Ποια Φυτά ΔΕΝ Πρέπει να Φυτεύονται Δίπλα-Δίπλα στον Κήπο


Αν και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να να αναπτυχθούν τα κηπευτικά μας σωστά, μερικές φορές αυτά επιμένουν να έχουν καχεκτική ανάπτυξη και δείχνουν να μην ανταποκρίνονται στις καλλιεργητικές μας φροντίδες. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Αυτή η παράξενη αντίδραση των φυτών μπορεί να οφείλετε στο γεγονός ότι ορισμένα φυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί, το ένα δίπλα στο άλλο.

Η συμπεριφορά αυτών των φυτών μπορεί να οφείλετε στις περιβαλλοντολογικές συνθήκες και στις διαφορετικές ανάγκες που έχει το καθένα σε αυτές, στον άμεσο ανταγωνισμό μεταξύ τους για τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους και στην ιδιότητα του ενός να προσελκύει έντομα που παρασιτούν και βλάπτουν σοβαρά το άλλο. Η ασυμβατότητα συγκαλλιέργειας ορισμένων φυτών μπορεί να οφείλετε και σε τυχαίους παράγοντες, όπως στη δομή του εδάφους που μπορεί να μην επιτρέπει να φυτεύονται μαζί φυτά, που φυσιολογικά δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.


Ασυμβατότητα φυτών για συγκαλλιέργεια στον κήπο


Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν θέλουμε να φυτέψουμε δίπλα-δίπλα διαφορετικά κηπευτικά, ώστε να μην βλάψει το ένα το άλλο. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά αυτά έχουν όλα περίπου το ίδιο μέγεθος καθώς αναπτύσσονται και πως έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε φως. Για παράδειγμα, το να φυτέψτε πολύ ψηλά φυτά – όπως ντομάτες δίπλα σε θαμνώδη φυτά – όπως νάνες ποικιλίες φασολιού, είναι μια πολύ κακή ιδέα, δεδομένου ότι οι ντομάτες είναι πολύ πιθανό να ρίχνουν σκιά στα φασόλια.

Όταν θέλετε να φυτέψετε κηπευτικά που έχουν διαφορά ύψους καθώς αναπτύσσονται, βεβαιωθείτε ότι τα μικρότερα φυτά απέχουν αρκετά από τα ψηλότερα και είναι προσανατολισμένα νοτιοανατολικά έτσι ώστε ο ήλιος να πέφτει πάνω τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια εναλλακτική είναι να φυτεύετε τα φυτά που έχουν μικρό μέγεθος στην ίδια γραμμή σε μια άκρη του κήπου ή να φυτεύονται περιφερειακά.

Φυτά που χρειάζονται πολύ νερό για την ανάπτυξή τους είναι ανεπιθύμητα να φυτεύονται κοντά σε όσα αναπτύσσονται καλύτερα σε ξηρές συνθήκες και δεν έχουν μεγάλες ανάγκες σε νερό. Ό, τι ισχύει για το πότισμα, ισχύει και για τη λίπανση. Το ιδανικό είναι να φυτεύετε δίπλα-δίπλα φυτά με παρόμοιες ανάγκες σε νερό και λίπασμα, εκτός αν είναι έντονα ανταγωνιστικά γι’ αυτούς τους πόρους. 

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αντισταθμίσετε το πρόβλημα αφήνοντας τις κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των φυτών αυτών και παρέχοντας το λίπασμα και το νερό που χρειάζονται στο καθένα ξεχωριστά.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το γεγονός πως δεν πρέπει να φυτεύετε κοντά φυτά που εμφανίζουν αλληλοπάθεια μεταξύ τους. Η αλληλοπάθεια είναι η ικανότητα των φυτών να παρεμποδίζουν την φυσιολογική ανάπτυξη των γειτονικών τους φυτών εκλύοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται αλληλοπαθητικές ενώσεις. Τέτοια φυτά είναι συνήθως κάποια ζιζάνια – γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τα αφαιρούμε και να τα απομακρύνουμε από την καλλιέργεια – αλλά έχει ταυτοποιηθεί πως πολλά από τα καλλιεργούμενα φυτά εκλύουν αλληλοπαθητικές χημικές ενώσεις, επίσης. Οι επιστήμονες έχουν κάνει έρευνες και έχουν μελετήσει τις αλληλοπαθητικές χημικές ενώσεις για να βελτιώσουν τις μεθόδους ελέγχου των ζιζανίων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και να παρασκευάσουν πιο αποτελεσματικά ζιζανιοκτόνα.


Ποια φυτά δεν πρέπει να φυτεύονται μαζί;


Υπάρχουν ενδείξεις ότι αρκετά φυτά παρουσιάζουν αλληλοπαθητική συμπεριφορά, αλλά οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από την εμπειρία της συγκαλλιέργειας, χωρίς να υπάρχει σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση. Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι ακόμα στα αρχικά στάδια, αλλά ο κατάλογος των καλλιεργούμενων φυτών που πιστεύεται ότι έχουν αλληλοπαθητικές ιδιότητες περιλαμβάνουν τα εξής κηπευτικά:
  • Σπαράγγια
  • Φασόλια
  • Τεύτλα
  • Παντζάρια
  • Μπρόκολο
  • Αγγούρια
  • Μπιζέλια
  • Σόγια
  • Ηλίανθος
  • Ντομάτες
-Η καρυδιά εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα κηπευτικά στον κήπο, όπως τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και το καλαμπόκι.
-Όταν φυτεύετε μπρόκολο στον κήπο σας, βεβαιωθείτε ότι στη θέση του θα φυτέψετε κάποιο κηπευτικό μιας άλλης οικογένειας φυτών, δεδομένου ότι το μπρόκολο μπορεί να αφήσει πίσω του κατάλοιπα που άλλα σταυρανθή φυτά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, τα ραπανάκια δεν μπορούν να ανεχθούν
-Μερικά φυτά, όπως η μηδική, φαίνεται να παρουσιάζουν ένα παράξενο είδος αλληλοπάθειας που παρεμβαίνει στην βλάστηση των δικών τους σπόρων.
-Τα σκόρδα και τα κρεμμύδια πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη των φασολιών και των μπιζελιών, αλλά φαίνεται να είναι κατάλληλα για συγκαλλιέργεια με τα υπόλοιπα κηπευτικά του κήπου.

Άλλα κηπευτικά που είναι ασύμβατα να καλλιεργηθούν δίπλα-δίπλα:

-Η μέντα και τα κρεμμύδια πρέπει να απέχουν από τα σπαράγγια.
-Τα φασόλια να φυτεύονται μακριά από τεύτλα και παντζάρια.
-Ο γλυκάνισος και ο άνηθος δεν θα πρέπει να μην γειτνιάζουν με τα καρότα.
-Τα αγγούρια, τα κολοκύθια, τα ραπανάκια, ο ηλίανθος, οι ντομάτες θα πρέπει να φυτεύονται μακριά από τις πατάτες.
-Κανένα μέλος της οικογένειας των κραμβοειδών-σταυρανθών (λάχανο, κουνουπίδι, ραπανάκι, μπρόκολο) δεν πρέπει να φυτεύεται κοντά σε φράουλες.
-Το λάχανο, το κουνουπίδι, το καλαμπόκι, ο άνηθος και οι πατάτες να απέχουν από τις ντομάτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.