Πού πάνε οι υπολογιστές όταν πεθαίνουν;


Στα σπλάχνα του έσωσες δεκάδες χιλιάδες αρχεία, θυμάσαι ακόμα με συγκίνηση τις φορές που η μικρή ορθογώνια οθόνη σε έβγαλε ασπροπρόσωπο και με θυμό τις αμέτρητες φορές που «κράσαρε» τελευταία δίνοντάς σου το σήμα ότι έπρεπε να το ξεφορτωθείς.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος


Και το έκανες. Και τώρα κείτεται ανάμεσα από ένα σωρό από αποσυναρμολογημένα μικροτσίπ και καλώδια, ένας ηρωικά πεσών…

Στην επαρχία Γκίου, στη πόλη Σαντόου της νότιας Κίνας, οι σωροί των σκουπιδιών από ηλεκτρονικές συσκευές και πλαστικά αγγίζουν επικές διαστάσεις. Και φυσικά δίνουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα. Πολλοί από αυτούς εξειδικεύονται στην ανακύκλωση τηλεφωνικών συσκευών, άλλοι στο πλαστικό, ενώ όσοι διαθέτουν καλύτερο εξοπλισμό συγκεντρώνουν χαλκό και ασήμι από κάθε τύπο ηλεκτρονικής συσκευής. 

Μέχρι το 2013 η όλη εργασία πραγματοποιούνταν με τρόπο εξαιρετικά επισφαλή σε εργαστήρια εγκατεστημένα στα ισόγεια διαφόρων κτιρίων. Επρόκειτο για επιχειρήσεις κατεξοχήν οικογενειακές, που είχαν κυρίως έναν και βασικό στόχο: το μέγιστο κέρδος. Και παρόλο που πριν από μία πενταετία οι αρχές είχαν αποφασίσει τη συνένωση των 1.200 εργαστηρίων της περιοχής σε 29 εταιρείες μεγαλύτερου μεγέθους και τη μεταφορών εκείνων που προέκυψαν σε ένα άλλο βιομηχανικό πάρκο αφιερωμένο στην ανακύκλωση, η επαρχία Γκίου εξακολουθεί να ζέχνει… καμένο πλαστικό και πολλές επιχειρήσεις της να λειτουργούν παράνομα. 

ΠΗΓΗ: enallaktikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.