Drones: Ανοίγει ο δρόμος για... ντελίβερι



 Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Ένα από τα πράγματα που επιφυλάσσει το μέλλον στην τεχνολογία είναι η παράδοση δεμάτων μέσω drone.

Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την έκδοση κανόνων για την εναέρια κυκλοφορία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κοινώς γνωστών και ως drone.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) προχώρησε σε μια κίνηση που αναμένεται να ανοίξει τον «δρόμο» στο ντελίβερι δεμάτων αεροπορικώς.

Οι κανόνες θεσπίζουν τα ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας, ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν να πετούν πάνω από κατοικημένες περιοχές και τη νύχτα, υπό ορισμένες συνθήκες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της FAA, οι κανόνες έρχονται σε μια στιγμή που τα drones αντιπροσωπεύουν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα σε ολόκληρο τον τομέα των ταχυμεταφορών. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια καταγεγραμμένα drone και 203.000 απομακρυσμένοι πιλότοι με πιστοποίηση για τον χειρισμό τους.

«Αυτοί οι τελικοί κανόνες αντιμετωπίζουν με προσοχή τους φόβους για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ προωθούν ευκαιρίες για καινοτομία και χρήση της τεχνολογίας drone» δήλωσε η πρώην υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Ελέιν Τσάο.

Η τηλε-ταυτοποίηση

Ένας ακρογωνιαίος λίθος των νέων κανόνων είναι η προϋπόθεση ότι τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από κατοικημένες περιοχές πρέπει να διαθέτουν σύστημα ταυτοποίησης εξ αποστάσεως.

Η ταυτοποίηση εξ αποστάσεως (Remote ID) είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της θέσης, του υψομέτρου, της ταχύτητας, της διαδρομής της πτήσης και των χαρακτηριστικών απόδοσης των drone.

«Διασφαλίζει ότι η FAA, συμπεριλαμβανομένων του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί επίσης να διακρίνει τα συμμορφούμενα αεροσκάφη και τις αποστολές από εκείνα που μπορεί να είναι επικίνδυνα ή παράνομα» εξήγησε η αντιπρόεδρος της ερευνητικής και συμβουλευτικής εταιρείας Constellation Research, Νικόλ Φρανς.

 Ένα βήμα πιο κοντά

Οι ισχύοντες κανονισμοί απαγορεύουν τις κρυφές πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ανθρώπους, ακόμα και τη νύχτα, εκτός εάν ο αερομεταφορέας έχει λάβει έγκριση από την FAA. Οι νέοι κανονισμοί FAA παρέχουν από κοινού αυξημένη ευελιξία για τη διεξαγωγή ορισμένων μικρών πτήσεων με drone χωρίς έγκριση.

Ο διοικητής της FAA, Στιβ Ντίξον, δήλωσε στο TechNewsWorld ότι οι νέοι κανόνες «μας φέρνουν πιο κοντά στην ημέρα που θα βλέπουμε συστηματικότερα αποστολές drone, όπως η παράδοση δεμάτων και πακέτων».

Η εταιρεία UPS, η οποία πειραματίζεται με το ντελίβερι μέσω drone, επαίνεσε την κίνηση της FAA. «Η UPS Flight Forward εκτιμά την τελευταία νομοθεσία της FAA για μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, τα οποία θα προωθήσουν την ενσωμάτωση των αεροσκαφών στο Εθνικό Σύστημα Εναέριου Χώρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UPS John Mayer στο TechNewsWorld.

Ο πρόεδρος και κύριος αναλυτής στην συμβουλευτική τεχνολογική εταιρεία Enderle Group, Ρομπ Έντερλ, εξήγησε ότι η τηλε-ταυτοποίηση επιτρέπει την παρακολούθηση της κυκλοφορίας μόνο των drones.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να διαχειριστούμε την εναέρια κυκλοφορία. Όταν υπάρχουν περισσότερα αεροσκάφη στον ουρανό, η διαχείριση θα είναι κρίσιμη», είπε.

