Τρομάζουν τη Δύση τα νέα υπερηχητικά όπλα Κίνας και Ρωσίας
Το αμερικανικό δόγμα πολέμου, η αξιοποίηση δηλαδή του τεράστιου βιομηχανικού δυναμικού των ΗΠΑ και η κυριαρχία σε ουρανό και θάλασσα, ίσως να καταρρίπτεται.
Τις δύο περασμένες δεκαετίες Ρωσία και Κίνα εργάζονται για να υπονομεύσουν αυτό το μοντέλο, ανέφερε ο Έλμπριτζ Κόλμπι, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας υπεύθυνος για την στρατηγική και την ανάπτυξη δυνάμεων.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Δαπανώντας δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων τους δυνάμεων και επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα υπέρ-υπερηχητικά βλήματα στην κατηγορία των οποίων κινούνται ταχύτερα από τους Αμερικανούς, οι δύο αυτές χώρες αλλάζουν τα δεδομένα για της ΗΠΑ ενόψει μιας μελλοντικής σύγκρουσης.
«Το ζητούμενο είναι να επικρατήσουμε των ρωσικών και κινεζικών δογμάτων επικράτησης. Η απάντηση βρίσκεται στον συνδυασμό τεχνολογίας, εκπαίδευσης και δόγματος, αλλά και ανάληψης της πρωτοβουλίας. Έχουν προχωρήσει πέραν του δικού μας δόγματος; Πρέπει να προχωρήσουμε εμείς πέραν του δικού τους ώστε να έχουμε καλύτερη αποτροπή», είπε.
Ως ένας από τους αρχιτέκτονες της Εθνικής Στρατηγικής Άμυνας, του νέου στρατιωτικού δόγματος των ΗΠΑ δηλαδή, ο Κόλμπι ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα ανταγωνίζονται σε βάθος χρόνου Κίνα και Ρωσία. Η αργή μέθοδος των χρονοβόρων δοκιμών και της αξιολόγησης νέων τεχνολογιών δεν λειτουργεί πια και πρέπει να αλλάξει. Κινέζοι και Ρώσοι κινούνται διαφορετικά. Χρειάστηκαν δεκαετίες για την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους όπως το F-35, ή των αεροπλανοφόρων κλάσης Ford.
«Αλλά δεν έχει σημασία αν είμαστε ισχυρότεροι γενικότερα και ηττηθούμε στον Ειρηνικό ή στην Ευρώπη», είπε. Ως επιβεβαίωση σχεδόν των ανησυχιών του Πενταγώνου η Ταϊβάν υποχρεώθηκε να αναπτύξει αρκετά πλοία και αεροσκάφη για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του πρώτου κινεζικού αεροπλανοφόρου όταν αυτό έπλευσε στα στενά της Ταϊβάν. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ, ναύαρχος Χάρις, δήλωσε στη Γερουσία ότι η απόφαση του Κινέζου προέδρου να αλλάξει το σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία αποτελεί σημάδι της επικείμενης αυξανόμενης κινεζικής πίεσης στην περιοχή.
Ο Χάρις ο οποίος αναμένεται να διοριστεί πρέσβης στην Αυστραλία από τον Τραμπ, ανέφερε πως η Κίνα επιδιώκει τη περιφερειακή κυριαρχία και έχεις στόχο την έξωση των Αμερικανών από εκεί. Η Κίνα επενδύει σοβαρά στους υπέρ-υπερηχητικούς πυραύλους, στα μαχητικά 5ης γενιάς και στην ενίσχυση των δυνάμεών της στα τεχνητά νησιά που έχει δημιουργήσει στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ παράλληλα αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες.
Στην Ευρώπη ο Πούτιν παρουσίασε πρόσφατα έναν «ανίκητο» πύραυλο κρουζ και υπέρ-υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να υπερκεράσουν την αμερικανική άμυνα. Απαντώντας σε ερώτηση στη Γερουσία σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ έναντι των όπλων αυτών ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ πτέραρχος Τζον Χάιτεν απάντησε πως υπάρχει δυσκολία και πως απάντηση είναι η αποτρεπτικές ικανότητες των αμερικανικών δυνάμεων. «Δεν έχουμε καμία άμυνα έναντι της χρήσης τέτοιων όπλων εναντίον μας. Η απάντησή μας θα είναι αποτρεπτική», είπε, εννοώντας την απάντηση με πυρηνικά όπλα. Το Πεντάγωνο ζητά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος που μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια κατά της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: