Τι να προσέχουν όσοι κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca
Γράφει η 'Ολγα Μαύρου
Όμως, ο επικεφαλής εμβολίων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. «Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται».
Οι οδηγίες με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση υγειονομικών και πολιτών για την αντιμετώπιση του σπάνιου συνδρόμου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πάντως ήδη, ότι δεν θα πρέπει οι οδηγίες αυτές να δημιουργήσουν πανικό και άγχος, καθώς αναφέρονται σε μια σπάνια κατάσταση.
Οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι οι οδηγίες θα συστήνουν στους πολίτες να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα όπως:
- Δύσπνοια
- Νευρολογικό σύμπτωμα
- Θωρακικό άλγος
- Επίμονη κεφαλαλγία πέραν των τεσσάρων ημερών
- Οξύ πόνο σε κάποιο σημείο των ποδιών ή αλλού
- Δερματολογικές εκδηλώσεις, όπως εκχυμώσεις πέραν του σημείου όπου έγινε το εμβόλιο (μελανιές), μικρές αιμορραγίες σαν τσίμπημα καρφίτσας
- Αίφνης κρύο άκρο (που δείχνει ότι η κυκλοφορία του αίματος προς αυτό έχει “μπλοκάρει”)
Επίσης τα άτομα με θρομβοπενία (κάτω των 150.000 αιμοπετάλια) ή θρόμβωση πρέπει να έχουν στενή παρακολούθηση και αν έχουν και κλινική συμπτωματολογία να ελέγχονται. Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης, ότι δεν θα πρέπει οι πολίτες που προσέρχονται για εμβολιασμό να λαμβάνουν κανένα αντιπηκτικό, παρά μόνον εαν λαμβάνουν, ούτως ή άλλως, κάποια σχετική θεραπεία.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα ειδικά και σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.
Στην Ελλάδα τα περιστατικά μπορεί να είναι λίγα, επειδή το εμβόλιο δόθηκε στους άνω των 60, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που το έδιναν και σε νέους, κυρίως υγειονομικούς. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει πολλά τέτοια επεισόδια, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, όπου εμβολιάζονταν μαζικά οι νέοι με αυτό το εμβόλιο και όπου μεταξύ των 35 περιστατικών οι εννέα απεβίωσαν. Αν τώρα η Ελλάδα αρχίσει να δίνει το AstraZeneca και σε νέους (π.χ. εκπαιδευτικούς) είναι πιθανό να εμφανιστούν και στη χώρα μας περιστατικά με “βατές” θρομβώσεις, αλλά και με άλλες πιο επικίνδυνες αιματολογικές διαταραχές, οπότε η ενημέρωση γιατρών και εμβολιαζομένων για τα ύποπτα συμπτώματα είναι θέμα προτεραιότητας.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: