ΜΟΕ και παράνομες Navtex σε Αιγαίο και Μεσόγειο – Τα έχει βρει σκούρα ο Ερντογάν στη Συρία
Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Δεν θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα ο πήχης για τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Παρ’ ότι οι συζητήσεις αφορούν κυρίως τεχνικά ζητήματα, τα οποία παραμένουν σε μία απόσταση ασφαλείας από όλα τα καυτά θέματα που ανεβάζουν αυτομάτως την θερμοκρασία, οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες στο Υπουργείο Άμυνας και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την 21η Φεβρουαρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον αυτός ο κύκλος. Η συνάντηση, που διήρκεσε περί τις έξι ώρες, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανάμεσα σε 15 Έλληνες στρατιωτικούς και διπλωμάτες και στους Τούρκους ομολόγους τους.
Στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για προσχηματική διαδικασία, η οποία έχει ως στόχο να διατηρήσει το κανάλι επικοινωνίας και συνεννόησης ανοικτό και λειτουργικό, με την ελπίδα ότι η θερμοκρασία στο ελληνοτουρκικού μέτωπο θα κρατηθεί χαμηλά. Έτσι, συμφωνήθηκε η δημιουργία μίας απευθείας τηλεφωνικής σύνδεσης του ελληνικού στρατηγείου της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα, με το αντίστοιχο τουρκικό στο Εσκί Σεχίρ. Με αυτή την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας οι Έλληνες και Τούρκοι επιτελείς θα μπορούν να επικοινωνούν και να αποφεύγονται περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο ή σε κάποιο ατύχημα.
Μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων
Παρόλα αυτά, η Άγκυρα δεν δείχνει διατεθειμένη να ρίξει τους τόνους. Μεταξύ άλλων, με την έκδοση 16 NAVTEX δεσμεύει περιοχές σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (δυτικά της Κύπρου), σε μία προσπάθεια να δηλώσει και με αυτόν τον τρόπο τη θέση της ότι αυτή η θαλάσσια περιοχή είναι τουρκική.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις θαλάσσιες περιοχές που δεσμεύει στο Αιγαίο συμπεριλαμβάνεται και η θαλάσσια περιοχή στο τρίγωνο μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου. Με τις NAVTEX αυτές προαναγγέλλονται και έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο. Παράλληλα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, κατοικημένα και ακατοίκητα.
Ενδεικτικό ότι μέσα σε ένα μήνα και 18 μέρες έχουν πραγματοποιηθεί 92 τέτοιες υπερπτήσεις. Μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρεμιέρας των συνομιλιών διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, σημειώθηκαν 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σαν να μην έφτανε αυτό, τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης.
Στριμωγμένος ο Ερντογάν
Μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που αν και δεν εμπίπτει στο ελληνοτουρκικό μέτωπο το επηρεάζει, είναι η διαφαινόμενη πρόθεση του ΝΑΤΟ να μην παράσχει στην Άγκυρα στρατιωτική υποστήριξη στη βόρεια Συρία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο πρακτορείο TASS, διπλωματική πηγή χώρας-μέλους της Συμμαχίας.
Ας σημειωθεί ότι η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η επικοινωνία αυτή αφορά κυρίως τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ιντλίμπ στη Συρία. Σ’ αυτό το μέτωπο, ο κυβερνητικός στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο δεκάδων οικισμών στην επαρχία του Χαλεπίου, φέρνοντας την Άγκυρα σε πολύ δυσχερή θέση.
Με την πλάτη στον τοίχο, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να τα βρει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς συνεχίζονται –χωρίς προς το παρόν αποτέλεσμα– οι συνομιλίες της τουρκικής αντιπροσωπείας με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αποσπάσει το πράσινο φως του Κρεμλίνου, για να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Όσο, όμως, οι Ρώσοι κρατούν κλειστό το συριακό εναέριο χώρο για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, οι χερσαίες τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: