Τι κρύβεται πίσω από το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών



 Γράφει η Πηνελόπη Νάσσου

Φούντωσαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μετά την κίνηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να φέρει στην Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο είχε ψηφιστεί μόλις το 2019 επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο νόμος για τους ομογενείς δεν εφαρμόστηκε ποτέ και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση σπεύδει να τον αλλάξει, επικαλούμενη μάλιστα μια δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα «ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους».

Οι πληροφορίες λένε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό τη διαδικασία για την αλλαγή του νόμου καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 22 Μαρτίου σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής είχε αναφέρει: «Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων της Λατινικής Αμερικής δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πρόνοιες αυτού του νόμου. Δεσμεύομαι όμως, ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό και μετά την επόμενη εκλογή, στην οποία για πρώτη φορά θα ψηφίσουν Έλληνες που δεν διαμένουν στην Ελλάδα μόνιμα, πιστεύω ότι το επιχείρημα γιατί αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να δοθεί σε περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού θα είναι ακόμα πιο έντονο. Και πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στον νόμο αυτόν, θα τον ενισχύσουμε ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας, να το κάνετε συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας».

Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει τον νόμο έχει να κάνει με τον αριθμό των ομογενών οι οποίοι τελικά θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, αφού από 850.000 ομογενείς που ισχυριζόταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος ότι θα πάνε στις κάλπες με τα ειδικά κριτήρια του νόμου του, πολύ δύσκολα οι ψήφοι της ομογένειας θα φτάσουν τις 150.000.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο νέος νόμος δεν πρόκειται να περάσει, καθώς χρειάζονται 200 ψήφοι τους οποίους δεν πρόκειται να πάρει, αφού ακόμα και αν πείσει τα μικρά κόμματα να υπερψηφίσουν τον νέο νομοσχέδιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ φτάνουν τους 101 βουλευτές.

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή για να κάνει μια τέτοια κίνηση, πολλοί ισχυρίζονται ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε πανικό καθώς οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν καθημερινά να χάνει έδαφος. Έτσι, επιχειρεί να μαζέψει ψήφους από όπου μπορεί και ιδιαίτερα από την ομογένεια που οι πληροφορίες λένε ότι και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μεγάλο άνοιγμα.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.