Arthur Miller: Δουλεύεις μια ζωή για να ξεπληρώσεις ένα σπίτι. Στο τέλος είναι δικό σου και δεν υπάρχει κανένας να ζήσει σ’ αυτό


Ο Arthur Miller θεωρείται ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», η «Θέα από τη γέφυρα» και «Ο Θάνατος του Εμποράκου» για το οποίο απέσπασε το βραβείο Pulitzer.


Γεννημένος στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στις 17 Οκτωβρίου 1915, ο Arthur Miller πήγε στο Πανεπιστήμιο του Michigan πριν μετακομίσει στην ανατολική ακτή για να γράψει θεατρικά έργα. 

Η πρώτη επιτυχία του ήταν "Ο Θάνατος του Εμποράκου", έργο που ανέβηκε στο Broadway το 1949 και κέρδισε το βραβείο Pulitzer καθώς και πολλά βραβεία Tony. 

Ακολούθησε το "The Crucible" (Η Δοκιμασία), το οποίο αντικατοπτρίζει την εποχή του μακαρθισμού και του αντικομμουνισμού στις ΗΠΑ και την άρνηση του συγγραφέα να συνεργαστεί με την Επιτροπή Αντι-Αμερικανικών Δραστηριοτήτων. Το έργο, αν και δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία, υπήρξε σύμβολο του αγώνα για τις πολιτικές ελευθερίες. Ο Miller, που κέρδισε για το συγκεκριμένο έργο ένα βραβείο Τόνυ το 1953, είχε πει: «Εν μέρει ήταν πολιτικό θέμα και πολύς κόσμος το φοβόταν. Επίσης το κόστος του ανεβάσματος ήταν υψηλό γιατί είναι μεγάλη παραγωγή. Υπήρχαν και μερικοί που έλεγαν ότι η γλώσσα του έργου δεν θα γίνονταν κατανοητή από όλους. Δεν υπήρξε όμως τέτοιο πρόβλημα. Όλοι κατάλαβαν τη γλώσσα που χρησιμοποίησα».

Το έργο "Ήταν όλοι τους παιδιά μου" που ανέβηκε το 1949 παρουσίαζε τον αντίκτυπο της ανάμειξης των ΗΠΑ στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια τυπική αμερικανική οικογένεια. Με το έργο αυτό κέρδισε το Βραβείο Δράματος των Κριτικών της Νέας Υόρκης και το Βραβείο Ντόναλντσον.

Η δημόσια ζωή του Miller στιγματίστηκε από τον ταραχώδη γάμο του με την ηθοποιό Marilyn Monroe που κράτησε τέσσερα χρόνια, μέχρι το 1961. Χώρισαν έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της. Ο θεατρικός συγγραφέας πέθανε το 2005 σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας πίσω μια εργογραφία που συνεχίζει να αναπαράγεται διεθνώς στο θέατρο και τον κινηματογράφο.


Έργα στα ελληνικά


·        ll my sons (Ήταν όλοι τους παιδιά μου, 1947) : Λούης Δάνος ("Γκόνη")
·        Death of a salesman (Ο θάνατος του εμποράκου, 1949) : Ν.Οικονομοπούλος & Δ.Μπεραχάς ("Γκόνη")
·        The Crucible (Η δοκιμασία [Οι μάγισσες του Σάλεμ, 1953) : Αλέξης Σολομός ("Δωδώνη")
·        A view from the Bridge (Θέα από την γέφυρα, 1955) : Μάνθος Κρίσπης ("Δωδώνη")
·        A Memory of Two Mondays (Από Δευτέρα σε Δευτέρα, 1955) : Μάνθος Κρίσπης ("Δωδώνη")
·        Incident at Vichy (Επεισόδιο στο Βισύ, 1964) : Λ.Γαρίδης ("Διεθνής Επικαιρότης")
·        The Price (Το βραβείο, 1968) : Ειρ.Ιωαννίδου-Αδαμίδου ("Δωδώνη")

Αποφθέγματα

-Δουλεύεις μια ζωή για να ξεπληρώσεις ένα σπίτι. Στο τέλος είναι δικό σου και δεν υπάρχει κανένας να ζήσει σ’ αυτό.
-Η προδοσία είναι η μόνη αλήθεια που μένει.-Εξειδικεύεσαι σε κάτι, μέχρι που μια μέρα συνειδητοποιείς ότι αυτό εξειδικεύεται σε σένα.
-Ίσως το μόνο που μπορεί να ελπίζει κάποιος, είναι να καταλήξει μετανιώνοντας για τα σωστά πράγματα.
-Υποθέτω πως, μια καλή εφημερίδα, είναι όταν ένα έθνος μιλάει στον εαυτό του.
-Η δουλειά ενός καλλιτέχνη είναι να υπενθυμίζει στο κοινό του αυτό που επέλεξε να ξεχάσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.