Ιχνηλατώντας μια δημοσκόπηση ας μην επιτρέψουμε να μετατραπούν σε γιαούρτι τα μυαλά των αφελών


Με βολικό ξενιστή τους κάθε λογής αβανταδόρους και αναλυτάδες του ίδιου του συστήματος. Γι αυτό και...


του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει ο καθένας, είναι να ξεκαθαρίσει πρωτίστως με τον ίδιο του τον εαυτό, αν του αρκεί να προσεγγίσει το αποτύπωμά της με μια διάθεση απλουστευτική και «οπαδική» ή αν συνειδητοποιεί επαρκώς πως είναι και ο ίδιος παράμετρος και σταθερή αξία αυτού που αποτυπώνει, και τέτοια πρέπει να παραμείνει.

Το δεύτερο στοιχείο με το οποίο έχει υποχρέωση ν ασχοληθεί, είναι να επιχειρήσει να αξιολογήσει με νηφαλιότητα, τα δυναμικά στοιχεία που οικοδομούν την ταυτότητα της εμπιστοσύνης όλων εκείνων που τον ξεχώρισαν ως επιλογή.

Και φυσικά το τρίτο ζήτημα που δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσπεράσει, είναι την κρίσιμη διαπίστωση που οφείλει να του θυμίζει πως, από τη στιγμή που "ανιχνεύεται",  ξεκινά ένα δυναμικό και εξελισσόμενο μπρα ντε φερ μέσα από το οποίο ο ίδιος επιδιώκει να «κλειδώσει» την παρουσία του, και όλοι οι υπόλοιποι να του ανακόψουν τη διαδρομή.

Από τη στιγμή λοιπόν που θα επιλέξει την «οπαδική»  προσέγγιση, απολαμβάνει στα μέγιστα τη χαρά (πράγμα που στο κάτω – κάτω το δικαιούται), και όλα τα υπόλοιπα δεν αισθάνεαι να τον αφορούν, αφού επέλεξε να είναι αποδέκτης της είδησης και όχι δυναμικός πρωταγωνιστής στη διαμόρφωσή της.

Στην περίπτωση όμως που συνειδητοποιεί, ότι δεν είναι απλώς αποδέκτης αλλά συστατικό μέρος αυτού το οποίο αποτυπώνεται, τότε αυτό που έχει μπροστά του είναι δουλειά, πολύ δουλειά, σχεδιασμένη δουλειά, δουλειά που να πατά στα πόδια της, δουλειά που μπορεί να εδραιώσει με υγιή και ανεξίτηλο τρόπο ( γιατί μόνο έτσι μπορεί να διευρύνει περαιτέρω) το θετικό δημοσκοπικό αποτύπωμα.

Δημοσκοπήσεις και ΕΠΑΜ
Στην πρόσφατη λοιπόν δημοσκόπηση της PULSE της ACTION24, το ΕΠΑΜ εμφανίζεται να «εισβάλει» στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, με ένα αποτύπωμα της τάξης του 1%.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι, είναι  πως αυτή η αποτύπωση είναι κρίσιμη (και είναι κρίσιμη επειδή ακριβώς είναι ελάχιστη) γιατί αυτό το κοινό, είναι η κρίσιμη μάζα που έχει καλές προσλαμβάνουσες από τη συνολική πολιτική πρόταση του ΕΠΑΜ, και δεν κινείται μ έναν γενικόλογο τρόπο, σε μια γενικόλογη και ακαθόριστη πολιτική αποδοχή.

Επομένως, μιλάμε για την κρίσιμη μάζα που συνδυάζει την επιλογή της με αυξημένη πολιτική προσδοκία, της οποίας ο καταλύτης υπήρξε η υπερωρίμανση του πολιτικού λόγου του ΕΠΑΜ.

Μιλάμε λοιπόν για ένα κοινό, το οποίο έχει μια σχέση διάρκειας με την πολιτική διαδρομή του ΕΠΑΜ, και γι αυτόν ακριβώς το ρόλο η επιλογή του ωριμάζει παράλληλα με την πολιτική ωρίμανση του πολιτικού του αφηγήματος.

