Το προσχέδιο της ΕΕ για πιστοποιητικό εμβολιασμού

 


Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συστήσει στα κράτη μέλη να θέσουν έναν στόχο εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο με τις τελευταίες συστάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας που πρόκειται να δημοσιευτεί την Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεσμευτεί επίσης να συμφωνήσει με τα κράτη μέλη έως τα τέλη του μήνα σχετικά με ένα πρωτόκολλο για πιστοποιητικά εμβολιασμού «τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίζονται και να χρησιμοποιούνται σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως σε συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται το προσχέδιο του εγγράφου.

Τέτοια πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα ατομικής καραντίνας και την απάιτηση για αρνητικό τεστ, αποδεικνύοντας ότι κάποιος «δεν αποτελεί πλέον υψηλό κίνδυνο για ταξίδια».

Το προσχέδιο, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές έως ότου εγκριθεί επισήμως την Τρίτη, έρχεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρατείνουν τα lockdown που οδηγούν σε ύφεση. Ακολουθεί επίσης μια μουδιασμένη διαδικασία εμβολιασμών σε ολόκληρη την ήπειρο που έχει αφήσει την ΕΕ πίσω από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να ενημερωθούν από τις τελευταίες προτάσεις της επιτροπής. Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων ζητημάτων στο τραπέζι είναι η πρόταση για πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα επιτρέψουν την επαναφορά των ταξιδιών - τουλάχιστον για όσους εμβολιάζονται.

«Για να διασφαλιστεί μια φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού, είναι απαραίτητο να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι», αναφέρει επίσης το έγγραφο της επιτροπής. «Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και την πρόνοια και ατόμων άνω των 80 ετών» και «μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού».

Οι συστάσεις της επιτροπής, οι οποίες δεν είναι πάντως δεσμευτικού χαρακτήρα, για τα κράτη μέλη, περιλαμβάνουν επίσης:

  • Αλληλουχία γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5% - και κατά προτίμηση στο 10% - όλων των θετικών τεστ για τον εντοπισμό και την χαρτογράφηση νέων παραλλαγών του ιού.
  • Διεύρυνση της χρήσης των rapid tests.
  • «Ισχυρή» σύσταση ενάντια σε μη απαραίτητα ταξίδια οπουδήποτε έως ότου βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση
  • Αντικατάσταση γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα

Η επιτροπή θα δεσμευτεί επίσης «να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης νέων εγκαταστάσεων παραγωγής» και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν κέντρα εμβολιασμού και ηλεκτρονικά συστήματα κράτησης θέσεων.

Οι προτάσεις αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες μεταξύ των κρατών μελών ότι η τρέχουσα παραγωγική ικανότητα για τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ανεπαρκής.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.