Αντίο στην πλήρη εργασία - Κάθετη αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης από τον Ιούνιο και μετά
Γράφει η ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων μισθωτής απασχόλησης κατά 125.668 θέσεις εργασίας καταγράφει το σύστημα «Εργάνη» τον φετινό Οκτώβριο. Μάλιστα η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση είναι οι συμβάσεις στα δύο τρίτα των νέων προσλήψεων που κατέγραψε η «Εργάνη» τον προηγούμενο μήνα!
Πρόκειται για έκρηξη της μερικής απασχόλησης – ίσως τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί –, η οποία εξοστρακίζει για τα καλά την πλήρη.
Πρόκειται για έκρηξη της μερικής απασχόλησης – ίσως τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί –, η οποία εξοστρακίζει για τα καλά την πλήρη.
Συγκεκριμένα, από τις συμβάσεις 248.592 προσλήψεων τον περασμένο Οκτώβριο οι 122.455 ήταν μερικής απασχόλησης (49,26%), οι 33.601 (13,52%) εκ περιτροπής και οι 92.536 (37,22%) πλήρους. Το άθροισμα μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης πλησιάζει το 63%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 248.592, ενώ οι αποχωρήσεις σε 374.260. Από αυτές, οι 96.034 αφορούσαν οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 278.226 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Οκτώβριος 2019 και Οκτώβριος 2018, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 5.581 λιγότερων θέσεων εργασίας – για τον Οκτώβριο 2019 αρνητικό ισοζύγιο (-125.668) θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-120.087) τον Οκτώβριο του 2018.
Σημειώνεται ότι από τις 248.592 προσλήψεις μόλις 92.536 ή το 37,22% είναι πλήρους απασχόλησης, 122.455 αφορούν μερική απασχόληση και 33.601 αφορούν εκ περιτροπής απασχόληση.
Στο δεκάμηνο το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 161.869 νέες θέσεις εργασίας. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2019 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.422.059 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.260.190, εκ των οποίων οι 1.375.826 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 884.364 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Από τις 2.422.059 προσλήψεις, οι 1.103.242 (45,55%) αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι 1.024.363 (42,29%) αφορούν μερική απασχόληση και 294.454 (12,16%) αφορούν εκ περιτροπής απασχόληση. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Οκτώβριος παρουσιάζει πάντα αρνητικό ισοζύγιο, λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου, που όμως φέτος ήταν το χειρότερο από το 2001!
Δουλειά για ψίχουλα
Τα στοιχεία του Οκτωβρίου έρχονται να επιβεβαιώσουν την τάση υπερίσχυσης της μερικής απασχόλησης στις προσλήψεις έναντι της πλήρους. Τάση η οποία παρατηρείται από τον Ιούνιο, ενώ τους προηγούμενους μήνες του έτους καταγραφόταν ισορροπία κοντά στο 50-50.
Η εξέλιξη είναι αναμφίβολα δυσμενής για τους εργαζόμενους, αφού διαπιστώνουν ότι η σημερινή τάση στην ελληνική αγορά εργασίας οδηγεί την πλειονότητα σε μηνιαίες αμοιβές γύρω στα 300 ευρώ, οι οποίες βεβαίως δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση!
Φαίνεται καθαρά ότι οι εργοδότες πλέον στρέφονται ξεκάθαρα στις οικονομικά πιο συμφέρουσες λύσεις εργαζομένων, γεγονός που φέρνει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει λόγο ουκ και ολίγες φορές για «πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές».
Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο στην ίδια αρνητική κατεύθυνση είναι η μετατροπή χιλιάδων συμβάσεων εργασίας τον περασμένο μήνα από πλήρους απασχόλησης σε μερικής (5.850) και εκ περιτροπής (1.916).
Κόντρα Βρούτση - Αχτσιόγλου
Στο θέμα των προσλήψεων - απολύσεων τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι «ειδικά στο πεδίο της μισθωτής απασχόλησης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, οι ροές προσλήψεων - απολύσεων του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” βρέθηκαν και τον φετινό Οκτώβριο με αναμενόμενο αρνητικό πρόσημο (-125.668 άτομα).
