Τα ρόμπολα της Πίνδου σε κίνδυνο…(Photos)


Η λευκόδερμη πεύκη (Pinus heldreichii) ή ρόμπολο είναι από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης, είναι 1080 χρονών και ζει στην Πίνδο (Τυμφαία).

Υπάρχει καταγεγραμμένο μόνο ένα ξαδερφάκι του, ανάλογης ηλικίας στη γειτονική Ιταλία. Διεθνής ερευνητική ομάδα δενδροχρονολόγων επιστημόνων, κρατώντας κρυφές τις ακριβείς συντεταγμένες τοποθεσίας για λόγους προστασίας, ανακάλυψαν στη συγκεκριμένη περιοχή τουλάχιστον δέκα ακόμη τέτοια δέντρα Μαθουσάλες που ζουν περισσότερο από 1.000 χρόνια.
Μέτρα για την προστασία του συγκεκριμένου σπάνιου είδους δέντρου και την απαγόρευση της ξύλευσής του γιατί απειλείται με αφανισμό ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.
Τα χαρακτηριστικά του αποτελούν πρόκληση, αφού μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 40 μέτρα και η διάμετρος του κορμού του μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα.
Έχει πολύ γερό ξύλο που δεν σαπίζει και επιπλέον το ρετσίνι που εκκρίνεται από το φλοιό του δέντρου θεωρείται, από τους παραδασόβιους πληθυσμούς, ότι έχει ιαματικές ιδιότητες.
«Η κοπή και η απουσία μέτρων προστασίας των ηλικιωμένων εμβληματικών δέντρων του είδους που έχουν συνδεθεί με την ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας αποτελούν σοβαρή απειλή αφανισμού τους. Ως φυσικά και ιστορικά κειμήλια χρειάζεται να τα φροντίσουμε, να τα τιμήσουμε και κυρίως να τα διατηρήσουμε» τονίζει ο Γιώργος Αμυράς..
Oνομάζεται και ορεσίβιος Μαθουσάλας
Ο ορεσίβιος Μαθουσάλας είναι μια πεύκη λευκόδερμος (Pinus heldreichii), είδος γνωστό και ως ρόμπολο, το οποίο βρέθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα ψηλά στην οροσειρά της Πίνδου, και βαφτίστηκε ανεπίσημα «Άδωνις». Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν επίσης «περισσότερα από μια ντουζίνα» άλλα ρόμπολα με ηλικία που κυμαίνεται στη μία χιλιετία...
«Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι αυτός ο μεγάλος, περίπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιζήσει τόσο καιρό σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον» λέει ο δενδροχρονολόγος Πάουλ Κρούζικ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που ανακάλυψε το πεύκο.
Οι αποστολές κατά τις οποίες ανακαλύφθηκαν τα υπεραιωνόβια ρόμπολα οργανώθηκαν από το Navarino Environmental Observatory, μια συνεργασία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, την Ακαδημία Αθηνών και την εταιρεία TEMES S.A, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μάινζ στη Γερμανία και της Αριζόνα στις ΗΠΑ.
Στόχος ήταν ο εντοπισμός υπεραιωνόβιων δέντρων, των οποίων οι δακτύλιοι ανάπτυξης μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για το κλίμα της Μεσογείου τους τελευταίους αιώνες.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άλλα δέντρα στην Ευρώπη των οποίων η ηλικία εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ την ηλικία του συγκεκριμένου ρόμπολου. Ένα άλλο δέντρο του ίδιου είδους στη Βουλγαρία, γνωστό με την ονομασία «πεύκο Μπαϊκούσεφ», εκτιμάται ότι μπορεί υπερβαίνει τα 1.300 χρόνια, ενώ η «Ελιά των Βουβών» στο Κολυμπάρι Κρήτης δεν αποκλείεται να ξεπερνά τα 2.000 χρόνια.
Η διαφορά είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχουν άμεσες μετρήσεις αλλά μόνο προσεγγιστικές εκτιμήσεις, δεδομένου ότι τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα έχουν κούφιο κορμό και η καταμέτρηση των δακτυλίων ανάπτυξης είναι αδύνατη. Είναι δέντρο αιωνόβιο και πολύ ανθεκτικό στο ψύχος. Στη Βουλγαρία έχει ανακαλυφθεί ένα τέτοιο. Ο «Άδωνις» αντίθετα, έχει σκληρό ξύλο που αντιστέκεται στη φθορά, ιδιαίτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες του βουνού. Οι ερευνητές κατάφεραν έτσι να τρυπήσουν τον κορμό και να μετρήσουν άμεσα τους δακτυλίους....
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.