναι οι συνέπειες, που θα δούμε σύντομα, όπως υποσχέθηκε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος; Θυμίζουμε πως ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε δηλώσει ότι «θα καταστήσει σαφές στο Κρεμλίνο ότι πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά του και την κατοχή της Ουκρανίας». Παράλληλα δεσμεύθηκε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων «φονικών όπλων», ενώ πρότρεψε το Κίεβο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καθώς είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτή θα είναι η αιχμή του δόρατος; Είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει ο έλεγχος και από τον Ψυχρό Πόλεμο να περάσουμε στον θερμό, απέναντι σε μια χώρα με υπερσύγχρονο αμυντικό οπλοστάσιο; Έχει περιθώρια η Μόσχα, σε νέες υποχωρήσεις μετά την περικύκλωση της Ρωσίας από Δυσμάς (Βαλτικές χώρες, Ουκρανία); Εξαιρετικά επικίνδυνες επιλογές για τον δοκιμαζόμενο πλανήτη από τις συνεχείς επιθέσεις του κορωνοϊού.


Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι;

Πάμε τώρα στο επόμενο κρίσιμο ερώτημα. Θα υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι τις επιλογές των ΗΠΑ; Έχουν να κερδίσουν κάτι από τα όποια πλήγματα υποστεί η Μόσχα και τα οποία θα αναστατώσουν την οικονομική, την πολιτική και την κοινωνική ομαλότητα; Έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτές τις κινήσεις; Δύσκολα οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, στην πράξη, θα λάβουν μέρος στα νέα αμερικανικά σχέδια πλην της πάντα πρόθυμης Βρετανίας με τον Τζόνσον να αναγγέλλει ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον βρίσκεται εκτός ΕΕ.

Η επιλογή των Ευρωπαίων να σπεύσουν να κλειδώσουν μια τεράστιας σημασίας εμπορική συμφωνία με την Κίνα, πριν ο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του, δεν έγινε τυχαία. Ουσιαστικά έστειλαν στην Ουάσιγκτον το μήνυμα, πως η Κίνα ως αντίπαλος δεν τους αφορά. Ας το λύσουν μόνοι τους οι Αμερικανοί. Η συμφωνία αυτή θα αντικαταστήσει τις 25 διμερείς επενδυτικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει μεμονωμένα μέλη της ΕΕ (όλες εκτός από την Ιρλανδία) με την Κίνα και οι οποίες ίσχυαν ως τώρα. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποκτούν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της Κίνας και εν γένει της Ασίας.

Το εργαλείο της προβοκάτσιας

Έχουν τα σχέδια Μπάιντεν σχέση και με την εσωτερική κατάσταση των ΗΠΑ, με τον διχασμό μιας κοινωνίας με ισχυρά ρατσιστικά αντανακλαστικά και χαώδεις ταξικές και μορφωτικές διαφορές; Θα ρίξουν στην πολιτική αγορά εθνικισμό, για να εξαφανίσουν τις αντιδράσεις; Για όλα είναι ικανοί. Το έχουν ξανακάνει. Οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμιά αξία γι’ αυτούς, αρκεί να αλλάζουν την ατζέντα όπως τους συμφέρει χειραγωγώντας τους πολίτες.

Όπως και να έχει, τίποτα καλό δεν προμηνύεται από τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, που δεν έχει κανένα δικαίωμα να ηγείται της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αλήθειας. Κανείς δεν ξέχασε την προβοκάτσια που έστησε ο Λευκός Οίκος για την εισβολή στο Ιράκ, από το οποίο βούτηξαν τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο της χώρας. Μίλησαν τότε για τα περιβόητα βιολογικά όπλα του Σαντάμ, που αποδείχτηκε πως δεν υπήρχαν, με 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και 32.000 τραυματισμένους, ενώ σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Opinion Research Business πάνω από 1.200.000 Ιρακινοί άμαχοι πολίτες!

Γιατί να πιστέψει κανείς και κυρίως πώς να ακολουθήσει τις αμερικανικές επιλογές οποιαδήποτε χώρα σέβεται το όποιο διεθνές δίκαιο έχει απομείνει και μάλιστα σε βάρος των δικών της πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων με πολεμικές συγκρούσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος; Δύσκολοι καιροί. Οι κυρίαρχες ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν άπληστες.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.