Σημειώνεται, πάντως, ότι το διαχρονικά επαναλαμβανόμενο αρνητικό ισοζύγιο του συγκεκριμένου μήνα οφείλεται στην προσωρινή αποχώρηση των εποχικά απασχολουμένων λόγω τερματισμού της θερινής τουριστικής περιόδου, η οποία μάλιστα φέτος παρουσίασε έξαρση καθαρών προσλήψεων τους μήνες Απρίλιο έως και Αύγουστο (236.006 το 2019, έναντι 226.233 το 2018), υποδηλώνοντας το σημαντικό ειδικό βάρος των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών που σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν της χώρας, ως προς την εξέλιξη των μεγεθών της μισθωτής αγοράς εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, τα σωρευτικά και, συνεπώς, πιο αξιόπιστα – καθώς ενσωματώνουν τις συγκυριακές μηνιαίες διακυμάνσεις – στοιχεία δεκαμήνου, από Ιανουάριο έως και Οκτώβριο, κάθε έτους φανερώνουν ότι συνεχίζεται η ίδια θετική δυναμική (161.869 καθαρές προσλήψεις) που ξεκίνησε από το 2013, χρονιά πρώτης ουσιαστικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν το πρώτο, σαφές και ουσιαστικό βήμα σε μια νέα φάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. Αυτή τη φορά, όμως, βιώσιμης και δίκαιης. Γιατί η πραγματική προώθηση της απασχόλησης και η καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπορεί να βασίζονται στην αλόγιστη και αναγκαστική επέκταση των διαφόρων σχημάτων μειωμένου χρόνου εργασίας (σποραδική, μερική και εκ περιτροπής απασχόληση) ή την τεχνητή δημιουργία απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Αλλά στην απελευθέρωση του ανταγωνιστικού δυναμισμού της πραγματικής οικονομίας, με την απλοποίηση, τη διαφάνεια και τον αποδοτικό έλεγχο των κανόνων της αγοράς εργασίας, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την αναπτυξιακή πυροδότηση μικρών και μεγάλων επενδύσεων.
Σε διαφορετικό όμως μήκος κύματος κινούνται οι απόψεις της τέως υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία κάνει λόγο για ρεκόρ δεκαοκτώ ετών στις απολύσεις και τη μερική απασχόληση και χαρακτηρίζει τον Βρούτση έκθετο. Συγκεκριμένα επισημαίνει:
«Το σερί των αρνητικών ρεκόρ της Ν.Δ. στην εργασία συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο. Καταγράφηκε ρεκόρ δεκαοκταετίας στις απολύσεις με 126.000 χαμένες θέσεις εργασίας και η μεγαλύτερη έκρηξη της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας» σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:
«Την ίδια ώρα, αντί να δουλεύει για την ουσία, ο κ. Βρούτσης, με τον δικό του αξεπέραστο τρόπο που διαβάζει τα στοιχεία, πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ Αυγούστου 2018 και Αυγούστου 2019. Προφανώς δεν του διαφεύγει ότι η Ν.Δ. κυβερνάει από τον Ιούλιο του 2019 και η μείωση της ανεργίας την οποία επικαλείται συντελέστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, απλώς για ακόμη μια φορά νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους».
«Να του θυμίσουμε ότι τον περσινό Οκτώβριο, όταν τα στοιχεία ήταν θετικότερα απ’ ό,τι φέτος, ο ίδιος μιλούσε για “την κατάρρευση της αγοράς εργασίας”. Για τον φετινό Οκτώβριο, που οι αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας έσπασαν κάθε ρεκόρ, αναμένουμε από τον κ. Βρούτση ένα ανάλογο έντασης και έκτασης ειλικρινές σχόλιο. Αλλά μάλλον μάταια» κατέληξε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: