Πόσα κιλά γάλα χρειάζονται για 1 κιλό τυρί;
Για να γίνει το τυρί χρειάζεται πολύ περισσότερο γάλα από αυτό που φαντάζεται κανείς. Τόσο που δικαιολογεί τα χρήματα που ξοδεύει κανείς για ένα ιδιαίτερο, ωραίο τυράκι...
Για να γίνει 1 κιλό τυρί χρειάζονται 10 κιλά αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, αλλά μόνο 6 κιλά πρόβειο.
Μιας και μιλάμε για διαφορετικούς τύπους γάλακτος, ας πούμε δυο λόγια παραπάνω: Ξέρατε ότι στο αγελαδινό γάλα τα σφαιρίδια του λίπους του είναι μεγαλύτερα και διαχωρίζονται ευκολότερα από τα υπόλοιπα συστατικά του γάλακτος. Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί την πέτσα στην επιφάνεια του γάλακτος αν αυτό δεν ομογενοποιηθεί. Συνήθως, όμως, το αγελαδινό γάλα ομογενοποιείται πριν πωληθεί και η κρέμα ενσωματώνεται πλήρως στο γάλα. Το κατσικίσιο γάλα αποβουτυρώνεται πιο δύσκολα.
Και κάτι ακόμα: φανταζόμαστε πως ξέρετε ότι για να παράξει γάλα το ζώο –αγελάδα, πρόβατο ή κατσίκα- πρέπει να γεννήσει. Ξέρατε όμως ότι ενώ οι αγελάδες γεννούν, αυστηρά, ένα μοσχαράκι, τα αιγοπρόβατα συχνά κάνουν δίδυμα και τρίδυμα;
Δεν υπάρχουν σχόλια: