Αντιμέτωπη με τον λαό η χούντα στη Μιανμάρ (φωτό-βίντεο)



 Εντείνονται οι αντιδράσεις των πολιτών στη Μιανμάρ εναντίον της στρατιωτικής χούντας, μέρα με τη μέρα, με τις διαδηλώσεις να πυκνώνουν ακόμα και στην πρωτεύουσα Νέπιντο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του στρατού. Όλο το Σαββατοκύριακο, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως “κάτω ο δικτάτορας” και “θέλουμε δημοκρατία”, ζητώντας την απελευθέρωση της Αούγκ Σαν Σου Κι, Σύμβουλο του Κράτους μέχρι πριν το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Η ανατραπείσα αρχηγός καλεί συνεχώς τους υποστηρικτές της και τη βάση του κόμματος “Εθνικός Συνασπισμός για τη Δημοκρατία” να κατέβουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη χούντα του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλενγκ.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες υιοθέτησαν τη χειρονομία των τριών δακτύλων, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην ταινία The Hunger Games ως σύμβολο κατά του καταπιεστικού καθεστώτος. Η πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είχε ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή.

Το καθεστώς, εν τω μεταξύ, διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο, και φυσικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δυσκολέψει τις διαμαρτυρίες.

Αυτό δεν εμπόδισε ένα σημαντικό όγκο διαδηλωτών, πάνω από 5.000 άτομα, να συγκεντρωθεί στην αγορά Thabyae Gone, όπου ήρθαν σε συμπλοκή με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι τελευταίες χρησιμοποίησαν εκτοξευτές νερού για να διαλύσουν το πλήθος, όμως η διαδήλωση αναζωπυρώθηκε, με τους αστυνομικούς να “οχυρώνονται” πίσω από οδοφράγματα.

Επίσης, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν την απεργία, ενώ εργαζόμενοι σε νοσοκομεία έχουν προχωρήσει εδώ και πολλές μέρες πολιτική ανυπακοή.

Καθημερινά, το βράδυ, ο κόσμος χτυπά κατσαρόλες και κόρνες αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα, συμβολικά, σε ένδειξη καταδίκης του καθεστώτος.

Το ελεγχόμενο από τη στρατιωτική δικτατορία κρατικό κανάλι μετέδιδε τις προηγούμενες ημέρες συνεχείς προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να μην «διαπράξουν αδικήματα ενάντια στη σταθερότητα του κράτους και τη νομιμότητα». Κατά τραγική η ειρωνεία, η δήλωση ανέφερε επίσης ότι «οι άνομες πράξεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων και ότι χωρίς πειθαρχία, η δημοκρατία θα διαλυθεί»….

από slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.