Παίρνει S-400 o Ερντογάν – Την πληρώνει η τουρκική λίρα


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία του Ερντογάν προχώρησε σήμερα στην παραλαβή των πρώτων τμημάτων του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Τούρκοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι η παράδοση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, οι Αμερικανοί επιμένουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε σε ο, τι αφορά τις κυρώσεις και το πρώτο θύμα είναι η τουρκική λίρα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού των S-400 άρχισε στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε το  υπουργείου Άμυνας. Πρόκειται για την γνωστή βάση Ακιντζί, η οποία όμως άλλαξε όνομα, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν το στρατηγείο των πραξικοπηματιών αξιωματικών, που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.
Η έναρξη της παράδοσης των S-400 γίνεται, ενώ ο Ερντογάν ετοιμάζεται να γιορτάσει, την Δευτέρα, την τρίτη επέτειο της ματαίωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος και αφού έχει απορρίψει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Αμερικανών ότι θα υπάρξουν συνέπειες.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ένα δεύτερο αεροπλάνο με τμήματα εξοπλισμού των S-400 θα  απογειωθεί «προσεχώς». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν θα ακολουθήσει διά θαλάσσης μια τρίτη παράδοση, που θα περιλαμβάνει περισσότερος από 120 πυραύλους διαφόρων τύπων.

Οι αγορές δείχνουν κυρώσεις

Την ίδια ώρα Τούρκοι αξιωματούχοι καλούν την Ουάσινγκτον να μην λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας που μπορεί να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις και ο Ερντογάν μετά την συνάντηση με τον Τραμπ στην Οσάκα καλλιεργεί την άποψη ότι αυτό δεν θα συμβεί. Οι αγορές πάντως προδιαγράφουν την επιβολή κυρώσεων.
Ήδη, με την ανακοίνωση της πρώτης παραλαβής τμημάτων των S-400, η τουρκική λίρα δέχθηκε νέες πιέσεις και κατέγραψε πτώση 0,6%. Μια απώλεια που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς αναμένονται και ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος. Της έχει απευθύνει μάλιστα και τελεσίγραφο για ματαίωση της αγοράς μέχρι τις 31 Ιουλίου, καλώντας την να αποφασίσει αν θέλει s-400 ή αμερικανικά μαχητικά F-35. Ο Ερντογάν, ωστόσο, δείχνει να μην φοβάται, ειδικά μετά την συνάντηση το με τον Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου των G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Μια συνάντηση στην οποία ο Τραμπ έκανε ουσιαστικά τον «δικηγόρο» του Ερντογάν, δικαιολογώντας τον, αφού ο Τούρκος πρόεδρος του “έδωσε την πάσα” κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι απέτρεψε την αγορά Patriot. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως επιμένει, ότι η αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά την αγορά των S-400 από την Τουρκία δεν αλλάζει και ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αναμένει «πραγματικές και αρνητικές συνέπειες».

Το ασυμβίβαστο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην αγορά των S-400, καθώς θεωρούν ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος. Βλέπουν επίσης τον κίνδυνο, μέσω της εκπαίδευσης των Τούρκων στρατιωτικών από Ρώσους συναδέλφους τους, η Μόσχα να “διαβάσει” τεχνολογικά μυστικά των αμυντικών μαχητικών F-35, τα οποία η Τουρκία θέλει επίσης να αποκτήσει.
Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που οι Αμερικανοί έχουν θέσει πιεστικά το δίλημμα στην Άγκυρα να επιλέξει ένα από τα δύο όπλα, ενώ έχουν ήδη παγώσει χρηματοδοτικά προγράμματα που σχετίζονται με τα αμερικανικά μαχητικά. Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι λόγοι, όπως η αντικατάσταση της αγοράς των ρωσικών S-400 με την αγορά αμερικανικών Patriot. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έγινε και βελτιωμένη αμερικανική πρόταση, την οποία συζήτησε ο Ερντογάν, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει την αγορά των ρωσικών όπλων, για την οποία είπε πολλές φορές ότι είναι «μια τελειωμένη υπόθεση».
Οι Αμερικανοί θέλουν επίσης να ανακόψουν τον προσεταιρισμό της Άγκυρας από την Μόσχακαι να κρατήσουν την Τουρκία στο “δυτικό μαντρί”. Πούτιν και Ερντογάν συνεργάζονται όμως, ήδη, σε πολλά επίπεδα επεκτείνοντας συνεχώς αυτήν την “ειδική σχέση”. Μια σχέση που ξεκίνησε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε και τις ΗΠΑ, επειδή φιλοξενούν τον, κατά τον Ερντογάν, πρωταίτιο ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Και όλα αυτά, ενώ οι δύο χώρες είχαν φτάσει στα πρόθυρα της ρήξης, τον Νοέμβριο του 2015, όταν τουρκικά καταδιωκτικά κατέρριψαν ρωσικό βομβαρδιστικό πάνω από τα σύνορα Τουρκίας Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.