Οι τραπεζικοί γύπες εφορμούν, υφαρπάζουν περιουσίες και κερδίζουν εκατοντάδες δις

Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε ότι, η Alpha Bank και Πειραιώς ξεπούλησαν κόκκινα δάνεια  αξίας 1,4 δις και 432 εκ. αντίστοιχα, με προσδοκώμενα κέρδη 400-900 εκ. ευρώ.Τόσο απλά, χωρίς κόπο, οι γύπες των αγορών κερδίζουν ιλιγγιώδη ποσά υφαρπάζοντας περιουσίες Ελλήνων πολιτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τις απέκτησε με πολύχρονο μόχθο και ιδρώτα και τις χάνει τώρα που με την κρίση αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες δανειακές τους υποχρεώσεις.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η διαδικασία της κλοπής γίνεται με ένα απλό “κόλπο” που περιγράφεται στο τέλος του παρόντος άρθρου.

Το πακέτο “Amoeba” της Τράπεζας Πειραιώς ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ εξαγοράστηκε έναντι 432 εκατ. ευρώ.από Bain Capital Credit  Το πακέτο Jupiter της Alpha Bank, ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ εξαγοράστηκε έναντι 337 εκ. ευρώ από κοινοπραξία αποτελούμενη από το fund Apollo Global Management, το LLC και από το International Finance Corporation – IFC (μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας)

Δύο νέα παρόμοια πακέτα αναμένεται να βγάλουν προς πώληση η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς μέσα στο 2019.

Επίσης, η  Εθνική Τράπεζα προωθεί για πώληση το πακέτο “Symbol” με ονομαστική αξία  950 εκατ. ευρώ, αλλά μαζί με τους τόκους προσεγγίζει το 1,9 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 13.000 δάνεια, που οφείλονται από 4.180 πολύ μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για δάνεια που έχουν στην πλειονότητά τους καταγγελθεί από την τράπεζα και τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί 8.000 ακινήτων. Η μέση αξία είναι περίπου 72.000 ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας ή 123.000 ευρώ εάν συνυπολογιστούν και οι τόκοι. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατ. ευρώ αφορούν εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο οικόπεδα και κατοικίες

Τρεις δεσμευτικές προσφορές από τέσσερις επενδυτές υποβλήθηκαν για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Symbol, του πακέτου δανείων με εξασφαλίσεις που πωλεί η Εθνική Τράπεζα. Στην τελική φάση του διαγωνισμού προσήλθαν και οι τέσσερις επενδυτές που είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές, δηλαδή οι Centerbridge, Elliott, Ellington, και Fortress, με τους δύο πρώτους, δηλαδή Centerbridge και Elliott, να καταθέτουν κοινή προσφορά.

Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των προσφορών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, προκειμένου να ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάχη για τη διεκδίκηση του Symbol θα δοθεί μεταξύ Fortress και της κοινοπραξίας Centerbridge και Elliott. Η πρώτη έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα μέσω της doBank, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Solar, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν οφειλές σε δύο ή περισσότερες τράπεζες. Αντίστοιχα, η Centerbridge έχει επίσης ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, μέσω της Cepal, της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχει δημιουργήσει με την Alpha Bank.

Η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, με ισχυρή παρουσία στον χώρο του real estate στο εξωτερικό, σηματοδοτεί και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την χρυσοφόρα υφαρπαγή ακινήτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Elliott Management Group έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 35 δισ. ευρώ, το Fortress 42 δισ. ευρώ και το Centerbridge άνω των 14 δισ. ευρώ.

Το κόλπο των τραπεζών 

Οι τράπεζες αντί να προτείνουν στους δανειολήπτες μια ανάλογη πρόταση κουρέματος των δανείων τους σε επίπεδα υψηλότερα των 30-40% έστω δηλ. για κούρεμα 60-70%, προτιμούν να τα παραδώσουν σε funds -γύπες οι οποίοι με την μεταπώλησή τους θα έχουν τεράστια κέρδη της τάξης των 800-900 εκ στην περίπτωση των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς και 400-450 εκ ευρώ στην περίπτωση των δανείων της Alpha Bank. 

