Άρχισε την “ανταλλαγή” πληθυσμών στη βόρεια Συρία ο Ερντογάν
Η Άγκυρα έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο του Ερντογάν για τη μετακίνηση εκτοπισμένων Σύρων σε περιοχές από τις οποίες έχει απομακρύνει τους Κούρδους μαχητές της YPG. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι περίπου 100.000 Σύροι, οι οποίοι διέμεναν στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς άδεια, έχουν "φύγει" από την πόλη προς άλλες περιοχές της Τουρκίας, οι περισσότεροι κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας 200 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν φύγει προς τις βορειοδυτικές επαρχίες επέστρεψαν στα σπίτια τους σε περιοχή που βρίσκεται εντός της αποκαλούμενης “ζώνης ασφαλείας”. Την περιοχή δηλαδή ανάμεσα στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ-'Αιν, απ’ όπου οι τουρκικές δυνάμεις, μετά την εισβολή με την ονομασία “Πηγή της Ειρήνης” και τις συμφωνίες με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, εκδίωξαν του Κούρδους Πολιτοφύλακες.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά επιστρέφουν στα σπίτια τους εκτοπισμένοι από αυτήν την περιοχή και σημειώνει ότι άλλοι 300 άνθρωποι είναι καθ’ οδόν προς την Τελ Αμπιάντ, προκειμένου, όπως λέει, να επιστρέψουν και αυτοί στα σπίτια τους με τη θέλησή τους. Πρόκειται για άτομα τα οποία είχαν καταφύγει στην Τζαραμπλούς, την πρώτη πόλη που κατέλαβαν οι Τούρκοι στην βόρεια Συρία, με την πρώτη επιχείρησή τους επί συριακού εδάφους, το 2016.
Ανάμεσα σε Τζαραμπλούς και τελ Αμπιάντ
Σήμερα, η Τζαραμπλούς ελέγχεται από αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ και υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό. Από αυτήν την πόλη, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα, κάποιοι από τους εκεί εκτοπισμένους Σύρους μετακινούνται προς τις εστίες τους στη “ζώνη ασφαλείας”. Την περιοχή δηλαδή που εκτείνεται μεταξύ των συριακών πόλεων τελ Αμπιάντ και Ρας αλ-'Αιν και καταλαμβάνει μία έκταση μήκους 140 χλμ. και πλάτους περίπου 30.
Ο Ερντογάν ήθελε αυτήν την περιοχή για να εγκαταστήσει περίπου δύο εκατομμύρια από τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Έθετε μάλιστα ως όρο να απομακρυνθούν από εκεί οι Κούρδοι μαχητές, οι οποίοι είχαν ανακαταλάβει αυτές τις εκτάσεις από το Ισλαμικό Κράτος. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι συμφωνίες του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Πένς και τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν προβλέπουν την απομάκρυνση από τα σύνορα μόνον των Κούρδων πολιτοφυλάκων και όχι γενικά του κουρδικού πληθυσμού.
Ωστόσο, όταν ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Τελ Αμπιάντ βρήκε μια “πόλη φάντασμα”, αφού οι κάτοικοί της την είχαν εγκαταλείψει μαζικά, μιας και απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα από την τουρκική μεθόριο. Ελάχιστοι θα ήταν, άλλωστε, οι Κούρδοι που θα έμεναν σε μια περιοχή της βόρειας Συρίας, χωρίς την ασφάλεια και τις υποδομές που τους εξασφάλιζαν οι πολιτοφύλακες της YPG. Πόσο μάλλον, όταν σε αυτήν την περιοχή ο έλεγχος έχει περάσει στον τουρκικό στρατό.
“Αδειάζει” την Κωνσταντινούπολη
Ο Ερντογάν παραπονιέται βέβαια ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της YPG δεν έχουν αποχωρήσει ολοκληρωτικά από τη μεθόριο. Πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ τα “παράπονά” του είχαν αποδέκτες τους Αμερικανούς. Με το που επέστρεψε όμως από την Ουάσιγκτον άρχισε τα ίδια και με τους Ρώσους, βάζοντας στο τραπέζι και την απειλή μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης, την οποία, ωστόσο, “μάζεψε” μετά τον πάγο που έβαλε η Μόσχα.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της Τουρκίας, ειδικά μετά τις δημοτικές εκλογές, ο Ερντογάν έχει εγκαταλείψει την πολιτική της “ανοιχτής αγκαλιάς” για τους Σύρους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Μάλιστα ειδικά για την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού ένα πρόγραμμα αποσυμφόρησης, καλώντας όσους πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν καταγραφεί εκεί να επιστρέψουν στις πόλεις, όπου έχουν δηλωθεί.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού, περίπου 100.000 Σύροι, οι οποίοι διέμεναν χωρίς άδεια στην Κωνσταντινούπολη, εγκατέλειψαν την πόλη και μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές. Πολλές ΜΚΟ κατηγορούν την Άγκυρα ότι οι μετακινήσεις αυτές είναι αναγκαστικές, οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι γίνονται με την θέληση των προσφύγων. Το ίδιο υποστηρίζουν οι Τούρκοι και για τους πρόσφυγες που έχουν “επιστρέψει” στη Συρία.
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και ο πληθυσμός αυτός έχει γίνει εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν για την άσκηση πιέσεων. Από την μια απειλεί την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα, για να εξασφαλίζει πρόσθετα κονδύλια, και από την άλλη τους Ρώσους και τους Αμερικανούς, για να απομακρύνει τους Κούρδους από τα σύνορά του. Και μάλλον το πετυχαίνει και στα δύο.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: