Αυτοί ψηφίζουν, εμείς ανησυχούμε - Ποιες διεθνείς εκλογικές αναμετρήσεις του 2020 ενδιαφέρουν την Ελλάδα


Γράφει η Θέα Μανούρα

Μια σειρά εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλες χώρες αγγίζουν, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης, περισσότερο ή λιγότερο την Ελλάδα.

Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο και της συνεχούς τουρκικής επιθετικότητας, η Συμφωνία των Πρεσπών απειλείται σε περίπτωση επικράτησης του VMRO – παρ’ όλο που... το κράτος έχει συνέχεια – και η Σερβία αποτελεί μια πολύ κρίσιμη χώρα για τα Βαλκάνια λόγω Κοσόβου και, ενδεχομένως, λόγω της αστάθειας στη Βοσνία.
Τέλος, η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Σαλβίνι στην Ιταλία θα μεταφέρει όλο το βάρος του προσφυγικού / μεταναστευτικού στην Αθήνα.

«Ασφαλής» ο Τραμπ

Έτος προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 και τα κομματικά επιτελεία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών βρίσκονται σε πολιτικό αναβρασμό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βαρύνεται με αρκετά σκάνδαλα – από τα οποία όμως μέχρι τώρα έχει καταφέρει να βγει αλώβητος –, βρίσκεται σε διαδικασία πιθανής καθαίρεσης μετά την παραπομπή του σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας. 
Η καθαίρεση θεωρείται ελάχιστα έως καθόλου πιθανό να καταστεί εφικτή, καθώς εναπόκειται μεν στη Γερουσία να τον δικάσει, αλλά το σώμα αυτό ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι σκοπεύουν να τον αθωώσουν. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο Τραμπ είναι πεπεισμένος πως θα γυρίσει το παιχνίδι υπέρ του, μιας και γνωρίζει πως η εικόνα του δεν έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. 



Τα μεγάλα θέματα των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μάς αφορούν όλα. Από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο έως τις σχέσεις με την Τουρκία και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με το Ιράν.
Ωστόσο, αυτό που απασχολεί περισσότερο τους Αμερικανούς είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους, οι θέσεις εργασίας και η προσωπική και κοινωνική ασφάλεια. Στο πεδίο αυτό φαίνεται ότι ο Τραμπ τα πήγε καλά, δεδομένου ότι η οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 50 χρόνια.

Η έκβαση των εκλογών ωστόσο είναι ακόμη ανοιχτή, καθώς το αποτέλεσμα κρίνεται στις λεγόμενες «swing states», αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το σύνθετο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι στις προεδρικές του 2016 η Χίλαρι Κλίντον είχε υπερισχύσει του Τραμπ σε αριθμό ψήφων, ωστόσο ο Τραμπ κέρδισε την πλειοψηφία στο σώμα των εκλεκτόρων και εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο. 
Από την πλευρά της πάντως η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαία πολιτικός των Δημοκρατικών, δήλωσε πρόσφατα στο δίκτυο ΑΒC: «Η επανεκλογή Τραμπ θα είχε ανεπανόρθωτες συνέπειες».

Στον... «αέρα» ο Ζάεφ

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισήλθε η Βόρεια Μακεδονία, καθώς ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν κατάφερε να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Παρά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναγκάστηκε – πιεζόμενος και από την αντιπολίτευση – να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες στις 12 Απριλίου του 2020. 
Η σκληρή εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO, η οποία χαρακτηρίζει τη Συμφωνία «προδοτική», έχει δεσμευτεί να την ακυρώσει, προοπτική που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας, στην Ελλάδα, αλλά και στον στόχο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Μίτσκοσκι του VMRO, είχε δηλώσει ότι εάν το κόμμα του εξασφαλίσει τα «δύο τρίτα στο Κοινοβούλιο», θα δρομολογήσει τη διαδικασία ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Ζάεφ έσπευσε να απορρίψει αυτό το σενάριο σημειώνοντας ότι το VMRO δεν πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές.

Η... διπολική Σερβία

Με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στη Ρωσία, η Σερβία οδεύει σε εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 
Η Σερβία είναι πλέον η μοναδική χώρα των Βαλκανίων στην οποία ασκεί ακόμα έντονη επιρροή η Ρωσία. Με το ζήτημα του Κοσόβου εδώ και χρόνια ανοικτό και το σενάριο για ανταλλαγή πληθυσμών και εδαφών – πρόταση την οποία καλοβλέπει και η Ε.Ε. με στόχο τη διεύρυνση –, η χώρα θα πάει σε εκλογές έχοντας να αποφασίσει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή της προοπτική και το ΝΑΤΟ ή την επιρροή του Κρεμλίνου. 
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να οδηγήσει σε λύση το ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι οι Αλβανοί του κρατιδίου αδιαφορούν για τη στάση των Βρυξελλών και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τη Σερβία, ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται σε αδιέξοδο διότι δεν έχει μηχανισμούς άσκησης πιέσεων κατά της Πρίστινας.
Ο Λαβρόφ εξέφρασε την άποψη ότι ακόμα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συνέχεια θα φανεί στην κάλπη της άνοιξης.

Στα κάγκελα ο Σαλβίνι

Το 2020 δεν είναι έτος εκλογών για την Ιταλία, ωστόσο το σενάριο για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανό. Ο ιταλικός προϋπολογισμός για το 2020 εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο η κυβέρνηση Κόντε βρίσκεται υπό πίεση ενόψει της νέας χρονιάς, με τον ίδιο ωστόσο να δηλώνει «αισιόδοξος».
Η κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και Πέντε Αστεριών ήταν κυρίως μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να μην εξασφαλίσει την πρωθυπουργία ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι. Τώρα οι «αρμοί» της τρίζουν, καθώς ασχολείται με μια σειρά προβλημάτων τα οποία χρειάζονται άμεση επίλυση, όπως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της περιφέρειας της Σικελίας και η ανάγκη «ειδικού διακανονισμού» για να μπορέσει να επιτευχθεί εξυγίανση σταδιακά, σε διάστημα δέκα χρόνων. 



Πιέζει όμως και η ψήφιση του νέου νόμου για την παραγραφή πολλών αδικημάτων. Τα Πέντε Αστέρια θέλουν αυστηρότερους κανόνες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σίγουρα πιο ελαστικό. Και τις ώρες αυτές στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία παρουσιάζεται διχασμένη. 
Την ίδια στιγμή, ο Σαλβίνι, ο οποίος βλέπει το ποσοστό του να κινείται από 30% έως 34%, αναμένει τις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας για να κινηθεί αναλόγως. Ο πλούσιος Βορράς τον στηρίζει και στη Σικελία έχει υποσχεθεί τον πολυπόθητο διακανονισμό για να αντιμετωπιστεί η χρεοκοπία. Αν η Λέγκα επικρατήσει σε νευραλγικές περιφέρειες, σίγουρα ο Σαλβίνι θα πιέσει για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, με τον κυβερνητικό συνασπισμό διχασμένο και, ίσως, απροετοίμαστο.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.