Ξεσηκωμός σε όλο τον κόσμο εναντίον της Monsanto


Πολλές διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλον τον κόσμο, εναντίον της δράσης του κολοσσού Bayer-Monsanto και άλλων μεγάλων εταιρειών που παράγουν εντομοκτόνα και άλλα αγροχημικά προϊόντα, με τους ακτιβιστές να ζητούν "ένα άλλο μοντέλο" γεωργίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Κύπρο, την Ινδία, στο Τορόντο του Καναδά, στο Σαν Ντιέγκο και το Όστιν, στις ΗΠΑ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώνονται επίσης στο Μεξικό, στη Χιλή, την Αργεντινή και στο Περθ της Αυστραλίας.

Οι πορείες αυτές γίνονται με πρωτοβουλία περίπου εκατό μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η Greenpeace. 

Το κίνημα αυτό έχει ξεκινήσει από το 2013, όμως φέτος το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαδηλώσεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο για τη Monsanto. Μόνο στις ΗΠΑ η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με 13.400 αγωγές ενώ την Δευτέρα καταδικάστηκε να καταβάλει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα ζευγάρι καρκινοπαθών Αμερικανών.

"Βλέπουμε τη Monsanto-Bayer ως το σύμβολο των πολυεθνικών του αγροχημικού τομέα", εξήγησε η Αναστάζια Μάγκατ, της συλλογικότητας Combat Monsanto. "Αυτό που καταγγέλλουμε είναι η εμπορευματοποίηση των ζωντανών πλασμάτων, η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλείται από τα φυτοφάρμακα, οι αμφιλεγόμενες πολιτικές του λόμπινγκ. Απαιτούμε αποζημίωση για τα θύματα και ένα άλλο γεωργικό μοντέλο", πρόσθεσε.

"Μιλάμε πολύ για την οικολογία στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, όμως ο καιρός των υποσχέσεων πέρασε, τώρα θέλουμε πράξεις", συνέχισε η Μάγκατ, κάνοντας λόγο για απόσυρση των συνθετικών εντομοκτόνων, για ρύθμιση των πρακτικών λόμπινγκ και για χορήγηση αποζημιώσεων στα θύματα.

Οι πρώτες πορείες έγιναν το 2013 στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και την Ινδία. Φέτος, στο Παρίσι θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση και Βιετναμέζοι, θύματα του "πορτοκαλί παράγοντα", του φυτοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ από τον αμερικανικό στρατό για την απογύμνωση των δασών. Ο "πορτοκαλί παράγοντας" ήταν προϊόν της Monsanto και τα θύματά του εκτιμάται ότι φτάνουν τα 4,8 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο. Στα μέσα Απριλίου το Βιετνάμ αποφάσισε να απαγορεύσει τη γλυφοσάτη, το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο που έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί καρκίνο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.