Γαλλία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων μετά από κόντρα με τον Μακρόν. «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ… κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών Eνόπλων Δυνάμεων Πιερ ντε Βιλιέ ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος «την έκανε αποδεκτή».
Ο στρατηγός ντε Βιλιέ εξηγεί στην ανακοίνωσή του, ότι θεωρεί πως «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας» και πως «ανέλαβε τις ευθύνες του» υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο, ο οποίος πρόσφατα επέπληξε τον στρατηγό για τις επικρίσεις του σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Ποιος ήταν ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ

Ακέραιος και σκληρός, αγαπητός στους άνδρες του, ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ υποστήριξε με συνέπεια την τελευταία τριετία το μοντέλο ενός στρατού που διαθέτει εξοπλισμό και ικανή χρηματοδότηση για να «καλύψει ολόκληρο το φάσμα των απειλών».

Παραδόξως, ο στρατηγός ντε Βιλιέ, 61 ετών, διορίσθηκε τον Ιανουάριο 2014, σε μία συγκυρία δημοσιονομικής λιτότητας, με πρωταρχική αποστολή την εφαρμογή ενός αμυντικού προϋπολογισμού που προέβλεπε την κατάργηση 34.000 θέσεων και την αναδιοργάνωση του υπουργείου Άμυνας.

Καθ΄όλη την διάρκεια της θητείας του δεν σταμάτησε να ζητεί την σταθεροποίηση του αμυντικού προϋπολογισμού που αυξήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, την ώρα που η Γαλλία έστρεψε όλες της τις δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας στο Σάχελ, την Μέση Ανατολή και το γαλλικό έδαφος.

Ο διακριτικός και μετρημένος Πιερ ντε Βιλιέ δεν έχασε ευκαιρία για να δηλώσει μέσω ομιλιών, άρθρων ή συνεντεύξεων στον Τύπο ότι «ο στρατός βρίσκεται στα όριά του», «σφίγγει τα δόντια» και «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα».

Στο τελευταίο του άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro της περασμένης Παρασκευής ζητούσε ακόμη «την διαφύλαξη της απαραίτητης συνοχής ανάμεσα στις απειλές, τις αποστολές και τα μέσα», ενώ λίγες ημέρες πριν είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για να περιγράψει ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως «ανυπόφορη» την κατάσταση του στρατού και για να δηλώσει ότι «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ… κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Αυτές οι δηλώσεις του κόστισαν την σημερινή του παραίτηση, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «ανάρμοστες» τις επικρίσεις αυτές ενώπιον των βουλευτών για τις οικονομίες ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ που ζητούνται για το έτος αυτό από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.
Την παραμονή της 14ης Ιουλίου, ενώπιον της ηγεσίας του στρατεύματος, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπενθύμισε ξερά: «Είμαι ο αρχηγός σας», πριν επιτιμήσει , χωρίς να τον κατονομάσει, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Καθολικός, ρεπουμπλικανός, ποδοσφαιρόφιλος

Γόνος αριστοκρατικής και με στρατιωτική παράδοση, οικογένειας της Βαντέ, ο Πιερ ντε Βιλιέ είναι αδελφός του υπερσυντηρητικού , εθνικιστή πολιτικού Φιλίπ ντε Βιλιέ, του ιδρυτή του Mouvement pour la France (Κίνημα για την Γαλλία).

Στους στρατιωτικούς κύκλους, είναι ένας από τους λαμπρότερους αξιωματικούς της γενιάς του. Έχοντας φοιτήσει στο Σεν Σιρ, αξιωματικός του Στρατού Ξηράς ανέβηκε στην ιεραρχία υπηρετώντας σε μάχιμες θέσεις. Υπηρέτησε στο Κόσοβο (1999), το Αφγανιστάν (2005). Είναι ο νεότερος στρατηγός πέντε αστέρων του γαλλικού στρατεύματος.

Πιστός καθολικός, αλλά «λαϊκός και ρεπουμπλικάνος», «άρρωστος με το ποδόσφαιρο» και οπαδός της ομάδας της Ναντ.

«Το ποδόσφαιρο είναι το πνεύμα του ανταγωνισμού, της νίκης, αλλά επίσης της γνώσης ότι το άτομο δεν είναι τίποτε χωρίς την ομάδα. 

Αυτήν την θέση του αρχηγού θέλω να την χρησιμοποιήσω για να έλθω σε επαφή με τους ανθρώπους, να συζητώ με όλους. Αυτό είναι το καύσιμό μου», δήλωνε στην εφημερίδα Liberation το 2016 προσθέτοντας ότι καλός αρχηγός είναι εκείνος που ενδιαφέρεται για τους άλλους και κατανοεί τους υφισταμένους του.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος έγινε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μακρόν, χαιρέτισε σήμερα πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης έναν «μεγάλο, πολύ υψηλής ακεραιότητας στρατιώτη».

Σε άρθρο του στο περιοδικό L'Express με τίτλο «Κρατείστε γερά στρατηγέ μου!», ο στρατηγός Βενσέν Λανατά, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωνε «πολύ σοκαρισμένος» από τις «βίαιες επικρίσεις» του προέδρου Μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.