Ο Τραμπ απαιτεί καλπονοθεία!



 Γράφει η Κορίνα Βασιλοπούλου

Σε μια εξοργιστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρεπουμπλικανό υπ. Εσωτερικών της Τζόρτζια -όπου στήνονται κρισιμότατες επαναληπτικές κάλπες- ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να... βρεθούν 11.780 ψήφοι υπέρ του, απειλώντας μάλιστα πως αν δεν γίνει αυτό ο κίνδυνος για τον Μπ. Ραφενσπέργκερ θα είναι «πολύ σοβαρός». ● Μικρό δημοσκοπικό προβάδισμα των Δημοκρατικών που αν επιβεβαιωθεί θα τους δώσει τον έλεγχο της Γερουσίας.

«Θέλω απλά να βρω 11.780 ψήφους». Με αυτή τη φράση, αλλά και ολόκληρη την τηλεφωνική συνομιλία του με τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, Μπραντ Ραφενσπέργκερ, ο Τραμπ ξεπέρασε πραγματικά τον εαυτό του.

Πολύ λίγο πριν από την κρίσιμη διπλή επαναληπτική ψηφοφορία στην Πολιτεία του αμερικανικού Νότου για τη Γερουσία σήμερα και την αυριανή συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της ψήφου του σώματος των εκλεκτόρων, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί την ήττα του και προβαίνει σε κινήσεις για την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος που, σύμφωνα με πολλούς, υπερβαίνουν πλέον τα όρια της νομιμότητας και επισύρουν το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων.

«Ξέρεις τι έκαναν και δεν το αναφέρεις. Κι αυτό είναι έγκλημα -είναι ποινικό αδίκημα. Και δεν μπορείς να το αποτρέψεις. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος ο κίνδυνος για σένα και τον Ράιαν, τον δικηγόρο σου. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο... Οπότε, κοίτα. Το μόνο που θέλω είναι αυτό. Θέλω απλά να βρω 11.780 ψήφους, μία παραπάνω δηλαδή από όσες έχουμε γιατί την κερδίσαμε την Πολιτεία».

Αυτό είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό και συγχρόνως το πιο εξοργιστικό απόσπασμα της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας που δημοσίευσε η «Washington Post» ανάμεσα στον Τραμπ και στον Ραφενσπέργκερ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαιτεί από τον πολιτειακό αξιωματούχο να παρανομήσει. Λίγο παραπάνω μάλιστα του είχε προτείνει το εξής: «Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να πεις, ξέρεις, εχμ, ότι έκανες επανακαταμέτρηση». Κι ύστερα τον απείλησε ξεκάθαρα πως αν δεν κάνει ό,τι του ζητάει, «είναι μεγάλος ο κίνδυνος».

Τι κι αν ο Ραφενσπέργκερ, ο οποίος είναι Ρεπουμπλικανός και υπεύθυνος για την εκλογική διαδικασία στην Τζόρτζια, επέμενε πως τα στοιχεία που επικαλούνταν ο Τραμπ ήταν λανθασμένα και «πρέπει να εμμείνουμε στα δικά μας νούμερα. Πιστεύουμε πως τα νούμερά μας είναι σωστά». «Γιατί το λες αυτό;» επέμενε ο Τραμπ, ο οποίος έχει καλέσει σε διαδήλωση τους οπαδούς του μεθαύριο στην Ουάσινγκτον, ενώ μια χούφτα πιστών σε αυτόν γερουσιαστών ετοιμάζονται να δώσουν ένα μάλλον αδιέξοδο σόου στο Κογκρέσο αρνούμενοι να επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ομως αυτή η ωμή παρέμβαση στον πολιτειακό αξιωματούχο της Τζόρτζια για να αλλοιώσει το αποτέλεσμα φαίνεται πως εξέπληξε ακόμα κι εκείνους που περιμένουν τα χειρότερα από αυτόν. «Ξεδιάντροπη κατάχρηση εξουσίας» την αποκάλεσε η εκλεγμένη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, η οποία βρισκόταν σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σαβάνα της Τζόρτζια, προσθέτοντας πως «μιλούσε σίγουρα η φωνή της απελπισίας». Το δε CNN τη χαρακτήρισε ως τη «σοβαρότερη απειλή προς την αμερικανική δημοκρατία από αυτή την κυβέρνηση».

