Νέα ώθηση στα κρυπτονομίσματα από τη Βασιλεία


Γράφει ο Λεωνίδας Βατικιώτης

Η αντίφαση είναι σκανδαλώδης και προκλητική: Σε μια εποχή που η λιτότητα γίνεται σταθερά σε όλον τον πλανήτη ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη (όπως συμβαίνει στην ΕΕ με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς), σε μια εποχή που το αίτημα των αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές ακούγεται σαν ύβρις και η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από την άλλη μεριά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο η προσφορά νέων νομισμάτων, που εγγενώς μάλιστα είναι παγκόσμια, κατασκευασμένα εκ γενετής να εξυπηρετούν διασυνοριακές πληρωμές και αγορές.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Σε αυτή την τάση, που μόνο υγιής δεν είναι, έδωσε νέα ώθηση η Τράπεζα Διεθνών Κανονισμών, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, που χαρακτηρίζεται εκ του ρόλου της και μητέρα όλων των κεντρικών τραπεζών. Στην ετήσια έκθεση της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 30 Ιουνίου (εδώ το πλήρες κείμενο), κι ως ευφημισμό μάλλον γράφει στην πρώτη της κιόλας σελίδα «προάγοντας την παγκόσμια νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει ότι τα νομίσματα που εκδίδουν οι τεχνολογικοί γίγαντες, υπονοώντας το Libra που σύντομα θα θέσει σε κυκλοφορία το Facebook μπορεί πολύ γρήγορα να διεκδικήσουν κυρίαρχη θέση. Δοθέντος λοιπόν του ανταγωνισμού για πρώτη φορά η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ανάβει το πράσινο φως στις κεντρικές τράπεζες να εκδώσουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών!
Ο κεντρικές τράπεζες, περιλαμβανομένης και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ήταν επιθετικά απορριπτικές απέναντι στα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin ή το Ethereum, θεωρώντας το, πολύ σωστά, ως όργανα κερδοσκοπίας που η αύξηση της κυκλοφορίας του επιτείνει την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Τούτου δοθέντος, η στροφή της Βασιλείας και των κεντρικών τραπεζών θα δώσει νέα ώθηση στην κερδοσκοπία.
Η αλλαγή στάσης των κεντρικών τραπεζών απέναντι στα κρυπτονομίσματα συντελείται υπό το βάρος δύο εξελίξεων. Αρχικά, της τάσης εξαφάνισης των μετρητών. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, από τις πιο ανεπτυγμένες μέχρι τις πιο φτωχές και ειδικά μάλιστα σε αυτές, συναλλαγές μέσω του ίντερνετ,  πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια περιθωριοποιούν σιγά σιγά τα μετρητά. Από την άλλη η είσοδος των μονοπωλίων του ίντερνετ στη νομισματική κυκλοφορία είναι θέμα χρόνου να φέρει τη απόλυτη καταιγίδα. 
Ανατροπές συγκρίσιμες με αυτές που έφερε η είσοδος του facebook και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων και περισσότερο των πιο δυναμικών τμημάτων κάθε κοινωνίας∙ νέοι, υψηλά εισοδήματα και μορφωμένοι. Υπ’ αυτό το πρίσμα οι κεντρικές τράπεζες παίζουν …άμυνα και μάλιστα διπλή. Όχι μόνο απέναντι στα μονοπώλια του διαδικτύου αλλά και απέναντι στην Κίνα που, μέσω του Alipay μέρος πλέον του Art Financial έχουν εξασφαλίσει την τεχνολογική πρωτοπορία.
Από την άλλη, η αλλαγή γραμμής των κεντρικών τραπεζών που αίφνης εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό συντηρητισμό τους αποτελεί απειλή γιατί με τη δική τους ενεργή συμμετοχή θα αυξηθούν οι τάσεις αστάθειας στην οικονομία και η υπερτροφική ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα που αποτελεί σταθερά την εστία εκδήλωσης σχεδόν κάθε κρίσης μετά το 1970. Οι εκδότες της νέας γενιάς κρυπτονομισμάτων επιχειρούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες διατρανώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξία τους θα αντικρίζεται σε σταθερές αξίες, όπως τις συναλλαγματικές ισοτιμίες νομισμάτων σαν το ευρώ και το δολάριο, ο χρυσός, κοκ. 
Μια υπόσχεση που κατ’ αρχήν αφορά την αξία κι όχι τον όγκο της κυκλοφορίας, ενώ μας παραπέμπει στα νηπιακά βήματα όλων σχεδόν των νομισμάτων, μαζί και άλλων πηγών δημιουργίας χρήματος όπως οι τράπεζες, τα οποία όσο «ενηλικιώνονται» όλο και μικρότερο μέρος τους αντιστοιχεί σε σταθερές αξίες, με τη μόχλευση να αυξάνεται σταθερά προϊόντος του χρόνου.
Η συγκεκριμένη ομάδα κρυπτονομισμάτων, αποκαλούμενα και «stablecoin» που πλασάρονται ως σταθερά όπως δηλώνει το πρώτο συνθετικό της ονομασίας τους, περιλαμβάνει ήδη 120  κρυπτονομίσματα, με την αξία τους να ξεπερνάει τα 3 δισ. δολ. Πολλά μάλιστα εξ αυτών είναι συνδεδεμένα με σταθερή ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο. Το χειρότερο όμως είναι ότι ήδη ακόμη κι αυτά τα κρυπτονομίσματα έχουν δώσει εξετάσεις σταθερότητας κι έχουν αποτύχει. Θεωρούνται δηλαδή φούσκα! 
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Tether, που κυκλοφορεί από το 2014, συγκεντρώνει το 93% της συνολικής αγοράς σταθερών κρυπτονομισμάτων και δηλώνει πώς αντικρίζεται με δολαριακές καταθέσεις. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με τους Financial Times μάλιστα «τους τελευταίους μήνες οι επενδυτές διαμαρτύρονται ότι έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει να προσφέρει επαρκείς αποδείξεις πώς διατηρεί τις καταθέσεις σε δολάρια που ισχυρίζεται ότι διατηρεί». Επιφυλάξεις διατυπώνονται και σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ευκολία με την οποία τέτοιου τύπου νομίσματα θα μετατραπούν σε μορφές χρηματοδότησης του οργανωμένου εγκλήματος.
Απέναντι σε αυτές τις επιφυλάξεις, η είσοδος των κεντρικών τραπεζών δεν έχει να προσφέρει τίποτε το θετικό. Ούτε θα λειτουργήσει σαν παράγοντας σταθερότητας. Τα κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα παρά το όσα διατείνονται απέτυχαν παταγωδώς να αποτρέψουν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν η σημαντικότερη λειτουργία τους είναι η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. 
Αν απέτυχαν να τιθασεύουν την Goldman Sachs, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα θέσουν δικλείδες ασφαλείας στο κρυπτονόμισμά της Circle και αργά ή γρήγορα δεν θα κληθούμε να αποδεχθούμε περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές με το επιχείρημα ότι είναι «πολύ μεγάλο για να αποτύχει»; Πολύ περισσότερο όταν μονοπωλιακά μεγαθήρια και ιδιωτικές τράπεζες αποκτούν το δικαίωμα έκδοσης ιδιωτικού νομίσματος, από το παράθυρο έστω, καταργώντας ντε φάκτο το εκδοτικό μονοπώλιο των κεντρικών τραπεζών; Ιδιωτικό χρήμα, δημόσια δεινά…
 Πηγή: Νέα Σελίδα, μέσω leonidasvatikiotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.