Ναι, έχουν δίκιο Πούτιν και Δαλάι Λάμα - Εκφράζουν φόβους, αλλά δεν λένε όλη την αλήθεια


Γράφει ο Γιώργος Αλοίμονος

Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός. Πολλά συμβαίνουν σε ελάχιστο χρόνο και, λόγω της ταχύτητας των ΜΜΕ και των πρόχειρων εξηγήσεων, πολλές φορές αναφέρονται σημαντικά γεγονότα χωρίς τις αιτίες και τις αφορμές τους. Όμως, το πέρασμα του χρόνου βοηθάει κάποια στιγμή να «εξηγήσουμε» αυτά που εν πρώτοις φαίνονται ανεξήγητα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Τώρα, για παράδειγμα, διαφαίνεται η εσωτερική διασύνδεση ανάμεσα στους Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν και τους Όρμπαν, Τζόνσον, αλλά και τους άλλους αστέρες του ευρωλαϊκισμού, όπως ο Σαλβίνι και η Λεπέν. Βασικός τους στόχος είναι οι φιλελεύθερες δυτικές αξίες και άρα η δημοκρατία.
Όχι προοδευτικοί, μόνο φίλοι

«Οι προοδευτικοί δεν μπορούν να υπαγορεύουν τίποτα και σε κανέναν όπως επιχείρησαν να κάνουν τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι φιλελεύθερες ιδέες είναι πλέον ξεπερασμένες, καθώς βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν αναφερόμενος στη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ και την άνοδο των εθνικολαϊκιστικών πολιτικών κινήσεων στην Ευρώπη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παρέλειψε, σε συνέντευξή του στους «Financial Times», να εξάρει τη στάση του ομολόγου του των ΗΠΑ έναντι των μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στην Αμερική από το Μεξικό. «Η προοδευτική ιδέα προϋποθέτει ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι. Ότι οι μετανάστες μπορούν να σκοτώνουν και να βιάζουν ατιμώρητοι επειδή τα δικαιώματά τους ως μεταναστών πρέπει να προστατεύονται».

Στην ίδια συνέντευξη ο Πούτιν υπερασπίστηκε και τη στάση της Ρωσίας έναντι των ΛΟΑΤΚΙ. «Δεν προσπαθώ να προσβάλω κανέναν – επειδή μας κατηγορούν για υποτιθέμενη ομοφοβία. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους ΛΟΑΤΚΙ. Θέου θέλοντος, ας ζουν όπως επιθυμούν. Αλλά ορισμένα πράγματα μοιάζουν υπερβολικά σε εμάς. Λένε τώρα ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν πέντε ή έξι φυλετικούς ρόλους».
Η δημοκρατία της αγοράς

Ακόμα και αν κάποιος, τηρουμένων όλων των αναλογιών και εξαντλώντας όλα τα αποθέματα ανοχής στις ακραίες εθνικιστικές ιδέες, αποδεχτεί ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει δίκιο αναφορικά με αυτό που αποκαλεί «προοδευτικές ιδέες», οφείλει να δει την πλήρη εικόνα. Ο Πούτιν καταλαβαίνει τον Τραμπ, που αγαπά τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που (μπορεί να) αγαπά τον Ερντογάν κ.ο.κ. διότι ακριβώς πίσω από την ισοπεδωτική απαξίωση έναντι (δυτικών) προοδευτικών αξιών κρύβεται η πραγματική τους επιδίωξη να επιβάλουν τη δημοκρατία της αγοράς. 
Ποια είναι η δημοκρατία της αγοράς; Η λογική ότι οι άνθρωποι είναι μονάδες εργασίας υποταγμένες σε δομές παραγωγής που ενώνονται κάτω από μια ουτοπική εξαγγελία εθνικής περιχαράκωσης, η οποία δημιουργεί την ιδέα του «εμείς» (οι καλοί) και οι «άλλοι» (κακοί). 

Γι’ αυτό σε χώρες όπου το μέγεθος του πληθυσμού είναι μεγάλο, όπως π.χ. Ρωσία, ΗΠΑ, Ινδία κ.λπ., η επιδίωξη της εθνικής περιχαράκωσης έχει μεγαλύτερες ελπίδες να επιβληθεί, ενώ σε χώρες με δημοκρατική παράδοση, όπως αυτές της Ε.Ε., γίνεται με αφορμή την οικονομική κρίση και τη δαιμονοποίηση των «άλλων», δηλαδή των μειονοτήτων και των μεταναστών.

Συγχρόνως οι μειονότητες και οι μετανάστες δεν αντιμετωπίστηκαν ολιστικά και ισορροπημένα, αλλά έγιναν όχημα πολιτικής εκμετάλλευσης για ευρύτερα πολιτικά και ιδεολογικά παιχνίδια. Οι ακραίοι αριστεροί του πολιτικού φάσματος τοποθετούνται μαζί με όσους έχουν κάνει σημαντική μπίζνα τη διακίνηση «του πόνου των άλλων» βάζοντας προχείρως ένα... προοδευτικό πρόσημο. 
Και η ζωή συνεχίζεται με ΜΚΟ και οργανισμούς, αλλά και την Ε.Ε., να αντιμετωπίζουν όλα τα ζωτικά ζητήματα – ανάμεσά τους και το μεταναστευτικό – αποκλειστικά με λογιστική προσέγγιση: χρήματα στα κράτη - μέλη που βρίσκονται στα σύνορα (Ελλάδα, Ιταλία κ.ά.), ανοχή στους ακραίους που πουλάνε φόβο και χρήματα σε Τουρκία και Λιβύη. Το αποτέλεσμα; Χάος, διασπορά πραγματικού φόβου και διαιώνιση του πόνου. Και καμία κίνηση για την «επιβολή» των δυτικών αξιών για ειρήνευση στις εμπόλεμες ζώνες ώστε να επιστρέψουν οι κατατρεγμένοι στις εστίες τους.