Ερώτηση: Θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά τα πράγματα, έτσι ώστε να μπορεί να καταγραφεί δημοσκοπική αποτύπωση σε κάποιον φορέα που θα ήταν πολιτικά διάττοντας αστέρας???

Απάντηση: ΝΑΙ θα μπορούσε… και ΝΑΙ συμβαίνει ήδη με κάμποσους πολιτικούς διάττοντες. Μόνο που μια τέτοια σχέση, δεν μπορεί να είναι ισχυρή, δεν έχει προδιαγραφές που να την καθιστούν διαρκή, δεν μπορεί να συμπυκνώνεται σε πρόταση δομικής πολιτικής ανατροπής, και ως εκ τούτου μια τέτοια καιροσκοπική πολιτική παρουσία, δεν μπορεί να είναι η παρουσία του ΕΠΑΜ, γι αυτό και μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά στο ΕΠΑΜ.

Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι, πως το συγκεκριμένο δημοσκοπικό αποτύπωμα, δεν είναι αφορμή για απερίσκεπτες κενολογίες, αλλά ισχυρό κίνητρο για έναν όρκο τιμής για όλους εμάς, οι οποίοι οφείλουμε να στηρίξουμε ευλαβικά όλα εκείνα που προσδίδουν πολιτική ποιότητα και ισχυρή συνοχή σ αυτή τη σχέση, που είναι πρωτίστως σχέση πολιτική του ΕΠΑΜ με την κοινωνία.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και δεν μπορεί να ερμηνεύεται το συγκεκριμένο δημοσκοπικό αποτύπωμα, με ερμηνευτικές λαθροχειρίες που το αποσπούν από την ιστορική διαδρομή αυτής της σχέσης, περιορίζοντάς το αυθαίρετα ως αποτέλεσμα διαχειριστικών πυροτεχνημάτων.

Διαδρομή μέσα σ ένα συγκρουσιακό σκηνικό χωρίς καθαρούς όρους
Τέτοια ακριβώς πρόκειται να είναι η διαδρομή που προδιαγράφεται και μέσα στην οποία θα κριθεί την επόμενη περίοδο, η τάση που θα καταγράψει το συγκεκριμένο δημοσκοπικό αποτύπωμα.

Με όλα λοιπόν τα πιθανά ενδεχόμενα να είναι ανοικτά, είναι φανερό πως οι παράγοντες, ή αν θέλετε οι μηχανισμοί που μπορούν να συμβάλουν αντικειμενικά είτε στην περαιτέρω ενδυνάμωση είτε στην αποδυνάμωσή του, έχουν ονοματεπώνυμο, και η υποχρέωσή μας έναντι αυτών, έχει μοιραία έναν διπλό στόχο:
·                     Πρώτον: Οφείλουμε να τους κατονομάσουμε. Και…
·                     Δεύτερον: Οφείλουμε να έχουμε επίγνωση, πως ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσουν να επιδρούν επάνω του, θα βρίσκεται σε συνάρτηση άμεση και διαρκή, με την πολιτική φυσιογνωμία της πρότασης του ΕΠΑΜ.
Στο βαθμό λοιπόν που η πολιτική του πρόταση θα παραμένει ρηξικέλευθη, «αντισυστημική", πολιτικά ανατρεπτική και ως τέτοια μοναδική και ιδιαίτερη, τότε η δημοσκοπική αποτύπωση του ΕΠΑΜ, δε θα έχει ποτέ σύμμαχο το ίδιο το σύστημα και τους μηχανισμούς του.


Και για να το κάνουμε φραγκοδίφραγκα, στην ιστορία – ακόμη και στην πλέον πρόσφατη – υπάρχουν παραδείγματα από κόμματα – σφραγίδες που το ίδιο το σύστημα τα συντήρησε, τα αβαντάρισε, τα διατήρησε στην πολιτική του καλύμπρα, και κάποια στιγμή τα «έσπρωξε» εμφανώς ακόμη και στα βουλευτικά έδρανα (πχ Λεβέντης, Ποτάμι κλπ).

Αυτά όμως ήταν γέννημα θρέμμα του συστήματος, ήταν σάρκα από τη δική του σάρκα, το στήριξαν και τα στήριξε σε μια σχέση αμφίδρομη με ημερομηνία λήξης και για τις δικές του ανάγκες πολιτικής διαχείρισης.

Τέτοια αντιμετώπιση… Τέτοιου είδους στήριξη… ΔΕΝ θα έχει το ΕΠΑΜ. Και δεν θα έχει, επειδή ακριβώς είναι ΕΠΑΜ. Και αν υπάρχουν αφελείς που προσβλέπουν σε μια τέτοια στήριξη, προφανώς προσβλέπουν σε κάτι που δε θα είναι ΕΠΑΜ, και αυτό νομίζω πως είναι το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε.

Το δεύτερο πράγμα που οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε, είναι πως οι δημοσκοπήσεις σε κάθε περίπτωση, είναι εργαλείο του συστήματος. Και τα εργαλεία του, το σύστημα που τα χρησιμοποιεί, ξέρει καλά να τα χρησιμοποιεί στοχευμένα.

Η πρώτη λοιπόν επιδίωξη των συστημικών διαχειριστών, είναι να χρησιμοποιούν το «εργαλείο» τους, για να μετατρέψουν σε γιαούρτι τα μυαλά των αφελών, με βολικό ξενιστή τους κάθε λογής αβανταδόρους και αναλυτάδες.

Συμπέρασμα:
Καλοδεχούμενη λοιπόν η εμφαινόμενη δημοσκόπηση. Καλοδεχούμενη αλλά ως κίνητρο και αφορμή για να πεισμώσουμε, και όχι ως σειρήνα που θα μπορούσε και να στοχεύει στο να παροπλίσει την πολιτική μας σκέψη και την πολιτική μας αποφασιστικότητα.

Το αποτέλεσμά της είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων, που το καθένα από αυτά, έχει το δικό ειδικό βάρος κι αυτό θα ήταν έγκλημα να υποτιμηθεί.

Σ αυτό το δημοσκοπικό αποτύπωμα συνέβαλαν…
Η υπερωρίμανση του πολιτικού λόγου του ΕΠΑΜ η οποία θα πρέπει και να ενδυναμωθεί και να επεκταθεί σε πεδία με τα οποία ακόμη δεν καταπιάστηκε εκτενώς και επιμελημένα…

Η ύπαρξη και η δουλειά των πυρήνων που διατήρησε ζωντανή και όχι υβριδική τη σχέση του με την κοινωνία και τις ανάγκες της…

Ο πολιτικός λόγος του γραμματέα του και των πολιτικών του στελεχών που υπήρξε καταλυτικός…

Και φυσικά οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις του γραμματέα του και των στελεχών του, που όλοι είχαν πολλά να πουν, διότι το ΕΠΑΜ παρήγαγε διαρκώς πολιτικό έργο και δεν αρκέστηκε ν αναμασά τα έτοιμα και να καταγίνεται με ανακύκλωση αφορισμών και αναλωσίμων.

Το ΕΠΑΜ λοιπόν επιβραβεύεται δημοσκοπικά, διότι υπήρξε πολιτικός οργανισμός, διότι υπήρξε μάχιμο φόρουμ παραγωγής πολιτικής σκέψης, διότι απετόλμησε να καταστήσει εαυτόν βιομηχανία παραγωγής πολιτικής σκέψης ανατροπής, κάτι το οποίον ουδείς άλλος θέλησε και ουδείς απετόλμησε με λόγο ευθύ και στοιχειοθετημένο.

Αυτό είναι το "πακέτο" του... Αυτό το πακέτο θα πολεμηθεί... Αλλά αυτό ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ είναι το αποφασιστικό εργαλείο του, που θα το εδραιώσει και θα το ενδυναμώσει. Οι εχθροί του ξέρουν πολύ καλά τι θα στοχοποιήσουν... Οι φίλοι του οφείλουν επίσης να ξέρουν πολύ καλά τι είναι αυτό που πρέπει να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού. Ιδού λοιπόν η Ρόδος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.