Ο... αδύναμος κρίκος στα ανοιχτά σχολεία: Ελλείψεις σε καθαρίστριες, απληρωσιά, χωρίς μάσκες και απολυμαντικά


To μεγάλο θέμα της ελλιπούς καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους των σχολείων έθιξε στην εκπομπή «MEGA Mag» ο κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου, ταμίας της ΟΛΜΕ.

Υπενθύμισε ότι η Ομοσπονδία από την αρχή είχε αναφερθεί σε δύο προτεραιότητες: Ότι δεν θα πρέπει να γίνουν προαγωγικές εξετάσεις -αλλά οι μαθητές να προαχθούν με τον μέσο όρο των δύο τετραμήνων- και να επιστρέψει η Γ' Λυκείου στα σχολεία για να συμπληρώσει την ύλη που δεν είχε καλυφθεί μέχρι τον Μάρτιο και να πάει οργανωμένα στις Πανελλαδικές. 
«Δώσαμε μεγάλη σημασία στις Πανελλαδικές γιατί αυτές είναι το μεγάλο στοίχημα που δίνει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση κάθε χρόνο» είπε.
Ωστόσο, αυτό που δεν είχε εξασφαλιστεί το προηγούμενο διάστημα πριν, δηλαδή, κλείσουν τα σχολεία -συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου- είναι η «τριπλέτα» γάντια-μάσκες-καθαριότητα.
Δεν υπήρχαν μάσκες, ούτε γάντια και η καθαριότητα ήταν ελλιπέστατη, υπογράμμισε.
«Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το σημείο να καλυφθεί από το κράτος.Θα πρέπει τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές να καλυφθούν με μάσκες και με γάντια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι μέσα σε κλειστές αίθουσες η χρήση τους θα είναι προαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου.
Αναφέρθηκε δε στα παραδείγματα της Γαλλίας και της Γερμανίας όπου η χρήση ατομικών μέσων προστασίας είναι υποχρεωτική. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Για το θέμα της καθαριότητας, τόνισε ότι μικρό μέρος των σχολείων έχουν καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, καθώς στα περισσότερα σχολεία οι καθαρίστριες εργάζονται μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. «Για το ζήτημα αυτό θα πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση», είπε.
Με μισθούς 350 ευρώ, αλλά και απλήρωτες
Η πλειοψηφία των σχολικών καθαριστριών δεν λαμβάνει περισσότερα από 350 ευρώ το μήνα, ενώ πολλές από αυτές δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Μάλιστα πολύ συχνές ειναι οι καταγγελίες σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών που σημειώνονται σε πολλούς δήμους. Για παράδειγμα, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε γίνει καταγγελία ότι απλήρωτες παρέμεναν πάνω από 9.000 χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Ενώ στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου είχαν ποβεί σε 48ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα τους και άλλα χρόνια εργασιακά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων (επί το πλείστων γυναίκες) έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών (υπάρχουν συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες με 19 έτη συνεχούς εργασίας), ως προς την επισφαλή εργασιακή τους σχέση, τις εξευτελιστικές αμοιβές που πάντα καταβάλλονται καθυστερημένα, τις εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.