Σοβαρά εκτεθειμένος

Ο Μπραντ Ραφενσπέργκερ, σε συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλος στο ABC, όχι μόνο επανέλαβε ότι τα στοιχεία του Τραμπ περί νοθείας είναι λάθος, αλλά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει αντιμέτωπος ο πρόεδρος με δικαστική έρευνα για την απαίτησή του «να του βρει ψήφους».

Δήλωσε όμως πως η έρευνα αυτή δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει από το δικό του γραφείο λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. «Φαντάζομαι», πρόσθεσε, «πως η εισαγγελέας της Κομητείας Φούλτον [μίας από τις κομητείες όπου τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται από τον Τραμπ] θα θέλει να το κοιτάξει. Ισως αυτός είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Αποδείχθηκε πως νέα Δημοκρατική εισαγγελέας της Κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις, όντως θέλει. «Θα εφαρμόσω τον νόμο χωρίς φόβο» δήλωσε χθες. «Οποιοσδήποτε προβεί σε αδίκημα στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας μου στην Τζόρτζια θα τεθεί υπόλογος» τόνισε. Χθες παράλληλα δύο βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τεντ Λίου και η Καθλίν Ράις, κάλεσαν το FBI να ερευνήσει τη συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Ραφενσμπέργκερ.

Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε αν ο Τραμπ, ο οποίος σε 15 μέρες δεν θα έχει πια καμία ασυλία, θα βρεθεί και ποινικά υπόλογος - την πολιτική και ηθική κατακραυγή την έχει κερδίσει με το σπαθί του. Πολύ σύντομα όμως θα ξέρουμε τι αντίκτυπο θα έχει όλο αυτό στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια, που θα κρίνουν το μέλλον της Γερουσίας. Αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν έστω τη μία από τις δύο έδρες, θα διατηρήσουν μια πολύ οριακή πλειοψηφία.

Αν όμως οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο, τότε παίρνουν και τον έλεγχο του Σώματος, καθώς βάσει του Συντάγματος η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα μπορεί με την ψήφο της να «σπάει» την ισοπαλία σε μια ψηφοφορία.

Τραμπ και Μπάιντεν επρόκειτο να μεταβούν χθες στην Πολιτεία για να στηρίξουν τους υποψηφίους της αρεσκείας τους. Ο μεν απερχόμενος πρόεδρος τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Κέλι Λέφλερ και Ντέιβιντ Πέρντιου (ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα λόγω έκθεσης στον κορονοϊό), ο δε μελλοντικός πρόεδρος τους Δημοκρατικούς διεκδικητές, τον 33χρονο παραγωγό ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφο Τζον Οσοφ και τον 51χρονο πάστορα Ράφαελ Γουόρνοκ.

Σύμφωνα με τον εκλογικό ιστότοπο fivethirtyeight.com, οι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι έχουν μικρό προβάδισμα 1,5 - 2 μονάδων έναντι των αντιπάλου τους. Οι Δημοκρατικοί νιώθουν αρκετά ενθαρρυμένοι από την προσέλευση-ρεκόρ στην πρώιμη ψηφοφορία στην Πολιτεία (χθες είχε ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια), καθώς σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο Georgia Votes το 31% των ώς τώρα ψηφισάντων είναι μαύροι, ενώ έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 117.000 άνθρωποι οι οποίοι απείχαν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η Τζόρτζια έχει 20 χρόνια να βγάλει Δημοκρατικό γερουσιαστή. Αν ο Τραμπ καταφέρει με τα τερτίπια του να δώσει και τη Γερουσία στους Δημοκρατικούς, θα έχει πετύχει ίσως τον μεγαλύτερο άθλο της θητείας του λίγο πριν το τέλος...

από efsyn


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.