Breadwinner: ένα συγκλονιστικό animation που έλαμψε στη Σύρο και τρέχει για τα Όσκαρ (Video)

Όταν η Ντέμπορα Έλις ήρθε στο 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ibby στην Αθήνα και παρακολουθήσαμε την εξαιρετική ομιλία της «Before They Give the Order» (Πριν να δώσουν την διαταγή), αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για αυτήν. Η πλούσια δράση της ως ακτιβίστρια και συγγραφέας φανέρωνε μια υπερδραστήρια γυναίκα. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της για το Βραβείο Astrid Lindgren, ενώ ακολούθησε ένα μαγικό animation που βασίζεται σε βιβλίο της.

Είναι η «Βιοπαλαίστρια» της Nora Twomey σε παραγωγή Αντζελίνας Τζολί και Μίμι Πολκ Γκίτλιν που έκανε αίσθηση με την πρεμιέρα της στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο 26-30 Σεπτεμβρίου. Το βραβείο κοινού στη Σύρο ήταν μόνο η αρχή καθώς η Βιοπαλαίστρια φαίνεται πως θα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της. Υμνήθηκε από κριτικούς, ενθουσίασε το κοινό και τώρα θέτει υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερου κινουμένου σχεδίου.

Η Ιρλανδή Nora Twomey δεν είναι καινούρια στο χώρο. Το 2010 ήταν υποψήφια για όσκαρ καλύτερου animation με το «The secret of kells».

Τώρα επιστρέφει με την 11χρονη Παρβάνε, που μας χαρίζει μια μοναδική ιστορία για την τύχη των μικρών κοριτσιών στους κόσμους που υποθέτεις ότι τα κορίτσια δεν έχουν τη θέση που πρέπει. Η σκηνοθέτης δεν θυσιάζει την ιστορία, την αισθητική και την αφήγησή της επειδή δήθεν το animation αφορά παιδιά θεατές, την ίδια στιγμή που δεν εκβιάζει μελό και φιλανθρωπικές συγκινήσεις. Η συγκίνηση προκαλείται αβίαστα από την απόλυτα ρεαλιστική και καθαρά δοσμένη ιστορία της Twomey που ξεδιπλώνει συναισθήματα, προβληματισμούς και φωτίζει δρόμους που δεν γνώριζες.

Στο τέλος, πλημμυρίζεις ελπίδα και πίστη στον άνθρωπο, ενώ έχεις περπατήσει στον κόσμο της Παρβάνε και της οδυνηρής θέσης των γυναικών στα Αφγανιστάν του κόσμου, αλλά και έχεις βιώσει τη δύναμη των ιστοριών (εμπνευσμένες από τον αραβικό πολιτισμό) σε έναν κόσμο γυμνό από ιστορίες που μαγεύουν. Γιατί η Παρβάνε δεν ολιγωρεί, δεν αποδομεί τον άνθρωπο, δεν οπισθοχωρεί, δεν φυγομαχεί, δεν χάνει το ηθικό περιθώριο που απαιτεί μια μάχη με τη ζωή και για αυτήν.

Μια ταινία που πρέπει να δουν όλα τα παιδιά και μη.

Η υπόθεση: Η Παρβανέ είναι ένα εντεκάχρονο κορίτσι που ζει με την οικογένεια της στο υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν Αφγανιστάν. Λόγω του φύλου της διώκεται από τους φανατικούς εξτρεμιστές, ενώ βιώνει όλη την καταπίεση των κοριτσιών στην περιοχή. Ο ανάπηρος πατέρας, πρώην δάσκαλος, είναι μια πραγματική ασπίδα για αυτήν. «Θέλω να παίζεις και να λες ιστορίες» την διαβεβαιώνει όταν ένας έφηβος ταλιμπάν απειλεί ότι θα την ζητήσει να την παντρευτεί.

Η αυξανόμενη καταπίεση, ο παραλογισμός και η σύλληψη του πατέρα της για τη φυλακή του Πουλ Τσάρκι, την οδηγούν να μεταμφιεστεί σε αγόρι για να συντηρήσει την οικογένειά της. Και για να δουλέψει σε μια τέτοια αγορά, πρέπει να ξεχάσει ότι είναι η Παρβάνα. Μεταμορφώνεται λοιπόν στον Ατίς και κινείται στον κόσμο των ταλιμπάν προσπαθώντας να τα φέρει βόλτα. Αυτή είναι η σκληρή ζωή της Παρβάνα που θα σας δαγκώσει την καρδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.