“Ρητορική έξαρση της στιγμής” θεωρεί ο Μητσοτάκης τις απειλές Ερντογάν!



 Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης

Οι φραστικές επιθέσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Τουρκίας, όπως του Ερντογάν και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, με αιχμές το Κυπριακό και τα νησιά του Αιγαίου, υπονομεύουν τις διαδικασίες του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Επαναφέρουν δε στο προσκήνιο την ένταση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και την καχυποψία στην Αθήνα για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είπε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Να ξέρεις τα όρια σου. Αν δεν ξέρεις τα όρια σου, σημαίνει πως εσύ έριξες κλωτσιά στο τραπέζι, δραπέτευσες από το τραπέζι. Εμείς δεν φύγαμε από το τραπέζι. Κι αν συνεχιστεί έτσι εμείς μαζί σου δεν μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι». Εμμέσως ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί με διακοπή των συνομιλιών.

Επίσης, ο Ερντογάν, απευθύνθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θέλει «να του υπενθυμίσει κάτι». Και συνέχισε, με τρόπο αήθη διπλωματικά: «Εσύ “βασίστηκες σε κάποια βουνά αλλά στα βουνά αυτά έριξε χιόνι. Κανένα όφελος δεν έχεις. Όμως εμείς οτιδήποτε το κάνουμε μόνοι μας. Κι έτσι συνεχίζουμε. Γι αυτό θα γνωρίσεις καλά τους “τρελούς Τούρκους”». Την “οργή” του προέδρου της Τουρκίας προκάλεσαν δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Λευκωσία. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διερευνητικές συνομιλίες λέγοντας: «Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και μηδενική αφέλεια».

Καμία συμφωνία για Κυπριακό

Στο Κυπριακό, ο Ερντογάν επανέλαβε πως «από εδώ και πέρα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από τη λύση των δυο κρατών. Θέλετε το δέχεστε, θέλετε όχι. Δεν υπάρχει πια ομοσπονδία. Ξεχάστε την». Είναι η απάντηση του Ερντογάν, στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού από την Λευκωσία ότι αποτελούν «εθνικό θέμα και κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η βιώσιμη λύση στο Κυπριακό». Και στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν προσηλωμένες στις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και στο «θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια».

Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι «μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», δηλαδή «ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, συμφώνησαν ότι οι τοποθετήσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκων αξιωματούχων, για τη λύση των δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, ότι είναι «ανεδαφική αυτή λύση και δυστυχώς, βρίσκεται εκτός του πλαισίου».


Τόνισαν δε ότι την απορρίπτουν, τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος περί διχοτόμησης του νησιού και δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών.

Απειλές Ερντογάν για τα νησιά 

Σχετικά με τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ο Ερντογάν ήταν απόλυτα σαφής και απειλητικός: «Έλληνες, είναι ξεκάθαρα αυτά που έχετε κάνει στα νησιά. Σε τι βασίζεστε; Πάλι πιστεύετε πως θα σας έρθει βοήθεια από κάπου; Σε αυτό βασίζεστε; Aν έχετε τέτοια εντύπωση κάνετε λάθος. Οποιαδήποτε βοήθεια κι αν έρθει να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, είναι στη θέση της και ξέρει το που και το τι μπορεί να κάνει και θα κάνει, αυτό που πρέπει».

Όμως, το ζήτημα της αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών του Αιγαίου συντηρεί στην επικαιρότητα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ με συνεντεύξεις του στις εφημερίδες Aksam και Hurriyet. Με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Έλληνες Αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας , δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατικοποιήστε τα νησιά!». Ο Ακάρ αναφέρεται στις επισκέψεις σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, της προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Μάλιστα ο Ακάρ, απευθύνθηκε και προσωπικά προς τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο: «Τώρα στις πύλες της Ευρώπης προσπαθούν να καλύψουν τις παρανομίες τους και προσπαθούν να εξηγήσουν προβλήματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο Έλληνας υπουργός άμυνας είπε σε υπουργό της Γερμανίας πως “τρεις φορές φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία”. Βλέπουν όνειρα. Δεν έχουμε ούτε σκέψεις, ούτε σχέδια. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από την Γερμανίδα ομόλογο του, την ακύρωση της παράδοσης των υποβρυχίων και των ανταλλακτικών. Η Γερμανία αρνήθηκε το αίτημα αυτό».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις του Ακάρ, που θέτει επιμόνως ζήτημα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, απαντά χαρακτηριστικά μέσω συνέντευξης στον ΣΚΑΪ: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια». Φθάσαμε στα πρόθυρα πόλεμου με την Τουρκία, τον περασμένο Οκτώβριο; Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης απαντά: «Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω».


Ο Μητσοτάκης για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις

Στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, το τελευταίο διάστημα και ενόψει της επίσκεψης του Μητσοτάκη στο Ισραήλ, στον τουρκικό Τύπο υπήρξαν εκτενή δημοσιεύματα, που θέλουν την Τουρκία να προβαίνει σε “επίθεση φιλίας” προς το Ισραήλ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Η διμερής μας σχέση δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τα πράγματα μοιάζουν να βελτιώνονται με την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές, εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση SKY T.V. και στον Αλέξη Παπαχελά, ο πρωθυπουργός, απάντησε , στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, με ψυχραιμία επιλέγοντας χαμηλούς τόνους. «Τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος» πρόσθεσε ο Μητσοτάκης. Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Ερντογάν περί “τρελών Τούρκων”, είπε ότι «τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε και χθες μιλώντας για τον πρόεδρο Μακρόν. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά.

Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα “δεν θα μιλήσουμε” και μετά “θα μιλήσουμε” και μετά “μπορεί να μιλήσουμε” και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.