5G και έξυπνοι μετρητές: Οι βιομηχανίες προωθούν μόνο τα φανταστικά και παράλογα οφέλη για τους πολίτες χωρίς να συζητούν τους κινδύνους


Γράφει ο K.T. Weaver, SkyVision Solutions
Επιμέλεια-Μετάφραση Κούλα Κρεμαστιώτη

Πρόσφατα πήρε μεγάλη δημοσιότητα η προγραμματισμένη ανάπτυξη των ασύρματων τεχνολογιών 5G στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Η 5G θεωρείται η επόμενη μείζων φάση των κινητών τηλεπικοινωνιών και αναμένεται να είναι πολύ ταχύτερη από τα σημερινά αναπτυσσόμενα δίκτυα επικοινωνιών 3G και 4G [1]. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η 5G αναμένεται να επεκταθεί πολύ πέρα από τους ανθρώπους που επικοινωνούν με τα smartphones τους. Προβλέπεται να συνδεθεί κυριολεκτικά «τα πάντα» ως μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT > Internet of Things).

Στο ηγετικό Φόρουμ της CTIA 5G τον Φεβρουάριο του 2016, αναφέρεται ότι:  Τα "πάντα" θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και οι κάλτσες και τα τούβλα του τοίχου σας με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT). Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CTIA φαίνεται αρκετά ενθουσιασμένος που ένα μικρό τσιπ θα μπορεί να "σας πει πού βρίσκεστε και πού πηγαίνετε" και όπως δήλωσε "θα το βάλουμε σε όλα".

Εκπρόσωπος της IBM αναφέρει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Whirlpool να θέσει σύντομα ασύρματες συνδέσεις σε κάθε συσκευή που πουλάει για να έχει "την ικανότητα να συνδέεται με το σπίτι σας".

Όπως με τα θέματα που σχετίζονται με τους έξυπνους μετρητές κοινής ωφέλειας, οι κυριότερες ανησυχίες αφορούν την προφανή αδιαφορία για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην ιδιωτική ζωή, τις απειλές στον κυβερνοχώρο και τις πιθανές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με την αύξηση της έκθεσης στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. Επιπλέον, οι έξυπνοι μετρητές θα μπορούσαν κάποια μέρα να ενταχθούν σε αυτό το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τη χρήση του 5G όπου όλα (συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων μετρητών) συνδέονται με κάθε τι άλλο.

Είναι προφανές ότι το κίνητρο των εταιρειών να συνδέσουν τα πάντα με το Διαδίκτυο μπορεί να είναι για λόγους ελέγχου των καταναλωτών και αύξησης των κερδών τους. Παρόμοια με τους έξυπνους μετρητές , οι βιομηχανίες και η κυβέρνηση (όπως πάντα σε αγαστή συνεργασία), προωθούν μόνο τα φανταστικά και παράλογα οφέλη για τους πολίτες χωρίς να συζητούν τους κινδύνους. Προτείνω στους καταναλωτές να απορρίψουν τον δαπανηρό μετασχηματισμό του 5G και της σύνδεσης των πάντων με τα πάντα.

Σχετιά βίντεο: 

ΠΗΓΗ: smartgridawareness


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.