Eurogroup: Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με φόντο μεγάλες αντιθέσεις
Μαραθώνιες είναι οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για τον τρόπο που θα διοχετευτούν τα νέα «πακέτα» στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών.
Έως αυτή την ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, σε μια συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και διακόπηκε αρκετές φορές.
«Έπειτα από συζητήσεις 16 ωρών πλησιάσαμε σε συμφωνία αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Διακόπτω το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο Πέμπτη» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του συμβουλίου Μάριο Σεντένο.
Η συμβιβαστική πρόταση που βρέθηκε στο «τραπέζι» προέβλεπε:
— Προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.
— Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, με το όνομα SURE, για τη λεγόμενη «αντασφάλιση της εργασίας», όπως οι ίδιοι αποκαλούν την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους προγράμματα «μερικής απασχόλησης»,
— Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμβιβαστική πρόταση βρήκε αντίθετη την Ιταλία, η οποία μαζί με άλλες δέκα χώρες τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομόλογου, πρόταση που απορρίπτει η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορά.
Σε κάθε περίπτωση είτε μέσω δανείων του ESM είτε μέσω του ευρω-ομόλογου, ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου θα μεταφερθεί στις πλάτες των λαών μέσω μνημονίων και αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής προσαρμογής για την αποπληρωμή των δανείων.
Ωστόσο οι κυβερνήσεις για λογαριασμό τραπεζικών και επιχειρηματικών ομιλών επιδιώκουν να εξασφαλίσουν φθηνά κεφάλαια και ενισχύσεις για να ανταποκριθούν στο μεγάλο ανταγωνισμό και την κρίση που κορυφώνονται εν μέσω της πανδημίας.
Νομισματική χαλάρωση για τους τραπεζίτες
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους θα δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως ανακοίνωσε, θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα κατ’ εξαίρεση (waiver) καθώς δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια αξιολόγησης, εξέλιξη που επιτρέπει στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους να έχουν ουσιαστικά πρόσβαση στα μηδενικά επιτόκια χορήγησης κεφαλαίων από την πλευρά της ΕΚΤ.
από imerodromos
Δεν υπάρχουν σχόλια: