Φιάσκο Ε.Ε. και με τα εμβόλια εις βάρος υγείας των πολιτών Πήγε περίπατο ο σχεδιασμός για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέχρι τον Σεπτέμβρη

● Η Ε.Ε. τώρα θυμήθηκε να πιέσει τις φαρμακευτικές ● Το 2024 θα αποκτήσει ανοσία η Ελλάδα με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού ● Συνεχίζονται οι παλινωδίες με τις δόσεις.

«Αυτή είναι η πιο μεγάλη στιγμή της Ευρώπης» διατράνωνε προ μηνών η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας την συμφωνία εντός Ε.Ε. για κοινή αντιμετώπιση όλων των πτυχών της πανδημίας.

Μερικούς μήνες και πολλές χιλιάδες νεκρούς αργότερα, τα μεγάλα λόγια των ηγετών των 27 έχουν πάει περίπατο, με την Ε.Ε. να φανερώνει σαφείς αδυναμίες στην διαχείριση της κρίσης και τις εθνικές κυβερνήσεις να δείχνουν πολύ πιο αποτελεσματικές στα μέτρα καταστολής, παρά προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αποκορύφωμα αυτού του τραγέλαφου είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα εμβόλια, καθώς οι ελλείψεις έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία εμβολιασμού των Ευρωπαίων.

Κι ενώ οι αντιδράσεις πληθαίνουν μετά τις ανακοινώσεις Pfizer και AstraZeneca για καθυστερήσεις, με τον Ιταλό πρωθυπουργού να απειλεί ανοιχτά με προσφυγή στη δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εδέησε να ανακοινώσει πως οι Βρυξέλλες είναι προετοιμασμένες να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στις εταιρείες.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. θα αναγκάσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να βάλουν τέλος στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην παραλαβή των εμβολίων.

«Στοχεύουμε να αναγκάσουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, χρησιμοποιώντας τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της Pfizer για καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες… χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι και «πέτυχαν» οι καθυστερήσεις να είναι μικρότερες από το αναμενόμενο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Ευρώπη, ούτε έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο κυρώσεων.

Αυξάνονται οι πιέσεις για την αδιαφάνεια στα συμβόλαια με τις εταιρείες

Άλλωστε είναι ελάχιστες οι πληροφορίες που υπάρχουν προς ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η Ένωση με τις εταιρείες κατασκευής εμβολίων.

Και αυτή η αδιαφάνεια είναι ένα θέμα που ενοχλεί και έχει αρχίσει να προκαλεί περαιτέρω τριγμούς, καθώς όλο και περισσότεροι ζητούν καλύτερη ενημέρωση για τα συμβόλαια και τους όρους.

Μετά τη «λογοκριμμένη» ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου για τη σύμβαση με την CureVac, οι φωνές ανά την Ευρώπη πληθαίνουν, ενώ σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πολιτικοί επανέρχονται στο ζήτημα απαιτώντας πλήρη διαφάνεια.

Ειδικοί σε θέματα υγείας, αλλά και εκπρόσωποι των πρασίνων ζητούν να έρθουν περισσότερες πληροφορίες στη βουλή για τη σύμβαση με την Curevac, αυξάνοντας την πίεση στον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος έσπευσε να υποσχεθεί μεγαλύτερη διαφάνεια στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε την συνέχεια στο iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.