Δολοφονίες Αυστριακών βουλευτών σχεδίαζε η ΜΙΤ – Ομολογία του πράκτορα Οζτούρκ

 


Γράφει ο Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ενώ άλλοι υποψήφιοι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Βιέννης έκαναν προεκλογικές εκστρατείες, η κουρδικής καταγωγής βουλευτής, γνωστή ακτιβίστρια σε κουρδικά ζητήματα Μπεριβάν Ασλάν έπρεπε να μείνει σπίτι της. «Ένας άντρας εμφανίστηκε στις αυστριακές υπηρεσίες πληροφοριών, λέγοντας ότι είχε επιφορτιστεί να με σκοτώσει», δήλωσε η Ασλάν στο AFP, προσθέτοντας ότι «ήταν γνωστός σε υψηλούς πολιτικούς κύκλους στην Τουρκία».

Οι αυστριακές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν έναν Ιταλό πολίτη τουρκικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να προσλήφθηκε από την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ για την πραγματοποίηση δολοφονιών. Ο άντρας, ονόματι Φεγιάζ Οζτούρκ, 53 ετών, φέρεται να παραδόθηκε στις αυστριακή υπηρεσία πληροφοριών πέρυσι. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, ο Οζτούρκ ομολόγησε ότι του είχε ανατεθεί η δολοφονία της Μπεριβάν Ασλάν. Η κουρδικής καταγωγής Ασλάν, είναι βουλευτής των Πρασίνων για την περιφέρεια της Βιέννης και βασικός επικριτής των πρακτικών της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική μειονότητα.

Ο Οζτούρκ είπε στις αρχές ότι είχε λάβει την εντολή για τη δολοφονία από άλλο υπάλληλο της MİT στη Σερβία και ότι παρακολουθούσε την Ασλάν. Παραδέχτηκε ότι έκανε κράτηση σε δωμάτιο ξενοδοχείου για να την περιμένει. Με την ομολογία του αποκάλυψε ότι η MİT σχεδίαζε και άλλες δολοφονίες στην Αυστρία για να δημιουργήσει πρόβλημα εκεί. Ο Οζτούρκ είπε στην αυστριακή αστυνομία ότι είχε αποσυρθεί από μια μακρά καριέρα στην ΜΙΤ, αλλά πρόσφατα του ανατέθηκε να δολοφονήσει την Ασλάν.

Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ η αποστολή του Οζτούρκ ήταν να τρομοκρατεί τα μέλη της κουρδικής κοινότητας στην Αυστρία που επικρίνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph έγραψε ότι η Άγκυρα είχε αναθέσει στον Οζτούρκ να «διασφαλίσει ότι [η Ασλάν] θα τραυματιστεί ή θα πεθάνει», έτσι ώστε «άλλοι πολιτικοί να πάρουν το μήνυμα».

Ο Οζτούρκ ισχυρίστηκε επίσης ότι αξιωματούχοι της ΜΙΤ τον εκβίασαν για να τον αναγκάσουν να πραγματοποιήσει τη δολοφονία της Ασλάν. Επιπλέον, του ζητήθηκε να σκοτώσει δύο ακόμη Αυστριακούς που είναι δημόσια πρόσωπα. Δήλωσε δε ότι πλέον φοβάται για την ζωή του. Ο Οζτούρκ ακύρωσε την επιχείρηση δολοφονίας τον Μάρτιο του 2020, επειδή έσπασε το πόδι του σε ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην ιταλική πόλη Ρίμινι.

Απέλαση μέχρι τη δίκη

Οι Αυστριακοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν ότι έχει ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα για τον Οζτούρκ. Διαπίστωσαν ότι είχε πραγματοποιήσει «στρατιωτική κατασκοπεία για λογαριασμό ξένου κράτους», αλλά απέφυγαν να πουν ποιο είναι αυτό το κράτος. Η Τουρκία, πάντως, αρνήθηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Οζτούρκ.

