Ο μεντρεσές-σφηκοφωλιά αποδεικνύει τις εκλεκτικές συγγένειες του Ερντογάν με το ISIS



 Ξένοι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, που πολέμησαν στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, είχαν στρατολογηθεί σε έναν μεντρεσέ (ισλαμικό σχολείο) της Κωνσταντινούπολης. Ο μεντρεσές βρίσκεται σε γειτονιά, που είναι πολιτικό προπύργιο του κυβερνώντος ισλαμικού Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Nordic Monitor ο μεντρεσές, που λειτουργούσε στην συνοικία Sultanbeyli χρησιμοποιούνταν ως κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών από όλο τον κόσμο. Εκεί στρατολογήθηκαν ισλαμιστές από την Τσετσενία, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, μέχρι και την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, την επαρχία των μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την εκδίκαση μίας υπόθεσης του 2016. Κατηγορούμενοι ήταν δεκάδες ξένοι τζιχαντιστές που είχαν ταξιδέψει στα τουρκοσυριακά σύνορα για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS. Η συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων είχαν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι την δίκη τους και από αυτούς κανένας δεν εμφανίστηκε τελικώς στο δικαστήριο, με τις τουρκικές αρχές να δηλώνουν άγνοια για το που βρίσκονται!

Η υπόθεση αποκάλυψε την ανοχή που έδειχνε το καθεστώς Ερντογάν στα δίκτυα του ISIS και της Αλ Κάιντα, αλλά και τη συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με αυτά, όπως είχε φανεί, εξάλλου, πολλές φορές στη Συρία. Δεν είναι τυχαίο ότι το δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών λειτουργούσε ανεμπόδιστα στην Κωνσταντινούπολη, με τους κατηγορούμενους τρομοκράτες οργάνωση να εξαφανίζονται τελικώς, “κάτω από την μύτη” των τουρκικών αρχών!

Ουζμπέκοι και Ουιγούροι τζιχαντιστές

Ένας από τους υπόπτους, ο 31χρονος Bunyod Babanazarov υπήκοος Ουζμπεκιστάν, είχε δηλώσει στις τουρκικές αρχές ότι ήρθε στην Τουρκία για ισλαμικές σπουδές και πως εντάχθηκε στον μεντρεσέ στο Sultanbeyli. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο (άφαντος τώρα) Babanazarov συμμετείχε στη στρατολόγηση νέων μαχητών. Αν και ήταν γνωστές οι δημόσιες τοποθετήσεις του υπέρ του τζιχάντ, οι τουρκικές αρχές δεν τον είχαν θέσει υπό παρακολούθηση, αρκούμενες στις διαβεβαιώσεις του πως με τον όρο τζιχάντ, εννοούσε την «πάλη ενάντια στο εσωτερικό κακό»!

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, ο Babanazarov στρατολογήθηκε ως βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS και συνελήφθη με άλλους υπόπτους το 2016, σε έφοδο που είχε πραγματοποιήσει η τουρκική αστυνομία. Είναι ενδεικτικό ότι ο συγκεκριμένος ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την δίκη του, στην οποία τελικώς ουδέποτε εμφανίστηκε. Κι αυτό, όταν στην Τουρκία φυλακίζονται σωρηδόν πολίτες με την κατηγορία της “τρομοκρατίας”, επειδή ήταν υποστηρικτές ή θεωρήθηκαν υποστηρικτές της Αδελφότητας του ιμάμη Γκιουλέν.

Ο Babanazarov σύχναζε στην μεντρεσέ του Sultanbeyli, μαζί με έναν άλλο ύποπτο για την ίδια υπόθεση, τον 28χρονο Ουζμπέκο Azizjon Bekraev. Ο Bekraev είχε φτάσει στην Τουρκία το 2015 και όταν συνελήφθη, η αστυνομία βρήκε βίντεο και φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο από εκτελέσεις που είχε πραγματοποιήσει το ISIS. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε πως διέθετε διπλή υπηκοότητα: είναι εκτός από Ουζμπέκος και Κινέζος Ουιγούρος από την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Σινγιάνγκ Ουγκούρ, υπηκοότητα που είχε αποπειραθεί να αποκρύψει, φοβούμενος για ενδεχόμενες διώξεις της οικογένειας του από τις κινεζικές αρχές.

Ένας άλλος ύποπτος είναι ο 32χρονος Κιργίσιος Navruz Kasymov, ο οποίος επίσης σύχναζε στον μεντρεσέ του Sultanbeyli. Ο Kasymov συνελήφθη μαζί με μία ομάδα Τατζίκων και Αλγερινών τζιχαντιστών, όταν αποπειράθηκαν να περάσουν στην Συρία, μέσω Τουρκίας. Σύντομα αποκαλύφθηκε πως συμμετείχαν σε chats rooms τζιχαντιστικών ομάδων στο Telegram. Σε αυτές τις συνομιλίες ο Kasymov ειδικότερα εκδήλωνε το ενδιαφέρον του για απόκτηση όπλων και εκρηκτικών, αλλά στις αρχές είχε πει πως εντάχθηκε σε αυτές τις ομάδες για επιχειρηματικούς λόγους!

Τζιχαντιστές του ISIS στα “μαλακά”

Το κατηγορητήριο, που είχε κατατεθεί στις 23 Νοεμβρίου 2016 ζητούσε από το δικαστήριο να καταδικάσει τους υπόπτους με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Με την εξαίρεση του Kasymov και του Bekraev, όλοι οι ύποπτοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι την δίκη τους, ακόμα και ο Babanazarov, παρά τις βαρύτατες ενδείξεις για την τζιχαντιστική του δράση. Όταν το δικαστήριο αναζήτησε αργότερα τον Babanazarov και άλλους κατηγορούμενους, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν άγνοια για το που αυτοί βρίσκονται!

Σίγουρα η τύχη του συνόλου των κατηγορουμένων θα ήταν διαφορετική, αν για παράδειγμα ανήκαν στο δίκτυο Γκιουλέν ή στο PKK. Στην πραγματικότητα, το ISIS δεν ήταν στις πραγματικές προτεραιότητες των τουρκικών διωκτικών αρχών, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται να έχει άλλα κριτήρια περί τρομοκρατίας από τις άλλες χώρες-μέλη του NATO. Ο ίδιος ο Ερντογάν, εξάλλου, συχνά αρνείται ακόμα και την ύπαρξη ισλαμικής τρομοκρατίας!

Μάλιστα, πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται σε ενεργούς «οικονομικούς κόμβους» που διατηρεί ακόμα και σήμερα το ISIS εντός της τουρκικής επικράτειας. Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγορούσε τον Ερντογάν ότι στέλνει «όπλα σε αιμοβόρες ομάδες στην Συρία», φυσικά πριν μετατραπεί σε σύμμαχο του Τούρκου προέδρου και στυλοβάτη του σημερινού καθεστώτος.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.