Άλλη μια χώρα που κερδίζει τη μάχη κατά του κορονοϊού: Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Νέα Ζηλανδία


Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, δήλωσε την Τετάρτη πως ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς οι αρχές ανέφεραν τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων ημερησίως μέσα σε δύο εβδομάδες.


Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε 50 νέα κρούσματα την Τετάρτη από 54 την Τρίτη και 67 τη Δευτέρα, με το σύνολο να φτάνει τα 1.210. Υπάρχει μόνο ένας νεκρός.

Η πληθυσμού 5 εκατ. κατοίκων χώρα μπήκε σε lockdown και ανακηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα τέλη του Μαρτίου για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. «Ίσως να δούμε και άλλες αναταράξεις στην πορεία, αλλά παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξη πως αρχίζουμε να γυρίζουμε σελίδα» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Γουέλινγκτον η Άρντερν.

Όπως είπε, δεν υπάρχει σχέδιο χαλάρωσης των αυστηρών περιορισμών κατά το Πάσχα και ζήτησε από όλους να αποφύγουν τα ταξίδια κατά τις διακοπές, στα μέσα του Απριλίου. «Παραμείνετε στα σπίτια σας, μείνετε για να σώσετε ζωές, και χαρείτε τις “ακίνητες διακοπές” (staycation) σας...δεν αλλάζει τίποτα επειδή είναι Πάσχα, οι κανόνες παραμένου ίδιοι και η αστυνομία θα τους επιβάλει».

Οι εκκλησίες και οι άλλοι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί το Πάσχα, είπε η Άρντερν, καθώς ενθάρρυνε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα social media και online πλατφόρμες για να συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετουργίες.

Στο πλαίσιο του lockdown, γραφεία και σχολεία έχουν κλείσει, ενώ μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, γυμναστήρια, σινεμά, πισίνες, μουσεία, βιβλιοθήκες και παιδότοποι έχουν κλείσει για έναν μήνα. Επίσης η Άρντερν υποβίβασε την Τρίτη τον υπουργό Υγείας για παραβίαση των κανόνων lockdown στο χαμηλότερο αξίωμα του υπουργικού συμβουλίου. Ακόμη, η κυβέρνηση παρέτεινε για δεύτερη φορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για επιπλέον επτά ημέρες.

Η Νέα Ζηλανδία έχει λιγότερα κρούσματα από πολλές άλλες χώρες, όπως η γειτονική Αυστραλία, όπου τα κρούσματα είναι σχεδόν 6.000, αν και ο ρυθμός τους έχει επιβραδυνθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα.

Οι ενδείξεις από τη χώρα είναι ιδιαίτερα θετικές: Στις 7 Απριλίου ήταν περισσότεροι αυτοί που είχαν αναρρώσει μέσα στις τελευταίες 24 ώρες (65) από αυτούς που είχαν μολυνθεί (54), υποδεικνύοντας πως η επιδημία είναι σε ύφεση- και ο νεκρός παραμένει ένας.

To «κλειδί» της διαφαινόμενης επιτυχίας φαίνεται πως η δύο πυλώνων στρατηγική της κυβέρνησης της Άρντερν. Όπως αναφέρει η Washington Post, νωρίς τον Μάρτιο η χώρα άρχισε να συστήνει σε όλους τους επισκέπτες από το εξωτερικό (κανονικά η χώρα δέχεται μέχρι και 4 εκατ. τουρίστες τον χρόνο) να αυτοπεριορίζονται για 14 ημέρες. Μετά, στις 19 Μαρτίου, η χώρα- η οποία βασίζεται πολύ στον τουρισμό- έκλεισε τα σύνορά της στους επισκέπτες από το εξωτερικό, μια κίνηση που θεωρείται πως ήταν αποτελεσματική επειδή έγινε πριν εξαπλωθεί πολύ ο ιός τοπικά.

Παράλληλα, τονίζει η Washington Post, η κυβέρνηση Άρντερν προώθησε ένα ισχυρό μήνυμα «stay home» από νωρίς στην κρίση και επέβαλε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης από τις 23 Μαρτίου. Ακόμη, οι πολίτες (περιλαμβανομένων των μεταναστών) έχουν λάβει πληρωμές από την κυβέρνηση ώστε να είναι ευκολότερο να μην εργάζονται. Η πρωθυπουργός, όπως προαναφέρθηκε, καταδίκασε δημόσια τον υπουργό που παραβίασε τα μέτρα, ενώ παράλληλα, οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης δεν επιχείρησαν να μειώσουν την έκταση της κρίσης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, εάν συνεχιστεί η παρούσα τάση, η χώρα θα μπορούσε να προβεί σε άρση μέτρων νωρίτερα από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, ακόμη και ενώ εισέρχεται στους χειμερινούς μήνες του νοτίου ημισφαιρίου.

(με πληροφορίες από Reuters, Live Science, Washington Post)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.