Πως μια ταινία ενέπνευσε τους διαδηλωτές στην Άπω Ανατολή



 Μια χειρονομία αντίστασης στην καταπίεση και την τυραννία παρμένη από τη δυστοπική ταινία Hunger Games, του 2012, έχει φτάσει να χρησιμοποιείται όλο και πιο μαζικά στην Ασία ως σύμβολο διαμαρτυρίας σε πραγματικές διαδηλώσεις, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Μιανμάρ.

Πρόκειται για το χαιρετισμό των τριών δακτύλων που αρχικά χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Ταϊλάνδη, το 2014. Εκεί, ο κόσμος υιοθέτησε κι άλλες μορφές έκφρασης διαμαρτυρίας εμπνεόμενος από κινηματογραφικές ταινίες, όπως το ντύσιμο με κοστούμια του Χάρι Πότερ, καθώς και από κινούμενα σχέδια τύπου anime.

Όπως ανέφεραν διαδηλωτές, τότε, θεώρησαν η χειρονομία των τριών δακτύλων είναι εύκολη, κατανοητή και μπορεί με άνεση να αντιπροσωπεύσει αρχές όπως ισότητα, αλληλεγγύη και ελευθερία. Άλλωστε, η ταινία ήταν και αρκετά “νωπή” εκείνη την περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χειρονομία των τριών δακτύλων είχε τέτοια απήχηση που απαγορεύτηκε από το στρατιωτικό καθεστώς της Ταϊλάνδης και παραμένει παράνομη.

Την ίδια εποχή, “πέρασε” στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι διαδηλωτές τη χρησιμοποίησαν φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα μέτρα καταστολής, το 2014. Στη Μιανμάρ οι πρώτοι που τη χρησιμοποίησαν ήταν οι γιατροί του γενικού νοσοκομείου της Γιανγκόν, και στη συνέχεια υιοθετήθηκε αυθόρμητα από πολλούς πολίτες της χώρας, στο πλαίσιο αντίδρασης ενάντια στη δικτατορία της 1ης Φεβρουαρίου, μαζί με διάφορες μορφές έκφρασης διαμαρτυρίας, όπως το χτύπημα σκευών, οι κόκκινες κορδέλες και το συνεχές κορνάρισμα στα οχήματα.

Η προέλευση του χαιρετισμού

Ο χαιρετισμός των τριών δακτύλων εμφανίζεται στην ταινία The Hunger Games του Γκάρι Ρος, η οποία τοποθετείται σεναριακά σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, στο έθνος Πάνεμ. Εκεί, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι από κάθε μία εκ των 12 επαρχιών της χώρας επιλέγονται για να διαγωνιστούν στους “αγώνες πείνας”, οι οποίοι μεταδίδονται από την τηλεόραση. 

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.