Οι κανόνες

Ο κανόνας της τηλε-ταυτοποίησης ισχύει για όλους τους χειριστές των drones.

Υπάρχουν τρεις τρόποι συμμόρφωσης με τον κανόνα:

  • Οι χειριστές πρέπει να χρησιμοποιούν ένα τυπικό τηλεχειριστήριο τηλε-ταυτοποίησης που μεταδίδει πληροφορίες ταυτοποίησης και θέσης του drone και του σταθμού ελέγχου.
  • Οι χειριστές πρέπει να χρησιμοποιούν ένα drone με μονάδα εκπομπής τηλε-ταυτοποίησης, η οποία μπορεί να είναι μια ξεχωριστή συσκευή συνδεδεμένη στο drone, που μεταδίδει πληροφορίες αναγνώρισης, θέσης και απογείωσης.
  • Οι χειριστές πρέπει να χρησιμοποιούν ένα drone χωρίς τηλεταυτοποίηση αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές αναγνώρισης της FAA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανόνες υπαγορεύουν επίσης ότι πρέπει να μεταδίδονται η τοποθεσία του κάθε drone και του χειριστή του, καθώς σε αντίθεση με ένα επανδρωμένο αεροσκάφος, ο χειριστής δεν θα βρίσκεται στην ίδια φυσική τοποθεσία με το ίδιο το αεροσκάφος.

Για τον χειρισμό drone τη νύχτα, οι κανόνες απαιτούν από τους πιλότους να περάσουν από ειδική εκπαίδευση και ότι τα αεροσκάφη πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικά φώτα κατά της σύγκρουσης που μπορούν να φανούν στα 3 μίλια (4,8 χλμ.) και να έχουν αρκετό ρυθμό φλας για την αποφυγή σύγκρουσης.

Για αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από ανθρώπους, δεν πρέπει να διαθέτουν εκτεθειμένα περιστρεφόμενα μέρη που μπορούν να καταστρέψουν το ανθρώπινο δέρμα σε περίπτωση πτώσης.

Προβλήματα θορύβου και τρόπου ζωής

Το ντελίβερι με drone είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα θορύβου και ποιότητας ζωής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, το ντελίβερι με drone μπορεί να φέρει πολλά παράπονα. Μάλιστα, χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τα δημόσια παράπονα από κοινότητες κοντά σε αεροδρόμια.

Ωστόσο, το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο, καθώς τα αεροσκάφη δεν θα περιορίζονται μόνο στον εναέριο χώρο γύρω από τα αεροδρόμια.

«Ξέρω ότι ενοχλούμαι όταν ακούω ένα μοναχικό ερασιτεχνικό drone που περιστρέφεται κοντά στο σπίτι μου. Πώς θα ακούγεται όταν υπάρχουν πολλά εμπορικά drones που πετούν γύρω;» διερωτήθηκε η Νικόλ Φρανς.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα τεχνικές προκλήσεις για τα drone, όπως η αντοχή.

Η απόκτηση ενός drone που θα μπορεί να παραμένει στον αέρα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους αποτελεί επί του παρόντος μια πρόκληση και σχετίζεται με την  περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ή με τη μικρή τροφοδοσία καυσίμου.

Από την πλευρά του ο αναλυτής τεχνολογίας Ρομπ Έντερλ εκτιμά ότι είναι πιθανό να βλέπουμε τις παραδόσεις πακέτων μέσω drone πιο συχνά σε αγροτικές περιοχές παρά σε αστικά κέντρα.

«Τα drone έχουν πολύ μεγαλύτερο νόημα για τις αγροτικές περιοχές. Υπάρχουν περισσότερα μέρη για προσγείωση και το κόστος των μεταφορών δεμάτων μέσω φορτηγών στις επαρχιακές περιοχές είναι σχετικά ακριβό. Έχουμε επίσης ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης που λειτουργούν καλύτερα από τα drone σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές» πρόσθεσε.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.