«Η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους»

«Κρατήστε τους Ευρωπαίους στην Ευρώπη» προέτρεψε σε συνέντευξή του ο πνευματικός ηγέτης του βουδισμού Δαλάι Λάμα σημειώνοντας πως η Γηραιά Ήπειρος «μπορεί να γίνει μουσουλμανική ή αφρικανική» εάν δεν σταλούν στις πατρίδες τους οι μετανάστες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δαλάι Λάμα αναφέρεται στο μεταναστευτικό, καθώς για το ίδιο θέμα είχε μιλήσει και το 2018 σε συνέδριο στο Μάλμε της Σουηδίας. «Να τους υποδεχτείτε, να τους βοηθήσετε και να τους εκπαιδεύσετε, αλλά τελικά θα πρέπει να αναπτύξουν ξανά τη δική τους χώρα. Νομίζω ότι η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους» είχε πει τότε ο Δαλάι Λάμα.

Δίκιο έχει κατά μία έννοια. Όμως, ποια είναι η πρότασή του για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης; Πώς κρίνει ο «αγωγός αγάπης, κατανόησης και συμπόνιας» θρησκευτικός ηγέτης ότι πρέπει να αντιδράσουμε σε σημαντικά ανθρωπιστικά θέματα που υπάρχουν γύρω μας; Με χορηγίες, γκαλά και γενικόλογες θεωρίες αγάπης, όπως αυτά που κάνει ο ίδιος; 
Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, και ως ανθρωπότητα και ως Δύση. Και το μεγαλύτερο έγκλημα φαίνεται να είναι η πλήρης παράδοση στον απόλυτα οικονομιστικό ρόλο της «δημοκρατίας», σε βαθμό που τη μετατρέπει σε Α.Ε. και τους πολίτες που επιλέγουν μέσω εκλογών σε μέλη Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. 

Έτσι, ναι, και ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δίκιο, αλλά λέει τη μισή αλήθεια, διότι ξεχνάει ότι η πρόοδος έχει βασική προϋπόθεση οι αξίες να οδηγούν την «ελεύθερη» οικονομία και όχι το αντίθετο. Αλλιώς δεν μιλάμε για πρόοδο, μιλάμε για επώδυνη ψευδοδημοκρατία, κυριαρχούμενη από τα fake news που αγαπάνε οι ισχυροί.

1 σχόλιο:

  1. Αν και ο "υπαρκτός σοσιαλισμός" είναι πολιτικά, ιδεολογικά, και πολιτιστικά - αισθητικά νεκρός, εξακολουθεί να απασχολεί την αντίπαλη κυρίαρχη προπαγάνδα.
    Το ίδιο συμβαίνει με το ναζισμό και τη φυλετική δικτατορία της αρίας φυλής....
    Ασχολούμαστε δηλαδή με τις κλινικά νεκρές μάστιγες του αγκυλωτού σταυρού και του σφυροδρέπανου, αλλά αδιαφορούμε ή μάλλον κάποιοι επιδιώκουν να αδιαφορούμε για την ολοζώντανη μάστιγα της ημισελήνου, της μεγάλης πληθυσμιακής αντικατάστασης, της γενοκτονίας της λευκής φυλής, της εξαφάνισης του χριστιανισμού, του ελεύθερου τρόπου ζωής, της δημοκρατίας και του πολιτισμού.
    Αυτό το ολοφάνερο στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες σχέδιο, διαφεύγει της προσοχής της πολιτικής, ιδεολογικής δημοσιογραφικής και "πνευματικής" ελίτ. Τόσο παρατηρητικής και σχολαστικά προσεκτικής...., κατά τα άλλα.
    Όπως οι επεμβάσεις των λευκών Ευρωπαίων και Αμερικανών στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της λατινικής Αμερικής σήμαιναν αίμα, πόνο και εκμετάλλευση με παρόμοιο τρόπο η εισβολή - επέλαση των τριτοκοσμικών και δη των μουσουλμάνων θα επιφέρει μεγάλα δεινά στους γηγενείς κατοίκους. Με όπλο μάλιστα τη συντριπτική δημογραφική υπεροχή η εξαφάνιση της λευκής φυλής αποτελεί θέμα λίγου χρόνου.
    Γιατί όσο καλές προθέσεις είχαν οι ιμπεριαληστές και αποικιοκράτες εισβολείς,
    άλλο τόσο αγαθές προθέσεις έχουν τα εμφορούμενα από φυλετικό, θρησκευτικό και κοινωνικό μίσος πολυάριθμα και ποικιλόμορφα στίφη "μεταναστών" και "προσφύγων".
    ΥΓ. Το μέγα θέμα της πληθυσμιακής αλλοίωσης και των δεκάδων προβλημάτων που αυτή επιφέρει, δεν μπορεί να είναι α ό ρ α τ ο από πολιτικούς, δημοσιογράφους και ανεξάρτητους διανοητές. Απλώς κάποια άγνωστη και πανίσχυρη omerta επιβάλει
    σιγή, κάλυψη και απόκρυψη του θέματος. Σύντομα θα υπάρξει αντίδραση και χιλιάδες στόματα είτε μπουκωμένα με λεφτά, ή σφραγισμένα από φόβο, θα ανοίξουν.
    Πρώτα στις Μητροπόλεις και μετά στις αποικίες.... τύπου Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.