Ρίσκο ή ελπίδα η αλλαγή σκυτάλης στους εξοπλισμούς;
Τις τελευταίες ημέρες οργίασε η φημολογία περί αλλαγών στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ/Τυπικά είναι Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, όμως αυτό υιοθετήθηκε για λόγους πολιτικής ορθότητας, ενώ καθαρά επιστημονικά -με όρους της επιστήμης των διεθνών σχέσεων- ο όρος “αμυντικοί εξοπλισμοί” είναι απλά γελοίος), με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι ο “σκληρός” κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας και η φερόμενη ως εμμονή με την αντικατάσταση από την πλευρά του γενικού γραμματέα του υπουργείου (σ.σ. ναι κι εδώ… εμφανίζεται!) να αντιδρά στην παραμονή προσώπου που δεν είναι επιλογή της κυβερνώσας παράταξης.
Φαίνεται όμως, ότι όπως πάντα στην Ελλάδα, η κομματική λογική επικρατεί και βρισκόμαστε ενώπιον αλλαγών στο κρίσιμο αυτό πόστο, οι οποίες θα ανακοινωθούν ίσως και εντός της ημέρας. Όλες οι πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος, συντείνουν στο ότι διάδοχος του αντιναυάρχου εν αποστρατεία, Κυριάκου Κυριακίδη, θα είναι ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, Θεόδωρος Λάγιος.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ως βεβιασμένη, καθώς από τη στιγμή που η νέα ηγεσία δεν προχώρησε σε άμεση αντικατάσταση του σημερινού γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, το να προχωράει σε μια χρονική συγκυρία που εκκρεμούν στην τελική ευθεία, με ανάγκη οριστικών αποφάσεων μέχρι το πέρας του έτους, μια δεκάδα υποθέσεις άμεσης προτεραιότητας, πολλές εκ των οποίων εξαιρετικά επείγουσες, θα μπορούσε να προκαλέσει “αστάθεια” στο “σύστημα” του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ωστόσο, αυτή είναι η αρνητική πλευρά της εξέλιξης, όπως φαίνεται να προδιαγράφεται. Κι επειδή στη ζωή αδιέξοδα δεν υπάρχουν, ιδίως όταν καλούνται να συνεννοηθούν άνθρωποι οι οποίοι αν μη τι άλλο διαθέτουν τη συγκρότηση, την εμπειρία και το ηθικό ανάστημα να συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της αποστολής τους, χωρίς να είναι απλοί κομματικοί που ενδιαφέρονται για προβολή και φωτογραφήσεις, ίσως γίνει η έκπληξη…
Αυτή τη φορά λοιπόν, στη παράδοση-παραλαβή της ηγεσίας στην ΓΔΑΕΕ, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα και πρότυπο που θα ακολουθούν όλοι, ενσωματώνοντας την εμπειρία στην “κουλτούρα” της ΓΔΑΕΕ και ευρύτερα σε αυτή του ΥΠΕΘΑ.
Το πρώτο θετικό αφορά τον διάδοχο του αντιναυάρχου Κυριακίδη. Πρώην υπασπιστής του υπουργού Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, ο αντιπτέραρχος ε.α. Θ. Λάγιος και στη συνέχεια με μια εξαιρετική πορεία στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, διοικητής της 120 ΠΕΑ (αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα) ως ανώτατος αξιωματικός (ταξίαρχος) και μέλος του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) ενώ κατείχε τη θέση του Β’ Κλαδάρχη του γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), ως υποπτέραρχος (αποστρατεύθηκε στις κρίσεις του Μαρτίου από την προηγούμενη κυβέρνηση), δείχνει να διαθέτει όλα τα τυπικά προσόντα για να αντεπεξέλθει στο πραγματικά δύσκολο και άκρως εξειδικευμένο έργο που αναλαμβάνει.
Μπαίνει στα βαθιά
Μπορεί να ακουστεί ως δική μας παραίνεση, όμως δεν έχουμε ειλικρινά την παραμικρή αμφιβολία, έχοντας γνωρίσει μέσα από το ρεπορτάζ και τα δυο πρόσωπα, ότι η συνεργασία τους με στόχο μια ομαλή μετάβαση στην ηγεσία των ελληνικών εξοπλισμών, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ο αντιπτέραρχος ε.α. Λάγιος μπαίνει στα βαθιά και μάλιστα απότομα, καθώς η ανάγκη για ταχύτατη διεκπεραίωση των θεμάτων που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου -στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω- δεν αφήνει την πολυτέλεια γι’ αυτό που συνήθως ονομάζεται “περίοδος προσαρμογής“.
Με απλά λόγια, η εξαιρετική γνώση του αντικειμένου από τον αντιναύαρχο ε.α. Κυριακίδη, οφείλει να περάσει το ταχύτερο στον νέο γενικό διευθυντή. Η συνεργασία των δυο προσώπων θα πρέπει να αποδειχθεί υποδειγματική, ενώ δεν έχουμε αμφιβολία ότι ο απερχόμενος γενικός διευθυντής θα θέσει εαυτόν στη διάθεση της υπηρεσίας ανά πάσα στιγμή, ακόμα και διά της φυσικής παρουσίας, περνώντας το μήνυμα και στο εξωτερικό, ότι το ελληνικό κράτος έχει λάβει τα μαθήματά του και έχει αποφασίσει να “χτίσει” επιτέλους συνέχεια… επιδεικνύοντας συνέπεια.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα θέματα που “τρέχουν” και θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Και μόνο η αναφορά σε τίτλους, αρκεί για να πείσει για την ανάγκη όσο το δυνατόν πιο ομαλής μετάβασης, καθώς αυτό που διακυβεύεται είναι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες υπηρέτησαν με επαγγελματισμό, φιλότιμο και αγάπη και οι δυο πρωταγωνιστές της μετάβασης στην ΓΔΑΕΕ.
Να τονιστεί, ότι ο κατάλογος που ακολουθεί είναι εντελώς ενδεικτικός και η πιθανότητα να παραλείπουμε κάποιο εξίσου σημαντικό τρέχων θέμα, είναι εξαιρετικά αυξημένη. Σε πολλά από αυτά έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί. Εντός του έτους λοιπόν, θα πρέπει να κλείσουν τα ακόλουθα θέματα:
- Η σύμβαση για την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS: Follow-on Support) των μαχητικών αεροσκαφών Μirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Στις αρχές Δεκεμβρίου θα πρέπει να κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών στην ΕΑΒ για την αναβάθμιση του πρώτου F-16 σε F-16V (Viper)
Δεν υπάρχουν σχόλια: