Το τέρας που εξέθρεφαν


Τα ολέθρια αποτελέσματα της κατευναστικής πολιτικής εκτυλίσσονται πλέον μπροστά μας

Παρουσιάζοντας τους άξονες της γερμανικής προεδρίας στις αρχές του μήνα η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής έναντι της Αγκυρας.

Η είδηση εν προκειμένω δεν είναι η πρόθεση – έστω – ότι θα επιχειρηθεί η χάραξη ενιαίας γραμμής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας αλλά το γεγονός – όχι πως δεν το είχαμε αντιληφθεί – ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε.

Ο Ερντογάν κάνει εδώ και χρόνια επίδειξη ισχύος και η Ευρώπη – με εξαίρεση προσφάτως τη Γαλλία – παρακολουθεί αμήχανη. Τα ολέθρια αποτελέσματα της κατευναστικής αυτής πολιτικής εκτυλίσσονται πλέον μπροστά μας.

Υπό το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή προεδρία αλλά και λόγω της αποστασιοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών, το Βερολίνο δείχνει να αντιλαμβάνεται, έστω και την ύστατη ώρα, τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ευρύτερη περιοχή οι λεονταρισμοί του Ερντογάν.

Οι μεγάλοι παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής δεν μαθαίνουν ή δεν θέλουν να μάθουν από τα διδάγματα της Ιστορίας. Τώρα σπεύδουν βραδέως να «συνετίσουν» με μηνύματα και συστάσεις το τέρας που εξέθρεψαν.

Μένει να αποδειχθεί εάν είναι ήδη αργά.

από tovima, μέσω kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.