Δύο ύφαλοι για εκλογές Μάιο - Ιούνιο



 Γράφει ο Αντώνης Δελλατόλας

Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα σενάρια που διοχετεύουν κάποια κυβερνητικά στελέχη για εκλογές Μάιο ή Ιούνιο – υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο εμβολιασμός έχει επιτύχει και έχει περιοριστεί στο ελάχιστο η μετάδοση του κορωνοϊού.
 
Γιατί; Επειδή υπό φυσιολογικές συνθήκες – δεδομένου ότι ο στόχος της Ν.Δ. θα είναι μια νέα αυτοδυναμία μέσω διπλών εκλογών που θα «ακυρώσουν» εμπράκτως την απλή αναλογική – οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν.
 
Τι εννοούμε; Πρώτον, ότι το Πάσχα φέτος είναι αργά, στις 2 Μαΐου, άρα η Μεγάλη Εβδομάδα, την οποία όλοι αποφεύγουν να περιλάβουν στην προεκλογική περίοδο, αρχίζει στις 26 Απριλίου.
 
Δεδομένου ότι νωρίτερα δεν θα έχουμε ελέγξει την πανδημία, πρέπει να συζητάμε για έναρξη της προεκλογικής περιόδου το νωρίτερο στις 7 Μαΐου, ώστε να στηθούν κάλπες στις 6 Ιουνίου ή, εσπευσμένα, στις 30 Μαΐου.
 
Εάν, μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική, τα τρία πρώτα κόμματα εξαντλήσουν τις τρεις τριήμερες διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης, τότε το νωρίτερο που μπορούν να προκηρυχθούν οι δεύτερες κατά σειρά εκλογές είναι στις 16 Ιουνίου, με προοπτική διεξαγωγής τους στις 11 Ιουλίου – ή στις 4, εάν υποθέσουμε ότι θα επιλεγεί μια εντελώς... fast track προεκλογική περίοδος.
 
Με απλά λόγια μιλάμε για μια διαδικασία που θα κρατήσει το λιγότερο δύο μήνες.
 
Περίφημα. Όμως υπάρχουν και κάτι... Πανελλαδικές εξετάσεις για είσοδο των παιδιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτές κρατάνε – μαζί με τα ειδικά μαθήματα – γύρω στις 20 ημέρες και κατά κανόνα ξεκινούν τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ώστε μέχρι το τέλος αυτού του μήνα να έχει τελειώσει και η βαθμολόγηση των γραπτών από τους καθηγητές και να αρχίσει η περίοδος των διακοπών.
 
Αυτό το εικοσαήμερο των εξετάσεων, με αυτούς τους υπολογισμούς, θα μπορεί να αρχίσει είτε στις 15 Ιουλίου (οπότε θα φάμε και μέρες από τον... Αύγουστο!) είτε στις 8 Ιουλίου (οπότε απλώς θα φάμε όλο τον Ιούλιο).
 
Αυτό σημαίνει ότι μαθητές, γονείς και καθηγητές θα μείνουν καθηλωμένοι – και θα σιχτιρίζουν ανηλεώς – ακριβώς τη μισή από την περίοδο που η χώρα θα παίζει το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού, μήπως και ξεκολλήσει η οικονομία από τον βάλτο στον οποίο έχει βυθιστεί.
 
Εκτός εάν η πανδημία έχει αποκλιμακωθεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και η κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα συμπεριλάβει το Μεγαλοβδόμαδο και το Πάσχα στην προεκλογική περίοδο, οπότε τα σενάρια διαφοροποιούνται. Αλλά αυτό... ξεχάστε το. Απλώς δεν παίζει. Άρα καλό Σεπτέμβριο - Οκτώβριο – και βλέπουμε..

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.