Η δίκη του Οζτούρκ για κατασκοπεία έχει προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία, δεν μπορεί να κρατηθεί σε προδικαστική κράτηση και πρέπει να ελευθερωθεί πριν από την δίκη του. Αντί να του επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Αυστρίας, οι αρχές αποφάσισαν να τον απελάσουν στην Ιταλία. Δικηγόρος του Οζτούρκ, πάντως, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι ο πελάτης του είχε χαρακτηριστεί «εν δυνάμει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» και μεταφέρθηκε στα ιταλικά σύνορα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Πρόσθεσε ότι ο Οζτούρκ επιθυμεί να επιστρέψει στην Αυστρία για να παραστεί στη δίκη του τον Φεβρουάριο.

Ειδικοί σε θέματα υπηρεσιών πληροφοριών ότι το αυστριακό κράτος προτιμάει ο Οζτούρκ να μην επιστρέψει στην Αυστρία, προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση μεθόδων κατασκοπείας και πηγών στο δικαστήριο. Εν τω μεταξύ, η Ασλάν είπε ότι παραμένει υπό αστυνομική προστασία, η οποία δόθηκε σε αυτήν από πέρυσι, όταν έγινε γνωστή η εντολή για δολοφονία της.

Οργή της Άγκυρας κατά Ασλάν

Σε τηλεοπτική συνέντευξη τον Νοέμβριο, ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστρία Οζάν Τζεϊχούν αρνήθηκε ότι η κουρδικής καταγωγής Αυστριακή πολιτικός έχει σχέση με την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τζεϊχούν και ο παρουσιαστής, Αντίλ Ελμάς, μίλησαν για τις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία. Όταν κάποια στιγμή ο παρουσιαστής ανέφερε ότι 100 άτομα εκλέχθηκαν βουλευτές, ο Τούρκος πρεσβευτής τον διέκοψε, λέγοντας: «Τρία από αυτά είναι τουρκικής καταγωγής».

Ο παρουσιαστής Ελμάς διόρθωσε τον καλεσμένο του διπλωμάτη, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα εξελέγησαν τέσσερις βουλευτές τουρκικής καταγωγής. «Μια από αυτούς δεν θεωρεί τον εαυτό της ως έναν από εμάς, οπότε δεν θέλω να το σχολιάσω, αλλά υπάρχουν τρία άτομα που περιγράφονται ως τουρκικής καταγωγής», δήλωσε ο πρέσβης Τζεϊχούν.

«Ακόμα άλλο ένα διπλωματικό σκάνδαλο. Ο πρέσβης συνεχίζει να με αναφέρει ως “τον άλλο”. Είναι ντροπιαστικό για έναν διπλωμάτη να χρησιμοποιεί μια γλώσσα διακρίσεων!» τουιτάρισε η Ασλάν στις 29 Νοεμβρίου. «Κανένας άνθρωπος ή κράτος δεν μπορεί να αποσπάσει την καταγωγή ενός ατόμου από αυτό. Αυτό το δικαίωμα είναι βασικό δικαίωμα όλων», πρόσθεσε. Η Ασλάν αναρωτήθηκε επίσης αν μπορεί να είναι τουρκικής καταγωγής εάν υποκύψει στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Μπορεί η Τουρκική καταγωγή σας να γίνει αποδεκτή μόνο αν υποκύψετε στο AKP; Αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι η διπλωματία;!» έγραψε στο Twitter.

Οι Αυστριακοί ανησυχούν

Μέχρι τώρα η εισαγγελία της Βιέννης έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση, λέγοντας ότι έχει αρχειοθετηθεί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενων ερευνών. Όσον αφορά τις τουρκικές αρχές, αρνούνται τους ισχυρισμούς του Οζτούρκ. «Το εν λόγω άτομο δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένο, ούτε ενεργούσε ποτέ για λογαριασμό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο AFP. Η τουρκική πρεσβεία στη Βιέννη ανέφερε σε μια δήλωση ότι είχαν ερευνήσει διεξοδικά το όνομα του Οζτούρκ και δεν βρήκαν καμία σχέση με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η υπόθεση Οζτούρκ έχει τροφοδοτήσει την προϋπάρχουσα ανησυχία της αυστριακής κυβέρνησης για την τουρκική διείσδυση στην Αυστρία. Γι' αυτό και συνέστησε ειδική ερευνητική επιτροπή μετά από επιθέσεις το καλοκαίρι του 2020 εναντίων Κούρδων διαδηλωτών στη Βιέννη, που φέρεται να διενεργήθηκαν από Τούρκους εθνικιστές.

