Πέντε πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για το Λυκαβηττό


Ποιος απ’ όλους εσάς δεν έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά το Λυκαβηττό; Ποιος δεν έχει παρακολουθήσει έστω και μία συναυλία στο δημοφιλές αμφιθέατρό του; Πώς δημιουργήθηκε, ωστόσο, ένας από τους πιο ψηλούς λόφους στο κέντρο της Αθήνας; 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Πόσα μέτρα ύψος έχει και άλλες απαντήσεις σε απορίες που από καιρό έπρεπε να σας είχαν απαντηθεί ακολουθούν παρακάτω.
  • Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Λυκαβηττός ήταν ένας βράχος που έπεσε από τα χέρια της θεάς Αθηνάς, όταν η τελευταία ενημερώθηκε για μια κακή είδηση που της έφερε ένα κοράκι.
  • Για την ονομασία του υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Μία από αυτές θέλει τον λεξικογράφο του 5ου αι. π.Χ., Ησύχιο Αλεξανδρεύς, να αναφέρει ότι η λέξη Λυκαβηττός προέρχεται από το «λυκοβατίας δρυμός», λόγω των λύκων που φώλιαζαν στην περιοχή. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από το λυκόφως, ενώ σύμφωνα με την ετυμολογία είναι ο βράχος στον οποίο ορμά το φως κατά την ανατολή του ήλιου.
  • Ο Λυκαβηττός είναι το δεύτερο ψηλότερο σημείο στο κέντρο της Αθήνας, μετά τα Τουρκοβούνια, και συναντάται σε ύψος 277 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 227 πάνω από την πόλη.
  • Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που συναντάται στην κορυφή του Λυκαβηττού χρονολογείται από την Μεσαιωνική περίοδο, ενώ σύμφωνα με επιγραφές αποδεικνύεται ότι ο σημερινός ναός έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια παλαιότερου.
  • Το Τελεφερίκ Λυκαβηττού κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ τη δεκαετία του 1960. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 18 Απριλίου του 1965 και η λειτουργία του ξεκίνησε την αμέσως επόμενη ημέρα. Το μήκος της γραμμής του Τελεφερίκ φτάνει τα 210 μέτρα, ενώ έχει κλίση 28 μοιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.