ΗΠΑ-Ισραήλ: τα πυρηνικά του Ιράν ήταν μόνο η αφορμή…


Η ευθεία αμφισβήτηση από τον Αμερικανό πρόεδρο της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν με την ομιλία του την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου υπογράμμισε πόσο κοντά είναι ένας νέος πόλεμος.


Γράφει  o Λεωνιδας Βατικιωτης

ΗΠΑ και Ισραήλ προετοιμάζονται εντατικά για ένα νέο αιματοκύλισμα, ακόμη πιο οδυνηρό για τους λαούς από την εισβολή σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία, που ως στόχο θα έχει οικονομικά κέρδη και την ιμπεριαλιστική επέκταση.

Οι βολές του Τραμπ εναντίον της συμφωνίας του 2015 δε σηματοδοτούν τον άμεσο ή επίσημο τερματισμό της καθώς δεν είναι διμερής και καμία από τις άλλες πέντε χώρες που την υπέγραψαν (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Κίνα) δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει τον Λευκό Οίκο. Επίσης, δε διαθέτουν οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία την απαραίτητη πλειοψηφία για να την ανατρέψουν. Έχουν μόνο 52 αντιπροσώπους (έναντι 48 των Δημοκρατικών) ενώ χρειάζονται 60. Όλα αυτά όμως και πολλά ακόμη είναι ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στη θεαματική στροφή των ΗΠΑ προς τα δεξιά, αν και εξαιρετικά πολύτιμες για έναν απλό λόγο: Επειδή δείχνουν ότι τα πυρηνικά ήταν μόνο η αφορμή.

Επί δεκαετίες βλέπουμε να στοχοποιούνται κράτη από τους Αμερικανούς με πρόφαση τα πυρηνικά τους. Παλιότερα το Ιράκ, τώρα Β. Κορέα και Ιράν. Κι όταν το μεν Ιράκ ανοίγει τις πύλες των εγκαταστάσεών του για να διαδεχθεί τους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, τότε η διεθνής κοινότητα δεν καθησυχάζει, δεν δηλώνει ότι η κατάσταση επιφυλακής τελείωσε.  Αλλά, παίρνει τις συντεταγμένες από τους …κατά κόσμον επιθεωρητές και ισοπεδώνει το Ιράκ!

Η ίδια υποκρισία και στο Ιράν. Όταν η Τεχεράνη δέχεται να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα (χωρίς να έχει ακόμη απαντηθεί από πού κι ως πού πέντε άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά απαγορεύουν σε μια άλλη χώρα να αποκτήσει…) τότε βγαίνει ο Τραμπ και δηλώνει πώς ναι μεν το Ιράν τηρεί κατά γράμμα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, κάτι που είχαν κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει οι τεχνικοί, αλλά …παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας. Δηλαδή, αναμιγνύεται στην Υεμένη, τη Συρία και το Λίβανο! Βροχή τα χειροκροτήματα από τη Σαουδική Αραβία (μέγα σπόνσορα της τρομοκρατίας και κάθε είδους τζιχαντιστών) και το Ισραήλ (υπαίτιο της μεγαλύτερης εν εξελίξει εθνοκάθαρσης σε βάρος των Παλαιστινίων).

Για όποιον δεν κατάλαβε λοιπόν: Τα πυρηνικά του Ιράν, ήταν μόνο η αφορμή.

Πραγματική αιτία της αμερικανο-ισραηλινής επιθετικότητας και της εν αναμονής επίθεσης είναι ότι το (προφανώς θεοκρατικό και καταπιεστικό) καθεστώς του Ιράν αποτελεί εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδια του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Στηρίζοντας την μεγαλύτερη δύναμη αντίστασης στο Λίβανο, τους Σιίτες στην Υεμένη και τον Άσαντ στη Συρία το Ιράν δημιουργεί αναχώματα στην μετατροπή της περιοχής σε αμερικανική αποικία. Και γι’ αυτό θα τιμωρηθεί!

Πηγή: Εφημερίδα Πριν μέσω leonidasvatikiotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.