Η καταγγελία για εντολή δολοφονίας της Ασλάν επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση τριών Κούρδων ακτιβιστών που είχαν δολοφονηθεί στο Παρίσι τον Ιανουάριο 2013. Στην περίπτωση εκείνη, οι γαλλικές αρχές είχαν στρέψει τις έρευνές τους σε πράκτορες της ΜΙΤ. Σε δήλωση του στο AFP, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Κάρλ Νεχαμέρ αναφέρει: «εάν ο Ερντογάν και η Τουρκία προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα συστηματικό δίκτυο πληροφοριοδοτών στην Αυστρία, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».

Τα τελευταία χρόνια, τα αυστριακά ΜΜΕ έχουν αναφέρει πληθώρα περιπτώσεων Αυστριακών τουρκικής καταγωγής που διαμαρτύρονται ότι δέχονται εκφοβισμό όταν εκφράζουν δημόσια κριτική στο καθεστώς Ερντογάν. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 116.000 Τούρκοι υπήκοοι διαμένουν στην Αυστρία, ενώ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των Αυστριακών πολιτών που έχουν τουρκική καταγωγή.

Και ψευδομάρτυρας ο Οζτούρκ

Ο Τούρκος πράκτορας Οζτούρκ ομολόγησε επίσης ότι διατάχθηκε από τη ΜΙΤ να διενεργήσει επιθέσεις εναντίον και δύο άλλων πολιτικών. Ο ένας εξ αυτών είναι ο Πίτερ Πιλτζ, ιδρυτής του κόμματος της αντιπολίτευσης “Τώρα”. Αυτή η αποκάλυψη έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η Τουρκία μπορεί να σχεδιάζει ακόμα και δολοφονίες μη Τούρκων στην Ευρώπη. Η στοχοποίηση του Πιλτζ δεν είναι τυχαία, αφού ο Αυστριακός αυτός πολιτικός –δεν έχει τουρκική ή κουρδική καταγωγή– είναι σκληρός επικριτής του καθεστώτος Ερντογάν. Μέχρι τώρα, οι όποιες επιθέσεις περιορίζονταν σε εξόριστους και μετανάστες.

Ας σημειωθεί ότι ο Πιλτζ έχει ιδρύσει έναν ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, το zackzack.at, όπου δημοσιεύει άρθρα βασισμένα σε υλικό από την επίσημη έρευνα. Λέει ότι ο Οζτούρκ ήταν επίσης ύποπτος για ψευδομαρτυρία υπό πίεση σε τουρκικό δικαστήριο σε υπόθεση που αφορούσε τον φυλακισμένο υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη Μετίν Τοπούζ.

Ο Τοπούζ καταδικάστηκε το 2019 σε εννέα χρόνια φυλάκισης για "αρωγή σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα". Η Άγκυρα τον κατηγορεί ότι συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στο zackzack.at, ο Οζτούρκ είπε στους Αυστριακούς: «Με ανάγκασαν να δώσω αποδεικτικά στοιχεία και έβαλαν ένα κενό κομμάτι χαρτί μπροστά μου, το οποίο υπέγραψα».

Η Αυστρία έχει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επιλέξει να είναι ουδέτερη χώρα και ως τέτοια φιλοξενεί διεθνείς οργανισμούς. Έχει, όμως, και τη φήμη ότι είναι κέντρο κατασκοπείας. «Αυτό θα ήταν πραγματική κλιμάκωση, εάν οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ξεκινούσαν να στοχεύουν αυστριακές πολιτικές προσωπικότητες», ανέφερε στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail ο ειδικός σε θέματα κατασκοπείας και συνεργάτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Graz Τόμας Ρίγκλερ.

Ο Ρίγκλερ δήλωσε ότι μέχρι πρότινος οι αυστριακές αρχές ασφαλείας έκαναν τα “στραβά μάτια” για τη δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Αυστρία, υπό την προϋπόθεση ότι οι ξένες δραστηριότητες δεν στρέφονταν κατά των συμφερόντων της Αυστρίας και κατά Αυστριακών πολιτών. Ο ίδιος εμπειρογνώμονας εκτίμησε ότι αυτή η παραδοσιακή στάση της Βιέννης δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί.

από slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.