Αλλά ας δούμε πως εφαρμόζεται γενικότερα το κόλπο της υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.Από το σύνολο των κόκκινων δανείων ύψους 80 δις ευρώ, τα 50 δις, με αντίστοιχης αξίας εμπράγματες υποθήκες ( κατοικίες, οικόπεδα, επιχειρήσεις ), προγραμματίζεται να ομαδοποιηθούν και να εξαγοραστούν μέσα στο 2019 στο ελάχιστο της αξίας τους, σε επίπεδα της τάξης του 20%-40% από funds-τραπεζικούς «Γύπες».

Αντί δηλ. οι τράπεζες, όπως έγινε και αλλού και ειδικότερα στην Κύπρο, να προτείνουν στους οφειλέτες μια λογική  συμφωνία για κούρεμα των δανείων και αγορά από τους οφειλέτες των δανείων τους  κατά 50%-70% φτηνότερα και αναδιάρθρωση των δανείων σε βάθος χρόνου, ώστε να μην χάσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, επιλέγεται η λύση της ομαδικής εξαγοράς τους με πολύ χαμηλότερο αντίτιμο από τραπεζικούς «γύπες».

Στην περίπτωση δηλ. υποθηκευμένων κατοικιών και επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 1 δις, οι «γύπες» θα τα αγοράσουν καταβάλλοντας περίπου 200-400 εκ. Θα αποκομίσουν δηλ. άμεσα ένα τεράστιο κέρδος ύψους 600-800 εκ. ευρώ με συνοπτικές διαδικασίες. Και είναι πολύ πιθανό μεγάλο μέρος των ποσών της αγοράς, να τα δανειστούν από τις ίδιες τις τράπεζες που τους τα πουλούν ! Με άλλα λόγια, Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει και μάλιστα με ένα πολύ ακριβό κέρασμα.

Για τον ίδιο σκοπό, αξιοποιείται και ένα άλλο «κόλπο». Οι τράπεζες βγάζουν σε δημόσιους πλειστηριασμούς τα υποθηκευμένα ακίνητα σε σχετικά υψηλές αγοραίες αξίες, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις,(εκτός και αν είναι κάποιοι μιλημένοι)  να μην ενδιαφέρεται κανείς για αγορά και οι πλειστηριασμοί να κηρύσσονται άγονοι.

Ύστερα απ’ αυτό, και στα πλαίσια των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από τις Βρυξέλες, οι τράπεζες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ομαδοποιήσουν τα κόκκινα δάνεια με τις εμπράγματες ασφάλειές τους και να τις παραδώσουν έναντι ευτελούς τιμήματος στο 20%-40% της αξίας τους,  στους γύπες των αγορών που στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι οι ξένοι μέτοχοι των συστημικών τραπεζών ή συνεργαζόμενοι με αυτούς φορείς και ιδιώτες.

Αυτή είναι η μεταμοντέρνα έκδοση του σύγχρονου, ανίδρωτου, άγριου χρηματιστηριακού καπιταλισμού, που οδηγεί στην οικονομία της φούσκας, σε περιοδικές οικονομικές κρίσεις και καταστροφή στοχοποιημένων χωρών όπως η Ελλάδα.  

Όλα τα παραπάνω, μπορούν και συμβαίνουν γιατί η χώρα μας δεν έχει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και οι κανόνες του παιχνιδιού επιβάλλονται από τους αδίστακτους κρατούντες στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που κρατάνε τον κουμπαρά και εμείς εδώ χορεύουμε πεντοζάλη. Προς την ίδια κατεύθυνση, συμβάλει και η κατάργηση στα μέσα της δεκαετίας του 1990 του νόμου Glass Steagal που απαγόρευε παρόμοιες πρακτικές και ειδικότερα τις συνέργειες επενδυτικών fund με εμπορικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.