Ο φίλος του Τραμπ αρχιτρομοκράτης Ερντογάν: Ποια η μόνη επιλογή για Κούρδους και Έλληνες


Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Όπως διατυπώνεται συχνά, οι χώρες δεν έχουν μόνιμους φίλους, αλλά μόνο συμφέροντα. Η αδικία, η ανηθικότητα και η στυγνότητα είναι κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το ερώτημα όμως που τίθεται σήμερα στην Αμερική είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ή σύμφωνα με τις μπίζνες του, αλλά και την στρατηγική του Πούτιν. 

Η εκκαθαριστική επιχείρηση των Τούρκων σε βάρος των Κούρδων της Συρίας, με την ανοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι μια δόλια προδοσία και ειδικότερα μια κηλίδα για την αμερικανική αξιοπιστία. Ο Ερντογάν έλαβε στην ουσία το πράσινο φως για το νέο έγκλημά του τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από τη Μόσχα. Και στις προηγούμενες δυο τουρκικές εισβολές στη βόρεια Συρία, οι αντιδράσεις ΗΠΑ και Ρωσίας ήταν απλώς για τα μάτια της διεθνούς κοινότητας. 

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ξανά ανήμπορη να αντιδράσει και να διαχειριστεί ένα ζήτημα με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των κρατών μελών της. Η τρέχουσα θλιβερή κατάσταση με τη σφαγή των Κούρδων επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ δεν διαθέτει αυτόνομη ισχύ και δεν έχει δύναμη να δράσει για την υπεράσπιση των αξιών της και των συνόρων της (πχ στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ).

Διαβάστε την συνέχεια στο hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.