«Μας χτυπούσε μέχρι να βγάλουμε αίμα»: Η κακοποίηση του κοριτσιού-φαινόμενο πίσω απ’ τη λάμψη των μεταλλίων



 Οι διοργανωτές, η ΔΟΕ και η εταιρεία Longines, που είχε αναλάβει τους φωτεινούς πίνακες επιδόσεων των αθλητών, είχαν εκτεθεί.

Η τελειότητα δεν είχε υπάρξει ποτέ στο άθλημα και δεν είχε προβλεφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Ένα 15χρονο κορίτσι, 149 εκατοστών και 39 κιλών, είχε νικήσει την ανθρώπινη ατελή φύση. Το ταμπλό της βαθμολογίας των αθλητών ήταν προγραμματισμένο να δείχνει μόνο ένα ψηφίο και δύο δεκαδικά, το 9,99 ήταν το «δικό» του τέλειο. Το πρόγραμμα στους ασύμμετρους ζυγούς όμως που είχαν μόλις παρακολουθήσει οι κριτές δεν ήταν δυνατό να βαθμολογηθεί με κάτι λιγότερο από το απόλυτο. Δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι αυτό που είχε εκτυλιχθεί μπροστά στα μάτια τους από τη μικρή Ρουμάνα ήταν αψεγάδιαστο σε όλα: κίνηση, χάρη, ανταπόκριση στο βαθμό δυσκολίας. Η αδυναμία του φωτεινού πίνακα να ανταποκριθεί απεικονίστηκε στο «1,00».

Η Νάντια Κομανέτσι είχε μόλις επαναπροσδιορίσει την ενόργανη γυμναστική. Το άθλημα χωρίζεται στο πριν και το μετά της εμφάνισης της. Η δημοφιλία του εκτινάσσεται και τα γυμναστήρια σε όλο τον κόσμο (και δη σε αυτόν του ανατολικού μπλοκ) γεμίζουν από ορδές κοριτσιών, που ονειρεύονται το δικό τους «10». Η Κομανέτσι γίνεται πρωτοσέλιδο στον παγκόσμιο Τύπο, στο σπίτι της στο Όνεστι φτάνουν περισσότερα από 60.000 γράμματα. Τρία εξ’ αυτών προέρχονται από τον Χουσεΐν της Ιορδανίας, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ και τον Γάλλο ομόλογό του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν! Όλοι θέλουν να γνωρίσουν το «κορίτσι – θαύμα» της παγκόσμιας γυμναστικής.

Διαβάστε την συνέχεια στο topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.